Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με νέα κυβέρνηση στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης - Πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός - Τα κρίσιμα υπουργεία

Με νέα κυβέρνηση στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός – Τα κρίσιμα υπουργεία

ο δομικός ανασχηματισμός (πρώτος ουσιαστικά μετά από μια διετία διακυβέρνησης) αναμένεται να περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή υπουργών και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία καινούργιων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφαγή υφυπουργών. Ημέρα κλειδί η αυριανή Δευτέρα για την οριστικοποίηση των αποφάσεων και των ανακοινώσεων

Ημέρα κλειδί για την οριστικοποίηση των αποφάσεων του πρωθυπουργού και τις ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό είναι η Δευτέρα, οπότε και επιστρέφει στο γραφείο του ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από το ταξίδι αστραπή στις ΗΠΑ.

Η κατάλληλη στιγμή και η επανεκκίνηση

Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία και ο χρόνος κυριολεκτικά μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις ενός ανασχηματισμού που θα επιφέρει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα σηματοδοτούν αφενός μεν την αναγνώριση λαθών και διόρθωσης της κυβερνητικής πολιτικής και αφετέρου θα στέλνουν το μήνυμα της επανεκκίνησης.

Ουσιαστικά διανύουμε το διάστημα το οποίο ουσιαστικά περιέγραφε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις πυρκαγιές, ότι δηλαδή «οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».

Χωρίς να αποκλείεται τίποτα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζει ότι δύσκολα αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις αλλά σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται αυτή η εβδομάδα ως η εβδομάδα των ανακοινώσεων ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανέβει με «ανανεωμένη ομάδα» στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση όπου και θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως σχέδιο διετίας για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Ενδεικτικό πάντως του όλου κλίματος ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται επί θύραις είναι και το γεγονός ότι ακόμα και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης δεν θεωρείται 100% σίγουρο ότι θα έχει την μέχρι σήμερα σύνθεση των υπουργών!

Όλοι σε αναμμένα κάρβουνα

Εν αναμονή ενός δομικού ανασχηματισμού για τον οποίο όλοι προϊδεάζουν, λίγοι μιλούν συγκεκριμένα και ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, στα περισσότερα υπουργεία τα μολύβια έχουν κατέβει και οι υπουργοί κάθονται κυριολεκτικά σε αναμένα κάρβουνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελάχιστοι που έχουν γνώση μέρους των σκέψεων του πρωθυπουργού κρατούν κλειστό το στόμα τους και έχει εκλείψει κάθε είδους ονοματολογία με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση της αντικατάστασης ή μη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που προκύπτει περισσότερο από δημοσκοπήσεις στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών παρά από διαρροές του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Σε ότι αφορά την κατεύθυνση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο δομικός ανασχηματισμός (πρώτος ουσιαστικά μετά από μια διετία διακυβέρνησης) αναμένεται να περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή υπουργών και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία καινούργιων.

Από την άλλη πλευρά μάλλον θα είναι λιγότεροι οι εξωκοινοβουλευτικοί που θα αξιοποιηθούν και από πολλούς θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, υπό την έννοια ότι στόχος του πρωθυπουργού θα είναι να πάει μέχρι τις εκλογές με αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα κρίσιμα υπουργεία

Σε ότι αφορά τα κρίσιμα υπουργεία, υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κορυφαία ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.

Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν πχ τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα μείνουν στα ίδια χέρια ενώ αντίστοιχο είναι το ερώτημα και για το αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ποιοι σώζονται σίγουρα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει «σφαγή» υφυπουργών και αντικατάστασή τους με βουλευτές της ΝΔ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενδεχομένως κάποιους από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση τουλάχιστον τριών γενικών γραμματέων οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά που έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ενδιαφέρον θα έχει να δουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στους λεγόμενους «αμετακίνητους» υπουργούς, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο για τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Αυτοί που σώζονται είναι σίγουρα όσοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο στον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024