Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν -  Ωρες αγωνίας και οργή από χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίζονται στην Καμπούλ

Αφγανιστάν – Ωρες αγωνίας και οργή από χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίζονται στην Καμπούλ

Η προσπάθεια, ωστόσο, χιλιάδων Αφγανών πολιτών να βρουν διέξοδο ίσως αποβεί άκαρπη, καθώς -όπως έγινε γνωστό- ακυρώνονται οι εμπορικές πτήσεις από την Καμπούλ

Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με τρομαγμένους πολίτες να αναζητούν μια θέση σε ένα αεροπλάνο για να εγκαταλείψουν τη χώρα, την ώρα που οι Ταλιμπάν προετοιμάζουν τη σύσταση της νέας διακυβέρνησης που θα επισφραγίσει και την πλήρη ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα μάλιστα, μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στον διάδρομο αποπροσγειώσεων -όπως επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος- ενώ αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για ένα κορίτσι που ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο πανδαιμόνιο.

Η προσπάθεια, ωστόσο, χιλιάδων πολιτών να βρουν διέξοδο ίσως αποβεί άκαρπη, καθώς -όπως έγινε γνωστό- ακυρώνονται οι εμπορικές πτήσεις από την Καμπούλ.

«Δεν θα πραγματοποιηθούν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν λεηλασίες. Μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχές του αεροδρομίου σε μήνυμα που έστειλαν στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Aljazeera.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, τα αμερικανικά στρατεύματα αναλαμβάνουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ για να απομακρύνουν ωστόσο μόνο αμερικανούς διπλωμάτες και υπηκόους, καθώς και συμμαχικό προσωπικό, προκαλώντας την έκδηλη οργή των Αφγανών πολιτών.

«Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας, αλλά βλέπουμε τους διπλωμάτες να εκκενώνουν την περιοχή, ενώ παραμένουμε σε πλήρη αβεβαιότητα» δήλωσε ο Ραχσάντα Τζιλάλι, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσπαθούσε να φτάσει στο Πακιστάν.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA) επιβεβαιώνει ότι ο εναέριος χώρος της Καμπούλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού και συμβουλεύει τα αεροσκάφη να αλλάξουν πορεία. Τονίζει, δε, πως για οποιαδήποτε διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της Καμπούλ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της πτήσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν δρομολόγια πτήσεων

Στο μεταξύ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των United Airlines, British Airways και Virgin Atlantic- ανακοίνωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Εκπρόσωπος της United είπε ότι η αλλαγή επηρεάζει αρκετές πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας από τις ΗΠΑ προς την Ινδία.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024