Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Ποιες πόλεις έχουν καταλάβει οι Ταλιμπαν - Κραυγή αγωνίες από τους πολίτες, «μας ξεπούλησαν»

Αφγανιστάν – Ποιες πόλεις έχουν καταλάβει οι Ταλιμπαν – Κραυγή αγωνίες από τους πολίτες, «μας ξεπούλησαν»

Η ταχεία επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μαζικές παραδόσεις, αιχμαλωτισμένα ελικόπτερα και εκατομμύρια δολάρια εξοπλισμού αμερικανικού εφοδιασμού να κατάσχονται από τους Ταλιμπάν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν σε περισσότερες από 15 πόλεις υπό την πίεση της προέλασης των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Μάιο. Την Παρασκευή, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αυτές περιλάμβαναν δύο από τις σημαντικότερες επαρχιακές πρωτεύουσες της χώρας: την Κανταχάρ και τη Χεράτ.

Η ταχεία επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μαζικές παραδόσεις, αιχμαλωτισμένα ελικόπτερα και εκατομμύρια δολάρια εξοπλισμού αμερικανικού εφοδιασμού να κατάσχονται από τους Ταλιμπάν.

Σε ορισμένες πόλεις, είχαν ξεκινήσει σκληρές μάχες για εβδομάδες στα περίχωρά τους, αλλά οι Ταλιμπάν τελικά προσπέρασαν τις αμυντικές γραμμές και στη συνέχεια μπήκαν με μικρή ή καθόλου αντίσταση.

Αυτή η κατάρρευση έρχεται το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ρίξει περισσότερα από 83 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, εξοπλισμό και εκπαίδευση στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για δύο δεκαετίες.

Η οικοδόμηση του αφγανικού μηχανισμού ασφαλείας ήταν ένα από τα βασικά μέρη της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα καθώς προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να παραδώσει την ασφάλεια και να φύγει πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Αυτές οι προσπάθειες δημιούργησαν έναν στρατό που διαμορφώθηκε σύμφωνα με την εικόνα του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός αφγανικού ιδρύματος που υποτίθεται ότι θα ξεπεράσει τον αμερικανικό πόλεμο.

Αλλά πιθανότατα θα εξαφανιστεί πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ το μέλλον του Αφγανιστάν φαίνεται όλο και πιο αβέβαιο, ένα πράγμα γίνεται εξαιρετικά ξεκάθαρο: η 20ετής προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ανασυγκροτήσουν τον στρατό του Αφγανιστάν σε ισχυρή και ανεξάρτητη πολεμική δύναμη απέτυχε και αυτή η αποτυχία διαδραματίζεται τώρα σε πραγματικό χρόνο καθώς η χώρα περνά στον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εκφράσει όλο και πιο βαθιά δυσαρέσκεια για την αφγανική ηγεσία. Οι αξιωματούχοι συχνά έκλειναν τα μάτια σε αυτό που συνέβαινε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο πραγματικός αριθμός προσωπικού των αφγανικών δυνάμεων ήταν πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί.

«Μας ξεπούλησαν»

Οι κάτοικοι της Χεράτ και της Κανταχάρ λένε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο γρήγορα έπεσαν και οι δύο πόλεις μετά από την πολύμηνη προσπάθεια των Ταλιμπάν να καταλάβουν δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν.

«Μας ξεπούλησαν κυριολεκτικά, δεν υπήρξε αντίσταση της κυβέρνησης», λέει μια γυναίκα κάτοικος του Κανταχάρ στο Al Jazeera.
«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η Κανταχάρ θα μπορούσε να καταληφθεί τόσο εύκολα», είπε επαναλαμβάνοντας το συναίσθημα που ένιωσαν οι Αφγανοί σε όλη τη χώρα όταν οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν τις περιοχές από τότε που εντάθηκε η επίθεση τον Μάιο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την τελική απόσυρση των δυνάμεων από τη χώρα.

Ένας υποστηρικτής μιας τοπικής πολιτοφυλακής κατά των Ταλιμπάν γνωστή ως «εξεγερτική δύναμη» στη δυτική πόλη Χεράτ συμφώνησε.

«Το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέρη παραδίδονται, προσέξτε: η Καμπούλ και ο Μαζάρ-Σαρίφ θα είναι οι επόμενοι», είπε αναφερόμενος σε δύο από τις τελευταίες εναπομείναντες μεγάλες πόλεις που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης.

Ποιες περιοχές έχει καταλάβει οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τον έλεγχο 18 από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν από τις 6 Αυγούστου.

Την εβδομάδα από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα, κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ασράφ Γκανί, δεν παραδέχτηκε δημόσια ότι έχασε μια επαρχία.

Για πολλούς ανθρώπους, η πτώση των πόλεων Κανταχάρ και τη Χεράτ, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη του έθνους, ήταν ένα σημείο καμπής σε μια ολοένα και πιο βίαιη μάχη μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν.

«Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πώς συνέβη αυτό», είπε ένας κυβερνητικός υπάλληλος από τη Χεράτ που κατοικεί σήμερα στην Καμπούλ.

Έκκληση για βοήθεια στις γυναίκες

Δραματική έκκληση σε όλο τον κόσμο να βοηθήσει τις γυναίκες του Αφγανιστάν απηύθηνε μια νεαρή κινηματογραφίστρια μέσα από την Καμπούλ μιλώντας στο BBC.

«Κινδυνεύει η ζωή μου, αλλά δε σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου. Σκέφτομαι τη χώρα μου, τις ιστορίες μας. Σκέφτομαι τη γενιά μας. Προσπαθήσαμε πολύ να φέρουμε αλλαγές. Σκέφτομαι τα κορίτσια. Δεν είναι μόνο για εμένα. Δε νοιάζομαι για εμένα» τόνισε η Σαχρά Καρίμι.

«Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες, χιλιάδες υπέροχες νέες γυναίκες με ταλέντο σε αυτή τη χώρα… Σας παρακαλώ, μιλήστε για εμάς. Πείτε τι γίνεται στο Αφγανιστάν. Πρέπει να μάθει ο κόσμος για εμάς. Γιατί είναι αδικία…» συμπλήρωσε η κινηματογραφίστρια από την Καμπούλ.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024