Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Αφγανιστάν – Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Το αεροδρόμιο της Αφγανικής πρωτεύουσας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα σε ό,τι αφορά την ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. «Η Γερμανία μπορεί να εκκενώσει έως 40.000 τοπικούς υπαλλήλους», τονίζει η Άνγκελα Μέρκελ.

Στο Αφγανιστάν έχει στραμμένα τα βλέμματα η διεθνής κοινότητα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν επισήμως από την ασιατική χώρα το βράδυ της Δευτέρας (30/8), έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, με το ισλαμιστικό κίνημα να δηλώνει ότι πλέον «το Αφγανιστάν ανήκει σε όλους τους Αφγανούς».

Τα προβλήματα στη χώρα είναι πολλά. Ένα από αυτά αφορά το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 26ης Αυγούστου πρέπει να λειτουργήσει ξανά το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι εξαιρετικής σημασίας για το Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά την ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

«Μιλάμε για όταν αρχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο, διαπραγματευόμαστε με το Κατάρ και την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να παράσχει τεχνική υποστήριξη εκεί, ότι εμείς, ως γερμανική κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υποστήριξη» εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Χείρα βοηθείας στους Αφγανούς

Στο περιθώριο των προσπαθειών που γίνονται για τη «σωτηρία» και απομάκρυνση των Αφγανών από τη χώρα, η Γερμανία ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί τόσο τους Αφγανούς πολίτες, που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις της στη χώρα, όσο και άλλους Αφγανούς, που χρειάζονται άσυλο.

«Θα δούμε τώρα ποιοι έφτασαν εδώ. Πάντα υποστηρίζαμε ότι θέλουμε να δεχτούμε όχι μόνο το τοπικό υπαλληλικό προσωπικό αλλά ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησαν σε συνεργασία με τη Γερμανία με κάποιον τρόπο. Είδαμε όλοι τις συνθήκες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Άνθρωποι που χρειάζονται άσυλο έγιναν επίσης δεκτοί» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακόμη σημείωσε: «Η Γερμανία μπορεί να εκκενώσει έως 40.000 τοπικούς υπαλλήλους. Για την ώρα επικεντρώνει σε αυτούς. Ίσως να μην θέλουν όλοι να φύγουν από το Αφγανιστάν, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν οι Ταλιμπάν».

Σύμφωνη και η Τουρκία με την επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή (29/8) και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ζητήσει να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του: «Οι αναφορές των επιθεωρήσεων δείχνουν ότι οι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης, οι πύργοι και οι τερματικοί σταθμοί, ακόμη και στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου, έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται επιδιόρθωση. Το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αλλά και για να συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024