Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα, το Αφγανιστάν και η αρχή μιας κερδοφόρας (λυκο)φιλίας

Η Κίνα, το Αφγανιστάν και η αρχή μιας κερδοφόρας (λυκο)φιλίας

Το Αφγανιστάν πρέπει να τύχει υποστήριξης και όχι πίεσης, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, στις επαφές του με τους δυτικούς ομολόγους του, ενώ επιζητά και τη στήριξη του Πακιστάν, που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν

Η ανθρωπότητα θα πρέπει να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει το Αφγανιστάν, κατά την μετάβαση της χώρας στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αντί να επιδιώκει να ασκήσει όλο και περισσότερες πιέσεις, διότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης.

Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Βρετανό ομόλογο του Ντόμινικ Ράαμπ, όπου κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαίλ Σαχίν είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του προς την κινεζική κρατική τηλεόραση του CGTN, ότι η Κίνα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

Σημειωτέον πως για την ώρα η Κίνα δεν έχει αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως τους νέους νόμιμους ηγέτες της χώρας. Όμως ο ίδιος ο Γουάνγκ είχε συναντηθεί τον περασμένο μήνα με τον Μουλά Μπαραντάρ, τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλεμπάν και επικρατέστερο νέο πρόεδρο, στην κινεζική πόλη Τιεντζίν.

Στην συνάντηση τους δε, υποστήριξε πως οι Ταλιμπάν θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για την ειρήνευση του Ταλιμπάν, με την Κίνα βέβαια να εμφανίζεται πρόθυμη να βρεθεί στο πλευρό του σχεδίου ανοικοδόμησης της χώρας.

Το αναπτυξιακό πλάνο 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεκίνο μελετά την πιθανότητα να εντάξει το Αφγανιστάν στο πακέτο του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», ήτοι το σχέδιο του «Belt and Road Initiative», μέσα από το οποίο η Κίνα στηρίζει οικονομικά και αναπτυξιακά έργα σε τρίτες χώρες με στόχο την ανάπτυξη προνομιακών διμερών σχέσεων που θα ενισχύσουν παγκοσμίως το ρόλο της, αλλά και την ανάληψη στρατηγικού ρόλου στην εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.

Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι μια εξαιρετικά φτωχή χώρα, όμως διαθέτει έναν πιθανολογούμενο τεράστιο ορυκτό πλούτο που κοστολογείται μεταξύ των 1 και 3 τρισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως διαθέτει σημαντικότατα αποθέματα χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, λιθίου και δη, σπάνιων γαιών, που είναι στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή προϊόντων του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου.

Επιπλέον, δεδομένων των εσωτερικών θεμάτων της, ένα από τα οποία είναι και η μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων, η Κίνα θα θελήσει να βεβαιωθεί πως η άνοδος των Ταλιμπάν και ενδεχομένως του ισλαμικού εξτρεμισμού δεν θα στραφεί εναντίον της μέσα από κάποιο ισλαμικό (τρομοκρατικό) κίνημα κατά τού κινεζικού απολυταρχισμού. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θα είναι μια από τις βασικές εγγυήσεις που θα απαιτήσει το Πεκίνο από τους Ταλιμπάν.

Επαφές Κίνας – Πακιστάν 

Πάντως, με προφανή στόχο να «χτίσει» από νωρίς μια προνομιακή σχέση με τους Ταλιμπάν, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλία χθες και με τον Πακιστανό ομόλογο του Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, στο πλαίσιο της οποία συζήτησαν το πώς οι «δύο πιο σημαντικοί γείτονες του Αφγανιστάν» θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να παίξουν από κοινού έναν… εποικοδομητικό ρόλο για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως παρά τη συμμαχική σχέση του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, είχαν και διατήρησαν, όλα τα χρόνια, στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και τους διάφορους φυλάρχους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024