Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Οι Δημοτικές Ιματιοθήκες

Οι Δημοτικές Ιματιοθήκες «σωσίβιο» για τα φτωχότερα νοικοκυριά

Κάποτε δεν υπήρχαν ή αν υπήρχαν δεν ήταν οργανωμένες δομές. Η βοήθεια δίνονταν από χέρι σε χέρι. Οι καιροί άλλαξαν όμως και πλέον πολλοί δήμοι έχουν δημοτικές Ιματιοθήκες, τις οποίες στηρίζουν οι πολίτες και απευθύνονται σε πολίτες. Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα. Η αλληλεγγύη στα καλύτερα της. Το πρόβλημα ξεκινάει από την παρατήρηση πως χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζονται οι δημότες που εγγράφονται ως κοινωνικά δικαιούχοι, σε σημείο που η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά. Πλέον, είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας που προμηθεύονται είδη ρουχισμού, παιχνίδια, ηλεκτρικά είδη κτλ από τις δωρεές άλλων ανθρώπων.

Μάθαμε από 3 δήμους λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία τους να συστήσουν δημοτικές ιματιοθήκες. Μαζί με τα κοινωνικά φαρμακεία, τα δημοτικά μαγειρεία και τα κοινωνικά φαρμακεία των δήμων, είναι ότι σημαντικότερο έχει γίνει σε αυτή τη χώρα ώστε να αντιμετωπιστεί το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό συμπολιτών μας που στερούνται βασικών αγαθών.
Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού ξεκινά τη λειτουργία Δημοτικής Ιματιοθήκης, στοχεύοντας στη συμπληρωματική υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της πόλης.
Μέσω της Δημοτικής Ιματιοθήκης θα πραγματοποιείται δωρεάν παροχή παιδικών, εφηβικών και νεανικών ενδυμάτων (έως 25 ετών), παιδικών βιβλίων, σχολικών ειδών, ειδών βρεφανάπτυξης και λοιπών χρηστικών αντικειμένων καινούργιων ή μεταχειρισμένων (σε καλή κατάσταση), σε δημότες-κατοίκους του Δήμου Παπάγου Χολαργού.
Η Δημοτική Ιματιοθήκη θα στεγάζεται επί της οδού Βουτσινά 51 στον Χολαργό και δικαιούχοι μπορούν να είναι όλοι οι ωφελούμενοι των Κοινωνικών Δομών καθώς και όλοι οι δημότες – κάτοικοι του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, έπειτα από εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας της Δημοτικής Ιματιοθήκης ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 85/21-07-2021), τα προσφερόμενα είδη πρέπει να παραδίδονται σε κλειστές σακούλες οι οποίες θα περιέχουν ομοειδή υλικά (ξεχωριστά δηλαδή ο ρουχισμός, τα βιβλία και τα λοιπά είδη).
Τα προσφερόμενα είδη θα απολυμαίνονται και στη συνέχεια θα συσκευάζονται σε ατομικές συσκευασίες για να διατεθούν στους ωφελούμενους.
Η Δημοτική Ιματιοθήκη θα λειτουργήσει με τη σύμπραξη των Δημοτικών Υπηρεσιών, Εθελοντών και της ΜΚΟ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ.
Η λειτουργία της Ιματιοθήκης (συγκέντρωση ειδών και διανομή στους ωφελούμενους) θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 10:00 έως 11:00 και από 14:00 έως 16:00.

Ανάλογες δράσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι δήμοι. Για παράδειγμα στο δήμο Νέας Σμύρνης όπου τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου παρέχουν διακριτική μα ουσιαστική υποστήριξη σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο. Η οργανωμένη Ιματιοθήκη της Νέας Σμύρνης (Αδριανουπόλεως 18) παρέχει βρεφικά, παιδικά και εφηβικά ρούχα σε καλή κατάσταση σε όσους έχουν ανάγκη.

Δεν διευκολύνει απλά τις ανάγκες των πολιτών στην ένδυση, αλλά προωθεί την έννοια της ανακύκλωσης και της ανταλλαγής κατά της υπερκατανάλωσης και κατά της δημιουργίας απορριμμάτων.

Ο χώρος της Ιματιοθήκης διαμορφώθηκε και λειτουργεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με την βοήθεια της ομάδας εθελοντών «Ενεργός Δράση».

Από τη λειτουργία της Ιματιοθήκης μπορούν να επωφελούνται όλοι όσοι το επιθυμούν αρκεί να είναι κάτοικοι ή δημότες Νέας Σμύρνης (προτεραιότητα δίνεται στα μέλη των κοινωνικών δομών). Ο δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης έχει επισημάνει πολλές φορές την αναγκαιότητα της ενεργούς και ουσιαστικής βοήθειας σε όσους δημότες την χρειάζονται.

Η Δημοτική Ιματιοθήκη του δήμου Αγίου Δημητρίου προσκαλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ, είδη βρεφανάπτυξης και παιχνίδια, που θα διανέμονται στα ωφελούμενα άτομα και οικογένειες των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν είτε με καινούργια – αχρησιμοποίητα είδη είτε είδη ελαφρώς μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση.

Θα γίνονται δεκτά είδη πάντα πλυμένα και καθαρά και σε καμία περίπτωση σκισμένα ή πολύ φθαρμένα! Σε διαφορετική περίπτωση ο/η υπάλληλος που τα παραλαμβάνει έχει τη δυνατότητα να μην τα δεχθεί και να τα επιστρέψει. Η δημοτική Ιματιοθήκη λειτουργεί στη διεύθυνση Αγίου Δημητρίου, Μακρυγιάννη 98

Πολλοί δήμοι διατηρούν ιματιοθήκες και καθημερινά αυξάνονται. Τι σημαίνει αυτό; Πως όσο περισσότεροι οικονομικά δυνατοί συμπολίτες μας ευαισθητοποιούνται προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς, αντίστοιχα θα απαλύνεται και ο πόνος των οικονομικά ασθενέστερων. Η κοινωνική αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι το μοναδικό φάρμακο της ανθρωπότητας.

Sports in

LIVE: Oλλανδία – Ελλάδα

Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Oλλανδία – Ελλάδα για τη 2η αγωνιστική των προκριματικών του Eurobasket 2025. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3 και Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024