Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανατριχιαστικό ρεπορτάζ του BBC για τους άστεγους

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανατριχιαστικό ρεπορτάζ του BBC για τους άστεγους

Οι άστεγοι τού Τόκιο δέχτηκαν πιέσεις να απομακρυνθούν από τα τουριστικά σημεία και την κοινή θέα, μετακινούμενοι στην αθέατη πλευρά της ολυμπιακής γιορτής και εξαναγκαζόμενοι σε περαιτέρω περιθωριοποίηση.

Ο παγκόσμιος αθλητισμός έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες και το Τόκιο «ντύθηκε» γιορτινά για τη μεγάλη γιορτή.

Ωστόσο, όπως γίνεται συνήθως στις μεγάλες διοργανώσεις, κυβέρνηση και τοπικές αρχές προχώρησαν σε επιχειρήσεις καθαρισμού δρόμων και ανάπλασης κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας, για την υποδοχή αθλητών και αθλητικών παραγόντων -αλλά όχι και κοινού, λόγω πανδημίας.

Θύματα αυτής της «ωραιοποίησης» και οι άστεγοι.

Μακριά από τα τουριστικά σημεία

Οι άστεγοι τού Τόκιο δέχτηκαν πιέσεις να απομακρυνθούν από τα τουριστικά σημεία και την κοινή θέα, μετακινούμενοι στην αθέατη πλευρά της ολυμπιακής γιορτής και εξαναγκαζόμενοι σε περαιτέρω περιθωριοποίηση.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ενέργεια των τελευταίων μηνών, αλλά αποτέλεσμα μιας σκληρότερης προσέγγισης απέναντι στους αστέγους που είχε ξεκινήσει από το 2013 οπότε και η Ιαπωνία ανακοινώθηκε ως η οικοδέσποινα χώρα της διοργάνωσης.

Τα τεράστια πάρκα της πρωτεύουσας κλειδώνονταν τη νύχτα και φωτίζονταν περισσότερο, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι άστεγοι να διανυκτερεύουν εκεί. Σκηνές έξω από σταθμούς τρένων και σε τουριστικές περιοχές απομακρύνθηκαν ενώ συρμάτινοι φράκτες κύκλωσαν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

«Μας θέλουν εξαφανισμένους»

«Μας θέλουν αόρατους, εξαφανισμένους» λέει ο Τετσούο Ογκάουα, άστεγος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ο ίδιος απεχθάνεται τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι κυβερνώντες την κοινότητα των αστέγων εν όψει Ολυμπιακών, ενώ ήταν από εκείνους που βοήθησαν τους ανθρώπους να μεταφέρουν σε άλλες περιοχές το βιός τους, το οποίο απειλούσαν με κατάσχεση οι αρχές.

«Αν είσαι άστεγος, η σκηνή σου είναι ό,τι έχεις και δεν έχεις. Είναι σαν να χάνεις το σπίτι σου» λέει ο 64χρονος Οσάμου Γιαμάντα που είδε μια ωραία πρωΐα πάνω στην πραμάτεια του σημειώματα «έξωσης». Είναι η τρίτη φορά που εκδιώκεται από το σημείο όπου ζει, λέει ο ίδιος.

«Οι αρχές προσπαθούν να κρύψουν τους φτωχότερους των φτωχών γιατί θέλουν να επιδείξουν μια καθαρή πόλη προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, κάποιοι από τους αξιωματούχους τούς είπαν ξεκάθαρα «κρυφτείτε κατά τη διάρκεια των Αγώνων»» λέει ο κοινωνιολόγος Μασάτο Κιμούρα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024