Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τους αριστερόχειρες

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τους αριστερόχειρες

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Το να είναι κάποιος αριστερόχειρας κάποτε θεωρούνταν έως και πρόβλημα.

Συχνά στιγματιζόταν, ήταν κάτι σαν αδυναμία. Πολλά παιδιά που ήταν αριστερόχειρες αναγκάστηκαν να μάθουν να γράφουν με το δεξί. Φυσικά, πλέον, οι περισσότεροι τουλάχιστον, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να είσαι αριστερόχειρας.

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Ως στόχο έχει την ενημέρωση των αριστερόχειρων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ζώντας σ’ ένα κόσμο δεξιόχειρων…

1. Από που προέρχεται η λέξη

Η αγγλική λέξη «left» είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης, και προέρχεται από τη λέξη «lyft» που σημαίνει σπασμένος ή αδύναμος.

2.Οι αριστερόχειρες σκίζουν σε ορισμένα αθλήματα 

Εκτός από αυτό που αναφέρει η μελέτη του 2006, ότι δηλαδή οι αριστερόχειρες έχουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης, ένα άλλος λόγος που τους δίνει πλεονέκτημα στα σπορ είναι ότι, όπως συμπεραίνουν μελέτες, έχουν πλεονέκτημα σε διαδραστικά αθλήματα, όπως η πυγμαχία, η ξιφασκία, το τένις και το μπέιζμπολ. Δεν έχουν, όμως, πλεονέκτημα σε αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση, όπως η γυμναστική ή το τρέξιμο.

3. Πέτρα – Ψαλίδι – Χαρτί

Οι αριστερόχειρες βρίσκονται κάποτε σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της κυριαρχίας εργαλείων κατασκευασμένων για δεξιόχειρες στην ανθρώπινη κοινωνία. Πολλά εργαλεία και συσκευές είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πιο άνετα με το δεξί χέρι. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι το ψαλίδι, ένα πολύ κοινό εργαλείο, στο οποίο οι λεπίδες είναι τοποθετημένες με τρόπο ώστε η γραμμή της κοπής να είναι ορατή από τον δεξιόχειρα χρήστη, αλλά αόρατη από τον αριστερόχειρα. Επιπλέον, οι λαβές έχουν συνήθως σχήμα προσαρμοσμένο στο ζεύγος αντίχειρα-δείκτη ενός δεξιόχειρα. Η εκτεταμένη χρήση από αριστερόχειρα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Τα λεγόμενα «αμφιδέξια» ψαλίδια δεν είναι τελείως «αμερόληπτα» αφού το πρώτο πρόβλημα (με τις λεπίδες) παραμένει. Τα «αριστερόχειρα» ψαλίδια πρέπει να έχουν ανεστραμμένες τόσο τις λαβές όσο και τις λεπίδες, ώστε ο αριστερόχειρας χρήστης να βλέπει καλά την πρόοδο της κοπής. Τα συνηθισμένα ψαλίδια έχουν τη λεπίδα του αντίχειρα στα αριστερά, ενώ τα «αριστερόχειρα» ψαλίδια την έχουν στα δεξιά. Με αυτό τον τρόπο η κίνηση του αριστερού χεριού ωθεί προς το κλείσιμο των λεπίδων κατά την κοπή, που χρειάζεται και την περισσότερη δύναμη, ενώ η κίνηση του δεξιού τις ανοίγει.

4. Τα περισσότερα ζώα χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια με τον ίδιο τρόπο.

Δεν έχουν «δυνατό» και «αδύναμο». Αυτό όμως δεν ισχύει τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους χιμπατζήδες. Το 90% των ανθρώπων και το 70% των χιμπατζήδων είναι δεξιόχειρες.

5. Αριστερόχειρας στο πληκτρολόγιο

Οι μεγαλύτερες λέξεις που μπορούν να πληκτρολογηθούν στα αγγλικά μόνο με το αριστερό χέρι με μια συμβατική τοποθέτηση των χεριών στο πληκτρολόγιο είναι: sweater, dresses, και tesserae decades.

6. Από άλλο πλανήτη

Ένας στους τέσσερις αστροναύτες του 1 Apollo ήταν αριστερόχειρας.

7. Αριστερόχειρας for president

Οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν αριστερόχειρες. Και αυτό επειδή στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, έπειθαν περισσότερο. Ο λόγος είναι απλός. Ο εγκέφαλος μας εκλαμβάνει τις κινήσεις από τη δεξιά πλευρά ως φιλικές ενώ εκείνες από την αριστερή, ως εχθρικές. Η τηλεόραση λοιπόν στα ντιμπέιτ, δείχνει τις κινήσεις κάποιου αριστερού χεριού, στα δεξιά, και τις κινήσεις του δεξιού χεριού, στα αριστερά.

8. Στην υγειά σας

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να μεθύσετε ευκολότερα από κάποιον δεξιόχειρα που θα πίνετε το ίδιο ποτό, με την ίδια συχνότητα και την ίδια ποσότητα. Το δεξί ημισφαίριο που χρησιμοποιεί ο αριστερόχειρας για κάποιο λόγο δεν αντέχει το αλκοόλ.

Το ποιο χέρι είναι κυρίαρχο μπορεί να καθορίσει πώς οργανώνονται τα συναισθήματα  στον εγκέφαλό σας. Τουλάχιστον αυτό έδειξε μια μελέτη του 2012.Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πως διαχειρίζεται κανείς το άγχος του και τις διαταραχές της διάθεσης.

10. Στο μπέιζμπολ, τα παγκόσμια ποσοστά των αριστερόχειρων… καταρρίπτονται.

Ένας στους τέσσερις παίχτες στην Major League Baseball χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι, γεγονός που δεν παρατηρείται αντίστοιχα σε άλλα αθλήματα. Πιθανολογείται ωστόσο ότι ο λόγος για αυτό το παράδοξο είναι ότι οι αριστερόχειρες έχουν προβάδισμα επειδή βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά όταν χτυπούν με το μπαστούνι.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024