Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαράκ Ομπάμα: Ένα νέο ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές της ζωής του δημοφιλέστερου προέδρου των ΗΠΑ

Μπαράκ Ομπάμα: Ένα νέο ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές της ζωής του δημοφιλέστερου προέδρου των ΗΠΑ

Μια πορεία ζωής που κατέληξε στο ανώτατο αξίωμα της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη

Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή του Μπαράκ Ομπάμα, από την παιδική του ηλικία μέχρι και τη στιγμή που κατάφερε να κατακτήσει το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ; Μπορεί ο πρώτος μαύρος πρόεδρος να αποτελεί (θεσμικό) παρελθόν ήδη από το 2017, όμως η απουσία του είναι ίσως πιο ηχηρή από ποτέ. Γιατί μπορεί η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, του πλέον αμφιλεγόμενου Αμερικανού ηγέτη που τον διαδέχθηκε να έχει πια λήξει, όμως και η – συχνά άγευστη – μετριοπάθεια του Τζο Μπάιντεν σίγουρα δεν θυμίζει με τίποτα τη γοητεία που ασκούσε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του.

Και το ντοκιμαντέρ αυτό, επιτέλους, ήρθε – και από τις 4 Αυγούστου, τα τρία επεισόδιά του θα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας, αποκλειστικά μέσα από το Vodafone TV, παρακολουθώντας τις συμπτώσεις, τις πράξεις και τις επιλογές που έδωσαν στον Ομπάμα μια από τις πιο ιστορικές πρωτιές: Εκείνη του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ.

Ψάχνοντας τις ρίζες του

Η μαύρη ταυτότητα αποτελεί σημαντικό τμήμα του Obama: In Pursuit of a More Perfect Union, ίσως όμως όχι με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς, αν δεν έχει μελετήσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του 44ου προέδρου των ΗΠΑ. Γεννημένος στη Χαβάη, όπου πέρασε και ολόκληρη την εφηβεία του, από λευκή μητέρα και μαύρο πατέρα που όμως βγήκε νωρίς από τη ζωή του, ο νεαρός Ομπάμα προσπαθούσε να εξοικειωθεί με την έμφυλη καταγωγή του και τις συμπαραδηλώσεις της σε ένα περιβάλλον που δεν διέθετε κανένα μαύρο στοιχείο πέρα από τον ίδιο.

Η ιστορία των πρώτων του προσπαθειών να αναμετρηθεί με την ταυτότητά του, η σχέση του με τη θρησκεία που αναπτύχθηκε μετά την ενηλικίωσή του, οι αντιστάσεις που συνάντησε τόσο από την αφροαμερικανική κοινότητα όσο και από τους λευκούς ψηφοφόρους και το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμπε από τα πρώτα βήματα της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για κάθε θαυμαστή ή πολέμιό του.

Λάθη, σωστά κι αμφιλεγόμενα σημεία

Μπορεί ο Ομπάμα να κατάφερε να γοητεύσει την πλειοψηφία των Αμερικανών (και όχι μόνο), όμως εκτός των πολιτικών του, οι τακτικές που ακολούθησε για να κερδίσει τις πρώτες του πολιτικές αναμετρήσεις δεν ήταν πάντα απαλλαγμένες από ίντριγκα – που έχει φυσικά το δικό της ενδιαφέρον.

Η στάση του απέναντι στη συζήτηση για τις φυλετικές σχέσεις, που είχε ήδη αρχίσει να εντείνεται πριν την εκλογή του, αποτελεί άλλο ένα αμφιλεγόμενο σημείο που έρχεται στο επίκεντρο του Obama: In Pursuit of a More Perfect Union. Στο δεύτερο επεισόδιο, παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην περίφημη ομιλία του «περί φυλής» τον Μάρτιο του 2008, καλώντας την Αμερική να προσπεράσει τα φυλετικά αδιέξοδα για να ενωθεί και να ευημερήσει. Αργότερα, το ντοκιμαντέρ θα μας μιλήσει και για τις επικρίσεις που δέχτηκε για την υπερβολική μετριοπάθειά του απέναντι σε ένα ζήτημα που έκανε τις ΗΠΑ να φλέγονται ελάχιστα χρόνια αργότερα.

Αντιμέτωπος με τον διχασμό

Στο τρίτο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ της HBO, που θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στο Vodafone TV, παρακολουθούμε την (ακόμη πιο) ταραχώδη πορεία του ως προέδρου ενός βαθιά διχασμένου Κογκρέσου, που στεκόταν εμπόδιο στις περισσότερες μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.

Εκτός του ενδιαφέροντος για την ζωή και το έργο του ίδιου του Ομπάμα, στο επεισόδιο αυτό ο θεατής παρακολουθεί την πόλωση που οδήγησε εντέλει στην αναπάντεχη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ – με λίγα λόγια, την πρόσφατη ιστορία της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη.

Κάθε στάδιο της εξέλιξης του Ομπάμα παρουσιάζεται και αναλύεται μέσα από συζητήσεις με συναδέλφους, φίλους, αλλά και επικριτές του – και, φυσικά, μέσα από κομμάτια δικών του ομιλιών και συνεντεύξεων. Το αποτέλεσμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια βιογραφία: Είναι μια αποτύπωση της εξέλιξης των φυλετικών σχέσεων και των πολιτικών συσχετισμών σε μια υπερδύναμη που βιώνει αλλεπάλληλες κρίσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Obama: In Pursuit of a More Perfect Union αποκλειστικά στο Vodafone TV, όπου θα βρείτε και πολύ ακόμη αποκλειστικό περιεχόμενο της ΗΒΟ, αλλά και αγαπημένες ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που ανανεώνονται κάθε μήνα και μεγάλες πρεμιέρες αμέσως μετά την προβολή τους στο σινεμά.

Κάνοντας μια απλή online εγγραφή στο vodafone.gr έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε εντελώς δωρεάν για ένα μήνα και χωρίς δέσμευση συμβολαίου όλο το συναρπαστικό περιεχόμενο του Vodafone TV, παρακολουθώντας το όπου και όποτε θέλετε, χωρίς να χρειάζεστε αποκωδικοποιητή, από το κινητό ή το tablet σας.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024