Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ν. Ανδρουλάκης - Τρεις φορές περισσότερες οι καμένες εκτάσεις στην Ιταλία, 8,5 στην Ελλάδα συγκριτικά με πέρσι

Ν. Ανδρουλάκης – Τρεις φορές περισσότερες οι καμένες εκτάσεις στην Ιταλία, 8,5 στην Ελλάδα συγκριτικά με πέρσι

Στην Ιταλία κάηκαν 3 φορές, ενώ στην Ελλάδα 8,5 φορές περισσότερα στρέμματα συγκριτικά με πέρσι. «Παρά τα αυξημένα μέσα, δεν αποφύγαμε την καταστροφή», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης

Το γεγονός ότι με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες, άλλες χώρες όπως η Ιταλία είχαν αναλογικά μικρότερες καταστροφές από τη χώρα μας σε σχέση με πέρσι, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη για επένδυση στην πρόληψη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών μετά τη φετινή τραγωδία. «Πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση όλων των κομμάτων πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα μας μακροπρόθεσμα, καθώς φέτος αποδείχτηκε ότι ενώ είχαμε τα περισσότερα μέσα που μπορούσαμε να έχουμε, με λάθος χειρισμούς και συγκεκριμένες ευθύνες, που θα πρέπει να ονοματίσουμε και να καταλογίσουμε μετά το πέρας της καταστροφής, δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

«Θα χρειαστεί συναίνεση και μια ουσιαστική συζήτηση και όχι ευχολόγια» πρόσθεσε, ζητώντας να μπουν τα πραγματικά δεδομένα στο τραπέζι.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, που συνέδραμε τη χώρα μας με τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία του, με 9 αεροπλάνα, 225 οχημάτα, και πάνω από 1.000 πυροσβέστες, σημείωσε πως στο παρελθόν «δεν υπήρχε αυτή η αλληλεγγύη, την φτιάξαμε», καθώς μέχρι το 2018 πάνω από τα μισά αιτήματα βοήθειας έμεναν αναπάντητα.

Αυτό πλέον έγινε εφικτό καθώς, με τη μεταρρύθμιση για την οποία ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εισηγητής του Κοινοβουλίου, αναπτύχθηκαν δύο νέοι πυλώνες. Καταρχήν, με τη δημιουργία της νέας δεξαμενή rescEU, όπου τα μέσα αγοράζονται από τα κράτη με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως τα 2 σουηδικά αεροσκάφη που επιχείρησαν στη χώρα τις περασμένες ημέρες, αλλά και δύο από τα 8 Canadair που αναμένεται να αγοράσουμε στο άμεσο μέλλον. Δεύτερον, η παροχή βοήθειας από τα κράτη μέλη χρηματοδοτείται πλέον από το μηχανισμό για το 75% του κόστους μεταφοράς και δράσης των μέσων.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι και άλλες χώρες αντιμετώπισαν παρόμοια κλιματικά φαινόμενα, χωρίς όμως τις ίδιες καταστροφές. «Στην Ιταλία κάηκαν 3 φορές, ενώ στην Ελλάδα 8,5 φορές περισσότερα στρέμματα συγκριτικά με πέρσι. Παρά τα αυξημένα μέσα, δεν αποφύγαμε την καταστροφή. Πρέπει να επενδύσουμε και στον καθαρισμό των δασών, στον εκσυγχρονισμό των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας, στην υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, γιατί από εκεί ξεκινούν πάρα πολλές πυρκαγιές, αλλά και στη φύλαξη των δασών ώστε να μη μπορούν εύκολα να δρουν οι εμπρηστές»

Αφγανιστάν: «Χωρίς αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου, δύσκολα τα πράγματα για εμάς»

Όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως «η ήττα των ΗΠΑ είναι το πρώτο μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός της δεκαετίας που διανύουμε και το οποίο μοιραία θα οδηγήσει σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα εισόδου στο δρόμο των προσφύγων για την Ευρώπη, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα, ώστε να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Αν μας βρει το προσφυγικό με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο και την ευθύνη να παραμένει στην πρώτη χώρα, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για εμάς», εκτίμησε ο κ. Ανδρουλάκης, ζητώντας την κατάργηση του κανόνα ότι η ευθύνη παραμένει στην πρώτη χώρα εισόδου και την αντικατάστασή του με ένα μηχανισμό κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες ανάλογα με  τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και τα ποσοστά ανεργίας κάθε χώρας.

Sports in

«Εκτός Ευρώπης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα»

Ο Ζεράρ Πικέ προβλέπει τεράστια οικονομικά προβλήματα για τις ισπανικές ομάδες και προτείνει αλλαγές στο καλεντάρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023