Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων και σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων και σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια

Η ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής αλλά και κινεζικής οικονομίας, λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και το σήμα της Fed για έναρξη του tapering συντηρούν το αρνητικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με μόνο κερδισμένο το δολάριο

ο βαρύ κλίμα συντηρείται και σήμερα στις διεθνείς αγορές, λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για την πορεία της αμερικανικής και κινεζικής οικονομίας με φόντο την αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά και μετά τα μηνύματα που έστειλε μέσα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της, η αμερικανική Fed. Ενδεικτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδεύουν να κλείσουν με τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση τους από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Sell off στα χρηματιστήρια

Η… κακή μέρα φάνηκε από νωρίς, από τις ασιατικές αγορές οι οποίες «έκλεισαν» στο σύνολο τους με απώλειες. Μάλιστα, σε εβδομαδιαία βάση ο απολογισμός παραπέμπει στη χειρότερη εβδομάδα για τις ασιατικές μετοχές από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ενδεικτικά στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, με νέα πτώση κατά 1,84% στις 24.849,72 μονάδες, μετρά απώλειες της τάξεως του 20%(!) από τα υψηλά που είχε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Η πίεση ήταν έντονη κυρίως στις τεχνολογικές μετοχές λόγω της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ του Πεκίνου και των κινεζικών Big Tech με τον tech index να υποχωρεί κατά 3,57%.

Αντιστοίχως, στις ευρωπαϊκές αγορές «κοκκίνησε» κυριολεκτικά το ταμπλό! Ο γερμανικός Dax υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,62% στις 15.668 μονάδες με τους εγχώριους επενδυτές να προσπαθούν να «χωνέψουν» και τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στο δείκτη τιμών παραγωγού, που ενισχύθηκε κατά 1,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού. Όμως, ούτε τα υπόλοιπα χρηματιστήρια παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,49% στις 6.574 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται στις 7.040 μονάδες μειωμένος κατά 0,26%. Αντίστοιχες πιέσεις επικρατούν και στην περιφέρεια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 0,75% στις 25.735 και τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει κάμψη κατά 0,40% στις 8.866 μονάδες.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 που μετρούσε ήδη μια πτώση της τάξεως του 1,7% χθες, χάνει επιπλέον 0,35% σήμερα στις 465 μονάδες, μια επίδοση που για το σύνολο της εβδομάδας μεταφράζεται στη χειρότερη επίδοση του από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κερδισμένο το δολάριο

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο έχει πάρει την ανιούσα μετά το σήμα για απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Fed, γεγονός που αντιστοίχως έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τις τιμές των commodities.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι έτερων βασικών νομισμάτων αυξήθηκε περαιτέρω έως και στα 93,622 για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου και συμπληρώνει με τον τρόπο αυτό δύο εβδομάδες κερδών.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ανεβαίνει και πάλι σήμερα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,167, όπως και έναντι της βρετανικής στερλίνας στα 1,36 δολάρια.

Στον αντίποδα στην αγορά των commodities, το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία με νέα κάμψη κατά 0,81% στα 63,17 δολάρια το βαρέλι, αν και ο χρυσός καταφέρνει να κρατηθεί καλύτερα σήμερα σημειώνοντας μικρή αύξηση στα 1.786 δολάρια την ουγγιά.

Ραντεβού στο Τζάκσον Χολ

«Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή, μαζί με το ερώτημα για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων που αύξησαν το ρίσκο για τις (οικονομικές) προοπτικές, πολύ περισσότερο από ότι λίγους μήνες πριν» σχολίασε σε σημείωμα του, ο Τζιμ Ριντ της Deutsche Bank. Όμως, όπως εξηγεί, στις πιέσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν ο προβληματισμός για την επίσπευση του tapering από τη Fed και η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ειδικά το θέμα του tapering θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών για αρκετές ημέρες ακόμη, δεδομένου πως όλοι περιμένουν το επικείμενο οικονομικό συμπόσιο της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, στα τέλη του μηνός και την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, ελπίζοντας σε σαφέστερες οδηγίες για τις προθέσεις της Τράπεζας από το Σεπτέμβρη.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024