Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι νύχτες μέσα μας βλασταίνουν φύλλα και κλαδιά

Οι νύχτες μέσα μας βλασταίνουν φύλλα και κλαδιά

Μια αρχαία ελιά στις Ροβιές κατέγραφε σιωπηλά την πορεία μας όλους αυτούς τους αιώνες.

Ηταν εδώ πολύ πριν από εμάς. Είδε την ανθρωπότητα να εξελίσσεται τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια. Μια αρχαία ελιά στις Ροβιές κατέγραφε σιωπηλά την πορεία μας όλους αυτούς τους αιώνες. Κάηκε. Τα απομεινάρια της είναι κάτι περισσότερο από ένας καμένος κορμός, όπως οι στάχτες που έπεσαν επάνω μας όλες αυτές τις ημέρες προέρχονται από τα σπίτια μας και τα ζώα και από τα κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Ολα μας αφορούν. Ολοι είμαστε ένα.

Αυτές τις ημέρες ξεκινούν στην Αθήνα τα γυρίσματα της νέας ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Το «Crimes of the Future» (Εγκλήματα του μέλλοντος) αποτελεί ελληνοκαναδική συμπαραγωγή με τη συμμετοχή διάσημων ξένων ηθοποιών όπως ο Βίγκο Μόρτενσεν και η Λέα Σεϊντού, αλλά και Ελλήνων όπως ο Γιώργος Καραμίχος και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Η ταινία συνθέτει μια μελλοντική εικόνα στην οποία ο άνθρωπος πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα υβριδικό περιβάλλον. Ισως μια όχι και τόσο μακρινή εικόνα.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ως στόχο να προωθήσουν τις αξίες της φιλίας και της άμιλλας, όμως συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προπαγάνδας ή προσπάθειας χωρών να διευρύνουν την πολιτική επιρροή τους». Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, επιχειρηματολογεί υπέρ της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. «Πάνω απ’ όλα, η επιλογή μιας μόνιμης έδρας θα περιόριζε τις ευκαιρίες εθνικισμού και προπαγάνδας που αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο των Αγώνων».

Εκλαψε φεύγοντας. Επειτα από 21 χρόνια, 17 πρωταθλήματα και 35 βραβεία ο Λιονέλ Μέσι δεν ανήκει πια στην Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντίνος έκλεισε στην Παρί Σεν Ζερμέν, στην πιο εκκωφαντική μεταγραφή του καλοκαιριού καθώς θα συμμετέχει στην πιο εντυπωσιακή επιθετική τριάδα – παρέα με τον Εμπαπέ και τον Νεϊμάρ. Τα χρήματα που παίρνει; Περίπου 31,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως χωρίς τα μπόνους και τις χορηγίες – 0,80 ευρώ το δευτερόλεπτο. Οχι δάκρυα για τον Μέσι.

Απόγονοι του κόμματος που έφτιαξε ο Μουσολίνι το 1946, οι «Αδελφοί της Ιταλίας» είναι σήμερα πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία. Επικεφαλής του είναι η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επέλεξε να μείνει εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού που έφτιαξε ο Μάριο Ντράγκι, εποφθαλμιώντας την πρωθυπουργία στις εκλογές του 2023. Αρνείται τη σύνδεση με το φασιστικό παρελθόν όμως οι πράξεις άλλα λένε. Δήμαρχοι του κόμματος μοιράζουν φασιστικά κόμικς σε μαθητές και κλείνουν δομές για πρόσφυγες. Το αβγό του φιδιού επωάζεται.

Είναι λίγες οι φορές της ομοφωνίας. Μια από αυτές ήρθε με την επιλογή του Σταύρου Μπένου για να αναλάβει το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας. Οχι μόνο γιατί το όνομά του συνδέθηκε με την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας, τη δημιουργία των ΚΕΠ και το έργο του «Διαζώματος». Αλλά γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα κονδύλια θα πάνε εκεί που πρέπει και ίσως, ίσως η Εύβοια μπορεί να γίνει ένα εργαστήριο του μέλλοντος για τη χάραξη νέου τύπου δημόσιων αναπτυξιακών πολιτικών – επωφελείς για τους κατοίκους, το περιβάλλον και την οικονομία.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024