Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρέιβεν Σόντερς - Δεκαπέντε λεπτά μακριά από την αυτοκτονία - 0,79μ. μακριά από την κορυφή του κόσμου

Ρέιβεν Σόντερς – Δεκαπέντε λεπτά μακριά από την αυτοκτονία – 0,79μ. μακριά από την κορυφή του κόσμου

Δεν είναι ο Τζόκερ στο Μπάτμαν κι ας βάφει με παρόμοιο τρόπο τα μαλλιά της, δεν είναι ο «Χουλκ» ας κι την ακολουθεί αυτό το προσωνύμιο. Είναι η Ρέιβεν Σόντερς. Έφτασε 15 λεπτά μακριά από την αυτοκτονία και 0,79μ. μακριά από την κορυφή του κόσμου.

«Ήμουν νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη. Υπάρχουν πολλά στίγματα γύρω από αυτό και σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να βρω διέξοδο. Ο στίβος μού αποσπούσε την προσοχή, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούσαν. Μια μέρα ενώ οδηγούσα, πέρασε από το μυαλό μου. Νομίζω ότι ήμουν 15 λεπτά μακριά από την αυτοκτονία», εξομολογήθηκε στην συνέντευξη Τύπου, λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.

Μίλησε για την περίοδο που ακολούθησε την κατάκτηση της 5ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Τότε που διαγνώστηκε με κατάθλιψη, άγχος, σύνδομο μετατραυματικού στρες. Πάλεψε με τους προσωπικούς της δαίμονες μέχρι την εμφάνιση της δικής της αλήθειας. Συμμετείχε μονάχα σε τρεις αγώνες αυτά τα πέντε χρόνια. Όμως στο Τόκιο, ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Με τα πολύχρωμα μαλλιά, τις εκκεντρικές της μάσκες, με τα χέρια της σταυρωμένα ψηλά, πάνω από το κεφάλι. Η Ρέιβεν Σόντερς μπορεί να κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία αλλά σίγουρα το «χρυσό» στις συνειδήσεις των καταπιεσμένων.

Αφροαμερικανή, ανοιχτά ομοφυλόφιλη, πληθωρική, «πολύχρωμη». Εντός κι εκτός εισαγωγικών. Μαγνήτισε τα βλέμματα με τα υψωμένα χέρια της στην απονομή, με τα οποία μίλησε για το «σημείο που διασταυρώνονται οι καταπιεσμένοι». Ο πανηγυρισμός της ήταν για κάθε μαύρο άνθρωπο στη Γη που υφίσταται διακρίσεις και μίσος, για όλη την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για τα άτομα που παλεύουν με ψυχικές ασθένειες.

«Για μένα, το να είμαι αυτή που πάντα φιλοδοξούσα να είμαι, να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να μην ζητώ συγγνώμη γι ‘αυτό, αλλά και να δείξω στη νέα γενιά, πως όσα και να σου πουν, σε όσα κουτιά μέσα και να προσπαθήσουν να σε βάλουν, εσύ πάντα θα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου», είπε η 25χρονη αθλήτρια μετά την επιτυχία της. «Ο κόσμος μου λέει να μην κάνω τατουάζ και piercing, αλλά τώρα κοίτα με πως πετάω», πρόσθεσε.

Στο «μικροσκόπιο» της ΔΟΕ η χειρονομία της

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ερευνά την κίνησή της. Οι εκφράσεις με πολιτικό περιοχόμενο είναι απαγορευμένες και ως τέτοια φαίνεται πως ερμηνεύτηκε το «Χ» της Σόντερς στην απονομή.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, δήλωσε ότι η κίνηση της αθλήτριας εξετάζεται. «Είμαστε σε επαφή με την Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου και την αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOPC), επεσήμανε ότι η χειρονομία της αθλήτριας δεν παραβίασε τους κανονισμούς.

«Η USOPC έκανε τη δική της αξιολόγηση και κατέληξε ότι με την ειρηνική έκφραση υποστήριξης για τις φυλετικές και κοινωνικές αδικίες, που έγινε στο τέλος της τελετής απονομής, η Ρέιβεν Σόντερς σεβάστηκε τις αντιπάλους της και δεν παραβίασε τους κανόνες μας», επεσήμανε η αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Στο τέλος της ημέρας, πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει»

«Αφήστε τους να προσπαθήσουν να πάρουν αυτό το μετάλλιο. Τρέχω πέρα ​​από τα σύνορα, παρόλο που δεν μπορώ να κολυμπήσω».», είπε η Σάντερς σχολιάζοντας την αντίδραση της ΔΟΕ.

Επιμέλεια: Μαριλένα Καλόπλαστου

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024