Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκηνικό 2007 θυμίζουν οι πυρκαγιές - Από την Αττική σε Εύβοια και Ηλεία

Σκηνικό 2007 θυμίζουν οι πυρκαγιές – Από την Αττική σε Εύβοια και Ηλεία

Τότε τη μεγάλη φωτιά στην Αττική και συγκεκριμένα την τεράστια οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας τη διαδέχτηκαν πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ηλεία . Τώρα αντί της Πάρνηθας κάηκε η Βαρυμπόμπη ενώ για Εύβοια και Ηλεία τα δύσκολα είναι μπροστά. Οι αιχμές Χαρδαλιά για την «σχεδόν ταυτόχρονη» εκδήλωση 7 πυρκαγιών στην Ηλεία

Σκηνικό 2007 όταν η Ελλάδα βρέθηκε υπό πύρινη πολιορκία, θυμίζει μετά από 14 χρόνια το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, ως προς την εξέλιξη των πυρκαγιών. Και μπορεί κανείς να μην είναι σε θέση να αποδείξει ότι κάτι «περίεργο» συμβαίνει, ωστόσο, οι διαβολικές συμπτώσεις είναι πολλές.

«Σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυργαγιές στην Ηλεία»

Τότε τη μεγάλη φωτιά στην Αττική και συγκεκριμένα την τεράστια οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας τη διαδέχτηκαν πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ηλεία και ειδικά το τελευταίο αποδείχτηκε εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς.

Αυτό το σκηνικό ανασύρεται στη μνήμη καθώς μια μεγάλη πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη, πριν καλά-καλά σβήσει τη διαδέχονται πολλές και επικίνδυνες εστίες που παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις στην Εύβοια και στην Ηλεία με αιχμή την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας όπως και το 2007.

Λες και επέστρεψε το σκηνικό της καταστροφής 14 χρόνια μετά. Λες και η αλληλουχία πυρκαγιών από την Αττική στην Εύβοια και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο, μοιάζει να είναι τυχαία, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Από εκεί και πέρα δεκάδες και εκατοντάδες διάσπαρτες φωτιές σε ολόκληρη την επικράτεια συνθέτουν το σκηνικό τόσο αυτό το καλοκαίρι όσο και πριν από 14 χρόνια, με σταθερό σημείο αναφοράς την Αττική (Πάρνηθα – Βαρυμπόμπη) και τους δύο πολύπαθους από τις πυρκαγιές νομούς της Εύβοιας και της Ηλείας.

Τις «ομοιότητες» αυτές εξετάζουν αξιωματικοί της πυροσβεστικής, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή βραδινή ενημέρωση δεν παρέλειψε να επισημάνει με νόημα το «σχεδόν ταυτόχρονο» της εκδήλωσης των εφτά πυρκαγιών στην Ηλεία εκ των οποίων οι τέσσερις στην Αρχαία Ολυμπία.

«Τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης Στις 08:03, στις 08:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Τιτάνια μάχη – Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στις 118 πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια, με αιχμή ωστόσο την κατάσταση κυρίως σε Εύβοια και Ηλεία και έκανε λόγο για μια «τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα» προειδοποιώντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα» τόνισε και πρόσθεσε με έμφαση: «Και αύριο θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, οι επόμενες μέρες θα είναι πιο δύσκολες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και η Λίνα Μενδώνη μετέβησαν στην Ηλεία και μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού προκειμένου να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία λόγω του αρχαιολογικού χώρου.

Ο πρωθυπουργός μετέβη για δεύτερο συνεχές βράδυ στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων με αιχμή την Εύβοια και την Ηλεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Βαρυμπόμπη το πρωί και έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα» επισημαίνοντας ως θετικό ότι υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Απέτυχε

Πάντως η κυβέρνηση δέχεται πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης για την ως τώρα διαχείριση των πυρκαγιών και ιδίως για την περίπτωση της Βαρυμπόμπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σπίρτζης επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς κατηγορώντας τους ότι αυτοθαυμάζονται όταν έχει καεί ολοσχερώς η Βαρυμπόμπη.

Η Φώφη Γεννηματά που περιόδευσε στα καμένα της Αχαΐας αλλά και στη Βαρυμπόμπη υπογραμμίζοντας ότι «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ως αυτουργό ενός διαρκούς και κατά συρροή εγκλήματος όπως χαρακτήρισε τις πυρκαγιές.

Καμία βάση αλήθειας – Λάθος να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση

Στο μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ για δεύτερη συνεχή μέρα, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας διέψευσαν τις πληροφορίες και τις δηλώσεις ορισμένων τοπικών παραγόντων ότι η φωτιά στην Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι στερείται «κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανάλογου τύπου διαμάχη είχε υπάρξει και το 2007 γύρω από το αν ευθυνόταν ή όχι πυλώνας της ΔΕΗ για την μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024