Ηταν αναμενόμενο και οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν. Μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων αναζωπυρώθηκε σε πολλά μέρη ο εμφύλιος μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων οι Ταλιμπάν ανακτούν όλο και περισσότερα εδάφη στο Αφγανιστάν. Ιδίως όσοι βοήθησαν τις μονάδες του ΝΑΤΟ επί τόπου τρέμουν για τη ζωή τους και προσπαθούν να διαφύγουν.

Σφοδρές μάχες

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν επελαύνουν, οι επιθέσεις τους πλήττουν πρωτίστως τον άμαχο πληθυσμό, όπως εδώ στο Λασκάρ Γκάχ, στα νότια της Καμπούλ.

Το Σαββατοκύριακο καταστράφηκαν από αεροπορική επίθεση νοσοκομείο και σχολείο της πόλης. Οι άμαχοι καταδιώκονται, χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινη ασπίδα, τραυματίζονται. Και πολλοί χάνουν τη ζωή τους.

Οποιος μπορεί τρέπεται σε φυγή

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, κυρίως για όσους στήριζαν επί τόπου το ΝΑΤΟ.

Φοβούνται την εκδίκηση των Ταλιμπάν και προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Πολλοί υποβάλλουν αίτηση εξόδου από τη χώρα.

Οταν οι Ταλιμπάν πλησιάζουν, μαζεύουν τα απολύτως απαραίτητα και εξαφανίζονται, όπως εδώ (φωτογραφία επάνω) στα εξωτερικά προάστια του Χεράτ.

Η κατάληψη του Κουντούς

Οι μάχες κρίθηκαν το Σαββατοκύριακο υπέρ των Ταλιμπάν και στο Κουντούς, καταλήφθηκε το γραφείο του κυβερνήτη και το αρχηγείο της αστυνομίας. Καταστράφηκαν πολλά κτίρια στην πόλη, εδώ (φωτογραφία επάνω) ένας δρόμος με μαγαζιά.

Σύμβολο αποτυχίας

Στο κατειλημμένο Κουντούς κυματίζει τώρα η σημαία των Ταλιμπάν, σύμβολο της αποτυχίας των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων να διασφαλίσουν την κυριαρχία στο Αφγανιστάν.

Η αποχώρησή τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν τραπεί σε φυγή.

Καταφύγιο στο πάρκο

Πολλοί καταφεύγουν στην Καμπούλ. Και επειδή δεν υπάρχουν καταλύματα, οι πρόσφυγες από τις κατειλημμένες περιοχές διανυκτερεύουν στα πάρκα.

Πολλές χώρες δέχονται όσους υπέβαλαν αίτηση μετανάστευσης, πολλές αιτήσεις όμως παραμένουν αναπάντητες.

Γι’ αυτό πολλές οργανώσεις ζητούν την απλούστευση των διαδικασιών.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr