Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε σε σχέση με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Τι έγινε στα πρώτα κρίσιμα λεπτά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση για τα πύρινα μέτωπα απάντησε σε ερώτηση για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε στην κατηγορία για καθυστέρηση στον εντοπισμό της πυρκαγιάς και στην αντιμετώπισή της.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρχικά εξήγησε ότι κάθε μέρα υπάρχει εναέρια επιτήρηση από τους τράκτορες (τα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη) στην Αττική. Συνήθως σηκώνονται στις 11 η ώρα το πρωί, πετάνε για 2 με 2,5 ώρες, ενώ στη συνέχεια επιστρέφουν για μια περίπου ώρα για ανεφοδιασμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι εκείνη τη μέρα, στις 3 Αυγούστου, η μέγιστη θερμοκρασία είχε προβλεφθεί ότι θα είναι στις 3 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να σηκωθούν οι τράκτορες στις 2 η ώρα έτσι ώστε να υπάρχει εναέρια επιτήρηση εκείνη την κομβική ώρα.

Οι πρώτες ρίψεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπήρχαν 5 καναντέρ εκτός επιχειρήσεων, τα καναντέρ στην Ελευσίνα. Στις 13:22 δόθηκε σήμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι αμέσως δόθηκε εντολή στους τράκτορες να σηκωθούν (13:25). Στις 13:34 ήταν στον αέρα. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και έκαναν ρίψη νερού στις 13:44.

Η «Αφροδίτη» σηκώθηκε στις 13:35. Όμως, η φωτιά ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε, ακόμα, ότι δεν ισχύει ότι δεν υπήρχαν δυνατοί άνεμοι. Είπε ότι με βάση τον μετεωρολογικό σταθμό στο Τατόι, οι ριπές ανέμου έφταναν τα 6 μποφόρ. «Δεν είναι σωστό να αναφέρεται ο μέσος όρος της ημέρας», σημείωσε ο υφυπουργός.

Η εισαγωγική τοποθέτηση Χαρδαλιά

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr