Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία - Ακόμη «στοιχειώνουν» τον ΥΠΕΞ οι διακοπές στην Κρήτη εν μέσω αφγανικής κρίσης

Βρετανία – Ακόμη «στοιχειώνουν» τον ΥΠΕΞ οι διακοπές στην Κρήτη εν μέσω αφγανικής κρίσης

Μπροστά στις επικρίσεις που δέχεται, τις τελευταίες ημέρες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υπερασπίζεται τον εαυτό του, γιατί δεν τηλεφώνησε στον Αφγανό ομόλογό του, προκειμένου να βοηθήσει Αφγανούς που συνεργάστηκαν για τη Βρετανία να εγκαταλείψουν την Καμπούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, υπερασπίστηκε σήμερα τον εαυτό του μπροστά στις επικρίσεις ότι παρέλειψε να κάνει ένα σημαντικό τηλεφώνημα, προκειμένου να βοηθήσει τους διερμηνείς που εργάζονταν για τη Βρετανία να φύγουν από το Αφγανιστάν, λίγο προτού πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών συνέστησαν στις 13 Αυγούστου, ήτοι δύο ημέρες πριν από την πτώση της Καμπούλ, στις υπηρεσίες του Ράαμπ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ να τηλεφωνήσει στον Αφγανό ομόλογό του Χανίφ Ατμάρ, προκειμένου να επιταχύνει την απομάκρυνση των Αφγανών εργαζομένων, που είχαν βοηθήσει τους Βρετανούς στρατιωτικούς.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, ο υπουργός, που βρισκόταν σε διακοπές στην Κρήτη, αρνήθηκε να κάνει αυτό το τηλεφώνημα και το ανέθεσε σε έναν από τους υφυπουργούς του. Τελικά, το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ, προκαλώντας σφοδρή κριτική προς το πρόσωπο του υπουργού, με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του.

Σήμερα, ο Ντομινίκ Ράαμπ υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του σε ένα δελτίο Τύπου. Χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ «ανακριβείς», εξήγησε ότι το τηλεφώνημα δεν μπόρεσε να γίνει, διότι η ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν κατέστησε κάθε επαφή αδύνατη.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε αποδεχθεί το τηλεφώνημα, όμως, δεν μπόρεσε να γίνει λόγω της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης», τόνισε.

Επιβεβαίωσε δε ότι ανέθεσε σε άλλον το τηλεφώνημα, καθώς εκείνος «έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια και τις υποδομές» του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακολουθώντας τις συμβουλές εκείνων που επέβλεπαν την απάντηση σε αυτή την κρίση.

«Το σύνολο της κυβέρνησης εργάστηκε αδιάκοπα την τελευταία εβδομάδα, για να βοηθήσει όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν», προσέθεσε ο Ράαμπ, διαβεβαιώνοντας πως η «απόλυτη προτεραιότητά» του τη δεδομένη στιγμή ήταν να «εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να φύγουν».

Μια απόφαση που ήταν «η σωστή» εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, εξηγώντας πως αυτή επέτρεψε την απομάκρυνση από τη Δευτέρα το πρωί «204 Βρετανών υπηκόων και των οικογενειών τους, Αφγανών εργαζομένων και υπαλλήλων άλλων χωρών». Έκτοτε, 1.635 άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς, προσέθεσε.

Η Λίζα Νέιντι, η εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος, τον κατηγόρησε πως παρέμεινε «ξαπλωμένος στη σεζλόνγκ του, την ώρα που οι Ταλιμπάν προέλαυναν».

«Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να ντρέπεται και ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με το λόγο για τον οποίο παραμένει στη θέση του», υπογράμμισε.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024