Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απίστευτη πρόκληση ΟΗΕ στην Κύπρο - Σάλος με τη φωτογράφιση μπροστά στα κατοχικά σύμβολα

Απίστευτη πρόκληση ΟΗΕ στην Κύπρο – Σάλος με τη φωτογράφιση μπροστά στα κατοχικά σύμβολα

Η φωτογράφιση της νορβηγίδας διοικητού της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στο αρχηγείο των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας, και μπροστά στα κατοχικά σύμβολα, σίγουρα δεν ήταν τυχαία, σημειώνουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Η διοικητής των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η νορβηγίδα υποστράτηγος Ingrid Gjerde, επισκέφθηκε το αρχηγείο των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας και φωτογραφήθηκε μπροστά από τις σημαίες της κατοχικής Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Μπροστά στα κατοχικά σύμβολα

Η υποστράτηγος δεν πήγε μόνο στα κτίρια της παράνομης «διοίκησης» αλλά πόζαρε και μπροστά στα κατοχικά σύμβολα.

Οπως αναφέρει το hellasjournal, η συνάντηση έγινε στις 5 Ιουλίου και η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από την κατοχική «διοίκηση» των «τουρκοκυπριακών δυνάμεων», στην κατεχόμενη Κύπρο.

Είναι προφανές, σημειώνει η ιστοσελίδα, πως η διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης με την ενέργειά της αυτή έχει ξεπεράσει τα όρια και παραβιάζει με τις πράξεις της αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Το γεγονός ότι έχει αναλάβει τη στρατιωτική ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης τον Μάιο δεν είναι άλλοθι για την ενέργειά της αυτή.


Η φωτογραφία που προκαλεί…

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να επικαλείται άγνοια, ούτε και τέτοιες συναντήσεις γίνονται για σκοπούς «γνωριμίας» και «συνεννοήσεων».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός.

Δεν ήταν τυχαία

Η φωτογράφιση της νορβηγίδας διοικητού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αρχηγείο των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας σίγουρα δεν ήταν τυχαία, καθώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση του αντικειμένου, σχετίζεται με πιέσεις για τον στρατιωτικό μηχανισμό συνεργασίας, που επιδιώκουν να δρομολογήσουν, ανεπιτυχώς μέχρι τώρα, τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνει το sigmalive.

Και προσθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες του, ότι πίσω από αυτήν τη φωτογράφιση, υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο, το οποίο αποσκοπεί στο να ασκηθεί πίεση και να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής, που θα καταστήσει τις λεγόμενες τουρκοκυπριακές δυνάμεις μέρος της εξίσωσης. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η επιλογή του χώρου και οι επίσημες στρατιωτικές ενδυμασίες.

Σιγά-σιγά, λοιπόν, επιδιώκουν να θέσουν θέμα «τουρκοκυπριακών δυνάμεων» για να υπάρχει εξίσωση με την Εθνική Φρουρά, καθώς θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως δεν δύναται να συνομιλήσει με κανένα λεγόμενο τουρκοκυπριακό στρατό, ως ΜΟΕ.

Η θέση που προτάσσεται είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, κατάπαυση του πυρός και γι’ οποιαδήποτε ζητήματα έχουν να κάνουν με την κατάπαυση του πυρός και τη γραμμή αντιπαράταξης, υπάρχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία μιλά με τον τουρκικό κατοχικό στρατό, αφού ο κατοχικός στρατός δεν θέλει να μιλά με την Εθνική Φρουρά της Δημοκρατίας.

Πιέζουν οι Βρετανοί

Για άλλη μια φορά κυρίως οι Βρετανοί πιέζουν για αυτό το μέτρο επαναπροσέγγισης.

Τη δημιουργία, δηλαδή, αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών, στη βάση πρόνοιας που περιλαμβάνεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από το 2020.

Σε επικοινωνία μας με κυβερνητικές πηγές, σημειώνει το sigmalive, μας αναφέρθηκε πως η δική τους ανάγνωση δεν συσχετίζει το περιστατικό με τον μηχανισμό στρατιωτικών επαφών, και δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για το στάδιο που βρίσκονται αυτές οι επαφές παρά μόνο ότι υπάρχει στασιμότητα.

Ηδη, το περιστατικό θεωρείται λήξαν για την κυβέρνηση.

Η αντίδραση Τατάρ

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βατάν γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η επικυριαρχική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις έγιναν ως υποστήριξη στη διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, υποστράτηγο Ingrid Gjerde για τη φωτογράφισή της μπροστά στις σημαίες της κατοχικής Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «επιτέθηκε» στην υποστράτηγο Ingrid Gjerde που συναντήθηκε με τον διοικητή των λεγόμενων «δυνάμεων ασφαλείας» στα κατεχόμενα.

Οπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία δεν μπόρεσε να χωνέψει τη συνάντηση της υποστρατήγου Gjerde με τον διοικητή των “δυνάμεων ασφαλείας” υποστράτηγο Ζορλού Τοπάλογλου και το γεγονός ότι σε αυτήν την συνάντηση υπήρχαν σημαίες της Τουρκίας και της “τδβκ”, άρχισε κακοήθεις επιθέσεις κατά της υποστρατήγου Gjerde. Ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε ενέργειες για την απομάκρυνσή της από τη θέση της.

«Κακοήθεις επιθέσεις»

«Αυτές οι κακοήθεις επιθέσεις δείχνουν ότι δεν άλλαξε η ρατσιστική, απαρχαιωμένη και απάνθρωπη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης», δήλωσε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων.


Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ

Επισήμανε επίσης ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες να πνίξει τη φωνή της παράνομης “τδβκ” και να αφανίσει τις διεθνείς της σχέσεις, πρωτοστατεί στην επιβολή εμπάργκο και απομόνωσης στον τουρκοκυπριακό λαό κατά τρόπο απάνθρωπο και η Ε.Ε. και οι άλλοι που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν θεατές».

«Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι απαράδεκτη και αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυρίστηκε.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι «σύμφωνα με την επικυριαρχική ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία συνεχίζεται ακόμα, οι ίδιοι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος της Κύπρου και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα. Πάλι σύμφωνα με αυτήν τη νοοτροπία, η Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος είναι η μοναδική κυβέρνηση της Κύπρου και η “τδβκ” παραγνωρίζεται».

«Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και το κράτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι η “τδβκ”» κατέληξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024