Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανασχηματισμός - Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση - Όλα τα σενάρια

Ανασχηματισμός – Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου με αρκετούς να θεωρούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Την ώρα που στο Μαξίμου βλέπουνε τις πρώτες «ρωγμές» στην κυβερνητική εικόνα να είναι ορατές, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, έχει φουντώσει η συζήτηση περί αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και υπουργών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου με αρκετούς να θεωρούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ταξίδι – αστραπή στις ΗΠΑ, επιστρέφει αύριο, Δευτέρα στο γραφείο του έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

Οι χειρισμοί στις πυρκαγιές

Στο Μαξίμου διαβάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μία πρώτη «γκρίνια» των πολιτών σχετικά με τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική, ενώ δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός, ότι στη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποτυπώνεται και η βούληση των πολιτών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς 1 στους 2 λέει τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το στενό του επιτελείο καταστρώνει τα επόμενα βήματα έχοντας στο μυαλό του τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να δουλέψει καλύτερα το κυβερνητικό σχήμα σε νευραλγικούς τομείς.

Έτσι, στον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες  -κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει αιφνιδιασμός και να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο Δεύτερα  ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη ΔΕΘ με ένα «φρέσκο» υπουργικό Συμβούλιο και να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως σχέδιο διετίας για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Δεν αποκλείεται πάντως οι αλλαγές τελικά να γίνουν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ίσως το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ανεξάρτητα από το χρόνο των ανακοινώσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι τις επόμενες ημέρες, κορυφαίοι υπουργοί θα βρεθούν με καινούριο χαρτοφυλάκιο, κάποιοι θα μείνουν εκτός κυβέρνησης και θα «χρεωθούν εμμέσως» κακή διαχείριση σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα από τους δύο προηγούμενους και δεν θα περιοριστεί μόνο σε κάποιες… διορθωτικές κινήσεις.

Τα κρίσιμα υπουργεία

Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.

Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα μείνουν στα ίδια χέρια ενώ αντίστοιχο είναι το ερώτημα και για το αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει «σφαγή» υφυπουργών και αντικατάστασή τους με βουλευτές της ΝΔ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενδεχομένως κάποιους από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση τουλάχιστον τριών γενικών γραμματέων οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά που έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ενδιαφέρον θα έχει να δουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στους λεγόμενους «αμετακίνητους» υπουργούς, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο για τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Αυτοί που σώζονται είναι σίγουρα όσοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο στον προηγούμενο ανασχηματισμό

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν ότι ο καλύτερος χρόνος να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι μέσα σε αυτή την εβδομάδα ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, να έχει εικόνα για τα δύσκολα ζητήματα που θα έχει να χειριστεί το επόμενο διάστημα.

Την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός θα έχει προχωρήσει στις αλλαγές έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πιθανότερο πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι ότι κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα δημιουργήσουν αίσθηση, είτε αυτές αφορούν τη μετακίνηση από υπουργείο σε υπουργείο είτε την απομάκρυνση κάποιων.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024