Σε μια πρώην εκκλησία του 19ου αιώνα η εγκατάσταση «Future Returns» του Dan Rawlings παρουσιάζει ένα βυτίο καυσίμων το οποίο έχει μετατρέψει σε δάσος, λαξεύοντας περίτεχνα μοτίβα φυλλωμάτων.

Η «Future Returns» έχει ως πηγή έμπνευσης τη βαριά βιομηχανία και την περίπλοκη σχέση που έχουμε με τη βιομηχανική παραγωγή και τα ορυκτά καύσιμα.

Για να αναδειχθεί αυτή η σχέση το επαναχρησιμοποιημένο βυτίο καυσίμων φωτίζεται εσωτερικά και περιβάλλεται από σωρούς χώματος, βαρέλια πετρελαίου και σκούρες υδάτινες επιφάνειες που κατοπτρίζουν τον αψιδωτό τρούλο του ναού και παραπέμπουν σε πετρελαιοκηλίδες.

«Τα φυτά στα γλυπτά προκύπτουν από την παραδοχή ότι στη βάση τόσων πολλών πραγμάτων στις ζωές μας είναι η βαριά βιομηχανία» είπε ο Dan Rowlings σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Τα περισσότερα από όσα ξέρουμε και στα οποία βασιζόμαστε προέρχονται από αυτήν και εντούτοις τόσα πολλά από αυτήν παραμένουν αόρατα.

Παρά την κλίμακά τους που προκαλεί δέος, και τις πολλές ζωές που έχουν αφιερωθεί στο να εργάζονται εκεί, πολλοί δεν έχουν δει ποτέ τους χαλυβουργεία, εργοστάσια ή χώρους αποθήκευσης κάρβουνου – και όμως όλος ο τρόπος ζωής μας απορρέει από αυτά.

Θέλω να προσελκύσω την προσοχή του κόσμου σε αυτό, να κάνω ορατή αυτή την αλήθεια.

Τα φυλλώματα τραβούν επίσης την προσοχή στην ανθεκτικότητα της φύσης και την ικανότητα να βρει τρόπο να ευδοκιμήσει. Ό,τι παίρνουμε από τη φύση, εκείνη πάντα βρίσκει τρόπο να το ξαναπάρει πίσω».

Η «Future Returns», η οποία θα παραμείνει στην γκαλερί 20-21 Visual Arts Centre έως τις 25 Σεπτέμβριου, αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσκληση να εξετάσουμε τον ρόλο μας στην εμπορευματοποίηση και τις συνεπακόλουθες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr