ΗΠΑ: Δεν θα σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν την επίθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες καταλαμβάνοντας αγροτικές περιοχές και περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν επίθεση από τους αντάρτες Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός περιφερειακός διοικητής καθώς οι ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις μειώνουν τα στρατευματά τους στο Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν την επίθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες καταλαμβάνοντας αγροτικές περιοχές και περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Απρίλιο πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, βάζοντας τέλος στην 20ετή παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τα αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό το αυξημένο επίπεδο υποστήριξης τις ερχόμενες εβδομάδες αν οι Ταλιμπάν συνεχίσουν τις επιθέσεις τους», δήλωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.
Ο Μακένζι, που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ η οποία ελέγχει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, αρνήθηκε να πει αν οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τα αεροπορικά πλήγματα μετά το τέλος της στρατιωτικής αποστολής τους στις 31 Αυγούστου.

«Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό τεστ τις επόμενες ημέρες… Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση αναπόφευκτου για την εκστρατεία τους», είπε.
Όμως είπε πως μια νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι αναπόφευκτη και μια πολιτική επίλυση παραμένει πιθανή.
Η αφγανική κυβέρνηση και διαπραγματευτές των Ταλιμπάν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, τις τελευταίες εβδομάδες, αν και διπλωμάτες λένε πως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για ουσιαστική πρόοδο αφότου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο.

Παραπαίοντας λόγω απωλειών στο πεδίο της μάχης, ο στρατός του Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την πολεμική στρατηγική του εναντίον των Ταλιμπάν προκειμένου να συγκεντρώσει δυνάμεις γύρω από τις πιο κρίσιμες περιοχές όπως η Καμπούλ και άλλες πόλεις, συνοριακά περάσματα και ζωτικής σημασίας υποδομές, σύμφωνα με Αφγανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Μακένζι είπε πως θα υπάρξει πιθανόν μια αύξηση της βίας έπειτα από μια ανάπαυλα λόγω της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας την προηγούμενη εβδομάδα και είπε πως οι Ταλιμπάν μπορεί να εστιάσουν σε κατοικημένα αστικά κέντρα.
«Θα πρέπει να ασχοληθούν με τις πόλεις αν θέλουν να προσπαθήσουν και να επανακάμψουν στην εξουσία», είπε. «Δεν νομίζω πως είναι προδικασμένο αποτέλεσμα ότι θα είναι ικανοί να καταλάβουν αυτές τις αστικές περιοχές», είπε.
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442