Το Μουσείο Μπενάκη συνδιοργανώνει με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank μια μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Μπορεί η πανδημία να στέρησε από την Ελλάδα την ευκαιρία για έναν μαζικό εορτασμό της επετείου από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ωστόσο, η ιστορική μνήμη μπορεί να κρατηθεί ζωντανή. Μέσα από τις πρέπουσες εκδηλώσεις, μέσα από σπουδαίες εκθέσεις, μέσα από τα εκθέματα στα μουσεία όλης της χώρας, αλλά και από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ανάδειξη της ηρωϊκής αυτής περιόδου.

Άλλωστε η αναγνώριση των αγώνων του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση ποτέ δεν σταματά. Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια όμως είναι μια χρυσή ευκαιρία για αναστοχασμό του παρόντος, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.

Η επέτειος τιμάται μέσα από μια μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης που έχει ποτέ διοργανωθεί για τον απελευθερωτικό αγώνα και το νεότερο Ελληνισμό, με τίτλο «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος».

Με περισσότερα από 1.200 αντικείμενα και ένα μνημειώδη κατάλογο 1.218 σελίδων περνούν μπροστά από τους επισκέπτες 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870.

Η έκθεση «αφηγείται» τη μοναδική ιστορική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους.  Από την προετοιμασία για τον Αγώνα, την κορύφωση με την Ελληνική Επανάσταση έως και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του ελληνικού κράτους. Μέσα από έργα τέχνης, σπάνια ιστορικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης ζωντανεύουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), ο πόλεμος της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες ζωής του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Ο κατάλογος της έκθεσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα. Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης από τους νεότερους Έλληνες.

Σε μία τέτοια μεγαλειώδη έκθεση για μία επέτειο ορόσημο για όλους τους Έλληνες, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε παρά να διατηρεί σημαντικό  ρόλο,  τιμώντας το ιστορικό και εθνικό της καθήκον.

Γιατί η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας είναι η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είναι η ιστορία της πρώτης ελληνικής τράπεζας –που παράλληλα με την πορεία της Ελλάδας– θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και ανέλαβε ένα διαχρονικά ιστορικό και θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας, συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία σε όλες τις καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές.

Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας, η Εθνική Τράπεζα στέκεται αρωγός στην έκθεση «1821 ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ», προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια.

Ειδικά για τους μικρούς επισκέπτες

Το ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά».

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr