Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: «Βουλιάζουν» από κρατήσεις τον Δεκαπενταύγουστο - Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη ζήτηση

Airbnb: «Βουλιάζουν» από κρατήσεις τον Δεκαπενταύγουστο – Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη ζήτηση

Η ισχυρή ζήτηση οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν αυτόνομες κατοικίες για να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο λόγω των ειδικών συνθηκών που διανύουμε

*Του Γιώργου Μανέττα

Υψηλές πληρότητες που αγγίζουν ακόμη και το 100% καταγράφονται για διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) για την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για την πορεία των προκρατήσεων και τις τιμές ενοικίασης.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, για ενθαρρυντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη διάθεση ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών να ταξιδέψουν, τηρώντας τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα παραπάνω έρχονται στη σκιά της ανακοίνωσης των μέτρων προστασίας στο νησί των ανέμων και της ανησυχίας που προκλήθηκε για την πορεία των προκρατήσεων του Αυγούστου αλλά και της υπόλοιπης καλοκαιρινής σεζόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, η ισχυρή ζήτηση που συγκεντρώνουν τα συγκεκριμένα καταλύματα οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: πρώτον, στο γεγονός πως τη φετινή χρονιά, όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες τόσο εγχώριοι όσο και αλλοδαποί επιλέγουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο λόγω των ειδικών συνθηκών που διανύουμε και δεύτερον, στην ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως λέει, πολλές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια αναζήτησης τουριστικού προορισμού ενημερώνουν τους επισκέπτες πως: «εφόσον έχετε ακόμη μέρες για τη διαμονή σας, επιλέξτε δωρεάν ακύρωση για μεγαλύτερη ευελιξία. Με τη δωρεάν ακύρωση τα σχέδιά σας μπορούν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται/διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του ΕΟΤ στα νησιά των Κυκλάδων για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου οι προκρατήσεις είναι στα ύψη, φθάνοντας στο 94% στη Μύκονο, στο 98% στη Σαντορίνη, στο 99% στην Πάρο, στη Νάξο, στη Μήλο και στην Τήνο (που παραδοσιακά έχει την τιμητική του), και στο 100% στην Ιο και στην Αμοργό.

Εξίσου υψηλά και οι πληρότητες στα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων, με τη Ρόδο να φθάνει στο 94%, την Κω στο 95% και την Πάτμο στο 100%. Από εκεί και πέρα, στη Σκιάθο οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96%, στη Σκόπελο το 98%, στη Ζάκυνθο το 95%, στην Κεφαλλονιά το 97%, στην Ιθάκη το 100%, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην Κρήτη όπου αγγίζει το 96% για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας. Να σημειωθεί πως η Κρήτη διαθέτει εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες 13.965 ακίνητα τόσο σε παραθαλάσσιους προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα, τον μεγαλύτερο αριθμό σε όλη την Ελλάδα.

Ηπειρωτικοί προορισμοί

Στα ύψη είναι οι πληρότητες και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστή την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική καθώς φαίνεται πως και τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα roadtrips, γνωρίζουν νέα «άνθηση».

Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο για το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου οι προκρατήσεις αγγίζουν το 99% και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92%. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι προκρατήσεις στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς φθάσουν στο 87%, ενώ στη Χαλκιδική το 81%. Κεντρικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του αξιόλογου οδικού δικτύου που τη συνδέει με την Αθήνα.

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ στον τουριστικό χάρτη αρχίζει να μπαίνει η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας και η αμμώδης ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα η Κυλλήνη και η Κουρούτα, γνωστή και ως η «Μύκονος της Πελοποννήσου».

Η Χαλκιδική παραμένει η «βασίλισσα» του φετινού καλοκαιριού για τους Βορειοελλαδίτες αλλά και για τους βαλκάνιους τουρίστες. Ηδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μία ή/και δύο διανυκτερεύσεις χτυπάει «κόκκινο», ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς τη Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις.

Ποικιλία τιμών

Οσον αφορά το κόστος διαμονής, ποικίλει ανάλογα με την περιοχή, την ποιότητα και το μέγεθος του καταλύματος. Ενδεικτικά, αυτή την περίοδο στη Μύκονο η διαμονή στην περιοχή «Super Paradise» φθάνει ακόμη και τις 2.403 ευρώ για κατοικία 110 τ.μ., στο Kαλό Λιβάδι για κατοικία 30 τ.μ. διαμορφώνεται στα 2.228 ευρώ, ενώ στην περιοχή Καμάρι της Σαντορίνη φθάνει στα 1.530 ευρώ για κατοικία 35 τ.μ.

Πιο προσιτές είναι οι τιμές στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο στη μέση ελληνική οικογένεια. Σύμφωνα πάντοτε με στοιχεία του E-Real Estates για ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες) που μπορούν να φιλοξενήσουν 2 ενηλίκους και 2 παιδία έως 12 ετών, στα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου, όπως τα Σύβοτα και η Πάργα, το κόστος για πέντε διανυκτερεύσεις από 13 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου κυμαίνεται από 530 ευρώ έως 1.125 ευρώ, και συγκεκριμένα στην Πάργα για κατοικία 80 τ.μ. διαμορφώνεται στα 730 ευρώ, ενώ στα Σύβοτα για κατοικία 45 τ.μ., διαμορφώνεται στα 745 ευρώ.

Από εκεί και πέρα από 330 ευρώ (Ουρανούπολη) μέχρι 805 ευρώ (Ποσείδι) κυμαίνονται οι τιμές στη Χαλκιδική ενώ στα παραθαλάσσια μέρη του Νομού Αττικής ξεκινάει από 425 ευρώ (Αρτέμιδα) και φθάνουν μέχρι και τα 1.784 ευρώ (Πόρτο Ράφτη).

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός φέτος είναι αυτό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Παρότι φαντάζει αρκετά δύσκολο, με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας λόγω της επιθετικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα» εάν επιτευχθεί τότε θα δώσει βαθιά «ανάσα» στην αγορά αλλά και συνολικά στην ελληνική οικονομία που εξαρτάται από τις αφίξεις των ξένων τουριστών (συνεισφέρει περίπου το 20% του ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται πως την περσινή καλοκαιρινή σεζόν οι απώλειες ξεπέρασαν το 77% σε σχέση με το 2019, με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μόλις στα 4,28 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024