Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΘ - Σχέδιο διετίας για μειώσεις φόρων και εισφορών

ΔΕΘ – Σχέδιο διετίας για μειώσεις φόρων και εισφορών

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και θα εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη θα συνοδεύεται και από τον τρόπο αξιοποίησης της ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Το πλάνο με βάση το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση έως το 2023 καταστρώνουν Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο. Οι συσκέψεις έχουν πάρει φωτιά για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και οι ασκήσεις επί χάρτου ξεκίνησαν έχοντας άρωμα μειώσεων φορολογικών βαρών και Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πακέτο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθεί η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, μέτρο που είναι πιθανόν να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2022. Μαζί με τις μειώσεις φόρων και εισφορών – που θα έχουν ορίζοντα διετίας – ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στον τρόπο αξιοποίησης της ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τις δράσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο σε κλίμα, εξοικονόμηση ενέργειας και περιβάλλον, με βαρύτητα τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των μισθολογικών βαρών. Σημαντική παρέμβαση είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή έως και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή μετασχηματιστούν με κύρια στόχευση την αύξηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, με τα κίνητρα να συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις.

Το πλάνο

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, το οικονομικό πλάνο αποτελεί τον κεντρικό άξονα της διετούς πολιτικής και παραδέχονται ότι ο βαθμός αποτελεσματικότητας του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, η ελάφρυνση των βαρών του πολίτη, της μεσαίας τάξης και η απασχόληση θα αποτελούν και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ακόμα καταρτίζουν το καλάθι των παροχών με το βλέμμα και στο 2023, λαμβάνοντας υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της υγειονομικής κατάστασης. Η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης παραμένει σταθερή, που είναι η υλοποίηση όσων είχε δεσμευτεί από το 2019 και έχουν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Οι όποιες παροχές αναμένεται να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, που κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου, αλλά και στην έκθεση των δανειστών που συνδέεται με την αξιολόγηση της χώρας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξού και οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς, όπου μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν. Αυτό που διαμηνύεται από την κυβέρνηση είναι ότι το σχέδιο των παρεμβάσεων θα είναι πλήρως κοστολογημένο, οι όποιες δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

Οι σχεδιασμοί

Γίνεται σαφές ότι οι σχεδιασμοί θα είναι σε πλήρη συνάρτηση των εξελίξεων στην οικονομία, του δημοσιονομικού χώρου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας, του τζίρου και του τουρισμού στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα, αν και το έκτακτο κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους – που ενδεχομένως να αυξηθεί – μπορεί να εκτροχιάσει κάποιους από τους σχεδιασμούς.

Για το 2022, το σχέδιο ενσωματώνει την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ενοίκια, τους τόκους, τα μερίσματα με κόστος 767 εκατ. ευρώ, αλλά και τη διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες, της μείωσης μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις από 100% στο 50%, όπως και η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα από 100% στο 80%. Επίσης, ισχύει η μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22% από το 2022 με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.

Ελαφρύνσεις φόρων

Για το 2022 φαίνεται να υπάρχει χώρος για τη μονιμοποίηση των ισχυόντων μέτρων, όπως του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη, στην εστίαση, στους κινηματογράφους, στο τουριστικό πακέτο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται για μετά το 2022 προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 22% σήμερα. Θα δοθεί κίνητρο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων με μείωση του συντελεστή έως και 50%. Εξετάζεται η αύξηση των δόσεων στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε 10 ή 12 δόσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, τότε χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση. Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ, συν το κόστος από την απώλεια εσόδων που προκύπτει λόγω της κατάργησης της εισφοράς για όσους δεν είναι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και συνταξιούχοι. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από κεφάλαιο, από το οποίο μέτρο ήδη έχουν δει αυξήσεις οι μισθωτοί στις μηνιαίες αποδοχές.

ΕΝΦΙΑ

Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνονται και η νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του φόρου ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2022 και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον Νοέμβριο και ο λογαριασμός του φόρου θα φθάσει νωρίτερα. Τον Μάρτιο του 2022, πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Sports in

Περήφανος για τον Ολυμπιακό ο Ριβάλντο: «Το άξιζε και με το παραπάνω» (pic)

Η ανάρτηση του Ριβάλντο μετά την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024