Χρηματοδότηση ύψους 16,8 εκατ. ευρώ για έρευνα σε θεραπείες της covid -19, για ευρείας κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV, αλλά και δράσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου, προβλέπεται για 7 νοσοκομεία της χώρας, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Health 2021-2027, για τη φετινή χρονιά.

Πρόκειται για άμεση επιχορήγηση στις αρχές των κρατών μελών για την ανάπτυξη σειράς δράσεων κατ΄ αρχήν κατά της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και για μέτρα που στοχεύουν στην αντοχή των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, στην προστασία του πληθυσμού από απειλητικά νοσήματα που περνούν τα σύνορα, βελτίωση φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και προϊόντων που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση και γενικότερα για την ενίσχυση της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατανομή των περίπου 17 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει συνολικά πέντε δράσεις που αφορούν τα εξής:

 • Υποστήριξη συντονισμένης και ταχείας αξιολόγησης κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία COVID-19 στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και εποπτεύουσα αρχή την Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής.
 • Υποστήριξη ώστε τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων, με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ. Εποπτεύουσα αρχή είναι η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Στη δράση μετέχουν τα νοσοκομεία Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», «Αλεξάνδρα» και «Έλενα Βενιζέλου».
 • Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για τη δημιουργία Εθνικών Κέντρων Ολοκληρωμένης Περίθαλψης Καρκίνου και Δικτύωση με αντίστοιχους φορείς της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός είναι 3 εκατ. ευρώ και εποπτεύουσα αρχή η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Στη δράση εντάχθηκαν τα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό» και Παίδων «Η Αγία Σοφία».
 • Δημιουργία δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων εμπειρογνωμοσύνης καρκίνου, που θα αφορά όλους τους καρκίνους και τις καταστάσεις των ασθενών, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Εποπτεύουσα αρχή είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και αφορά τις παρακάτω Πανεπιστημιακές κλινικές ή Μονάδες ΕΣΥ:
 1. Θεραπευτική κλινική ΕΚΠΑ, Γ. Ν. Αθηνών, «Αλεξάνδρα»
 2. Μονάδα Αιματολογίας – Ογκολογίας, Α΄ παιδιατρική κλινική ΕΚΠΑ, Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»
 3. Κέντρο μελανώματος και καρκίνου δέρματος, Α΄ πανεπιστημιακή κλινική αφροδίσιων & δερματικών νόσων ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αθηνών «Ανδρέας Συγγρός»
 4. Γ’ χειρουργική κλινική, Γ. Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»
 5. Β’ προπαιδευτική κλινική, ΕΚΠΑ Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
 6. Α΄ εργαστήριο ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και
 7. Μονάδα γυναικολογικής ογκολογίας της Α΄ μαιευτικής & γυναικολογικής κλινικής, ΕΚΠΑ, Γ.Ν. Αθηνών «Αλεξάνδρα», καθώς και
 • Ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας, ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής και απομακρυσμένη παρακολούθηση στα συστήματα υγείας και περίθαλψης για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου . Η δράση έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Και εποπτεύουσα αρχή τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας. Θα εφαρμοστεί στα νοσοκομεία:
 1. Γεν. Νοσ. «Γ. Παπανικολάου»
 2. Γεν. Νοσ. Ημαθίας (Γ.Ν. Βεροίας)
 3. Γεν. Νοσ. Κατερίνης
 4. Γεν. Νοσ. Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας – «Μποδοσάκειο»)
 5. Γεν. Νοσ. «Παπαγεωργίου»
 6. Γεν. Νοσ. Πέλλας (Γ.Ν. Γιαννιτσών).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο