Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλιτεχνικές εμπειρίες για την κλιματική αλλαγή σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

Καλλιτεχνικές εμπειρίες για την κλιματική αλλαγή σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

High-tech καλλιτεχνικά θεάματα με θέμα την κλιματική αλλαγή σε Νέα Υόρκη και το Λονδίνο

Το Superblue, παρακλάδι της Pace Gallery, το οποίο τον περασμένο Μάιο εγκαινίασε στο Μαϊάμι το δικό του κέντρο τέχνης, φέρνει αυτό το φθινόπωρο τα high-tech καλλιτεχνικά θεάματά του, που είναι και το σήμα κατατεθέν του, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Tο πολιτιστικό κέντρο The Shed στη Hudson Yards της Νέας Υόρκης φιλοξενεί τον Οκτώβριο το show «Fragile Future (Εύθραυστο Μέλλον)» που ετοίμασε η ολλανδική καλλιτεχνική κολεκτίβα DRIFT, επικεφαλής της οποίας είναι οι Lonneke Gordijn και Ralph Nauta.


Θα παρουσιαστούν πέντε καινούργια έργα που έχουν παραγγελθεί.

«Αυτό το show θα είναι μια αλληλουχία διαφορετικών χώρων όπου ο κόσμος θα βλέπει διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης μεταξύ φύσης, τεχνολογίας και μεταξύ του χώρου και των ιδίων» εξήγησε η Gordijn, μιλώντας στο Artnet News.

«Ακούμε, με τον εγκέφαλό μας, ότι το κλίμα διατρέχει κίνδυνο. Δεν το αισθανόμαστε πραγματικά. Δεν δρούμε… Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει, επειδή γίναμε απαθείς για τα περιβάλλοντά μας.

Η κατεύθυνση, στην οποία θέλουμε να πάρουν οι άνθρωποι είναι να τους φέρουμε σε επαφή με το περιβάλλον τους, ώστε να μπορέσουν να αντιδράσουν σε αυτό» πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το show συνεχίζει με την «Drifters», μια σειρά προβολών ταινιών που απεικονίζουν τεράστια τσιμέντινα μπλοκ να μετεωρίζονται στους δρόμους της Νέας Υόρκης και σε άλλες τοποθεσίες.

Επιπρόσθετα τσιμέντινα μπλοκ θα φέρουν στον τετραώροφο χώρο του The Shed τακτικές περφόρμανς· τα μπλοκ θα χορεύουν στον αέρα, σε σάουντρακ της Anohni.

«Αυτό το οποίο θα θέλαμε να θέσουμε επί τάπητος είναι ότι η αλλαγή είναι στην πραγματικότητα κάτι φυσικό για εμάς» υπογράμμισε η Gordijn.

«Αν και η ανθρωπότητα προσπάθησε να το μπλοκάρει αυτό και να οικοδομήσει ελεγχόμενα περιβάλλοντα, στην πραγματικότητα έχουμε φτιαχτεί για να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στο περιβάλλον μας. Αυτό είναι που πρέπει να ξαναμάθουμε, να είμαστε μέρος της φύσης, να προσαρμοζόμαστε στον χώρο μας».

Μεταξύ των άλλων εγκαταστάσεων του show και το «Ego», μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αιωρούμενη μάζα πάρα πολύ λεπτών φωτισμένων νημάτων, κρεμασμένη στον αέρα.

View this post on Instagram

A post shared by DRIFT (@studio.drift)

Παράλληλα, στο Λονδίνο, το Superblue θα παρουσιάσει τη δουλειά του Ιαπωνο-Βρετανικού καλλιτεχνικού ντούο Studio Swine, γνωστού για θεαματικό ντιζάιν.

Η site-specific εμπειρία, με τίτλο «Silent Fall» – πρόκειται για λογοπαίγνιο πάνω στον τίτλο του βιβλίου «Silent Spring» της Rachel Carson, του βιβλίου επιστήμης του περιβάλλοντος που κυκλοφόρησε το 1962 και ήταν το έναυσμα για το περιβαλλοντικό κίνημα – συνίσταται σε μια εγκατάσταση τεχνητού δάσους από το οποίο αναβλύζουν φουσκάλες ομίχλης που τυλίγουν τους θεατές.

Θέλει να φέρει στον νου τη ζωή που εξελισσόταν στους ωκεανούς στην αυγή του χρόνου, καθώς και ένα πιθανό μέλλον στο οποίο τα πραγματικά δάση θα έχουν εκλείψει.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024