Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - «Εκτοξεύτηκε» ο δείκτης θετικότητας - Οι περιοχές που απειλούνται με lockwown

Κοροναϊός – «Εκτοξεύτηκε» ο δείκτης θετικότητας – Οι περιοχές που απειλούνται με lockwown

Η εφαρμογή μίνι lockdown τοπικά που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με απαγόρευση κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, είναι και πάλι στο τραπέζι για ορισμένες περιοχές

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα περιοχών όπως η Ηλεία, η Ικαρία και η Νάξος, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει «εκτοξευθεί» σε δυσθεώρητα ύψη.

Ειδικότερα, στις περιοχές αυτές εντοπίζονται ποσοστά της τάξης άνω του 7% και του 8%, όταν το όριο συναγερμού έχει οριστεί στο 4%…

Σύμφωνα με την επιδημιολογική ανάλυση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,37% σε σύνολο 633.925 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1% σε σύνολο 518.799 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.93%.

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας, κυρίως των αστικών κέντρων, μετά και την επιστροφή των εκδρομέων, κάτι που θα φανεί από την επόμενη Τρίτη. Η εφαρμογή μίνι lockdown τοπικά που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με απαγόρευση κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, είναι και πάλι στο τραπέζι για ορισμένες περιοχές.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιοχές που βρίσκονται σε σημείο συναγερμού.

Ειδικότερα:

  • Ηλεία 8,27%
  • Ικαρία 7,67%
  • Νάξος 7,22%
  • Κάρπαθος 5,74%
  • Κάλυμνος 4,84%
  • Καβάλα 4,63%
  • Μεσσηνία 4,33%
  • Άνδρος 4,08%
  • Αχαΐα 4,02%

To «αγκάθι» των εμβολιασμών και η αύξηση των διασωληνωμένων

Στη γενική επιδημιολογική εικόνα οι πιο ανησυχητικοί δείκτες είναι αυτοί των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Σταθερά όλον τον Αύγουστο, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ αυξάνονται καθημερινά, με τον αριθμό τους σήμερα να φτάνει τους 346, δοκιμάζοντας τα όρια του ήδη «ταλαιπωρημένου» ΕΣΥ. Με την κάλυψη στις ΜΕΘ να αγγίζει ξανά υψηλά ποσοστά στην επικράτεια, και τους θανάτους να φτάνουν το τελευταίο 24ωρο τους 47, η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε λίγο καιρό μπορεί να φαντάζει μονόδρομος.

Την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021 (2021-W34) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.840, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.485. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.24.

Τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα, με τους ειδικούς να ελπίζουν ότι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση με την επιστροφή στα αστικά κέντρα και άρα με την προσαρμογή στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή όμως όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι βρίσκονται ολοκληρωτικά εκτεθειμένοι απέναντι στον κοροναϊό.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 319, δηλαδή ποσοστό 92.2%, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27, ποσοστό 7.8%, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Γιατί κάποιος να εμβολιαστεί καθώς και εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει

Απάντηση στο ερώτημα που θέτει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δηλαδή στο γιατί κάποιος να εμβολιαστεί αφού, αν και εμβολιασμένος, μπορεί και να κολλήσει αλλά και να μεταδώσει τον ιό έδωσε ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «κοινωνία ώρα Mega»

«Είναι απίθανο ένας άνθρωπος που δεν έχει σημαντικά προβλήματα ανοσοκαταστολής και έχει εμβολιαστεί, αν μολυνθεί να χρειαστεί νοσηλεία. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει πλήρως τη μόλυνση, αλλά στην ουσία εκμηδενίζει την πιθανότητα να χρειαστεί να μπει κάποιος στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξει κάποιος τον ιό από το εμβόλιο

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες ακόμη και τώρα να κλείσουν ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο. «Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξει κάποιος τον ιό από το εμβόλιο. Η covid είναι μια ασθένεια που υπάρχει θεραπεία, είναι το εμβόλιο. Οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει όλες τις κλινικές μελέτες και λένε πάτε να εμβολιαστείτε, είναι παράξενο που ο κόσμος βάζεις τις προκαταλήψεις του, τους ψίθυρους από πάνω από τους θεσμούς».

Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης διοικητής στο ΠΑΓΝΗ αναφερόμενος στη μάχη των υπερηλίκων μίλησε για την περίπτωση μιας γιαγιάς γεννημένη το 1920 που νίκησε τον κορωνοϊό χάρις στον εμβολιασμό. «Ήταν πλήρως εμβολιασμένη, εκείνη κι άλλοι 8, ήρθαν στο νοσοκομείο με θετικό PCR, μπήκαν στην κλινική παρέμειναν για μια βδομάδα κι όλοι τους εξήλθαν σε καλή κατάσταση. Τα συμπτώματά της ήταν ελαφρά. Δεν χρειάστηκαν ΜΕΘ, ούτε να πάρουν μεγάλες ποσότητα οξυγόνου. Όλοι οι ασθενείς αυτής της ηλικίας που ήρθαν στην κλινική και ήταν εμβολιασμένοι ξεπέρασαν τον ιό χάρις στον εμβολιασμό».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024