Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Στο μικροσκόπιο η Μύκονος, για ποια νησιά χτυπά καμπανάκι

Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Στο μικροσκόπιο η Μύκονος, για ποια νησιά χτυπά καμπανάκι

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί φυσικά η Μύκονος, προκειμένου να αποφασιστεί έαν θα λήξει ή όχι το lockdown, αλλά και άλλα νησιά και περιοχές που εμφανίζουν έξαρση κρουσμάτων.

Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται στην κορύφωσή της και κάποιους από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμούς να βρίσκονται υπό την πολιορκία της μετάλλαξης Δέλτα η αυριανή, Πέμπτη, συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί φυσικά η Μύκονος, προκειμένου να αποφασιστεί έαν θα λήξει ή όχι το lockdown, αλλά και άλλα νησιά και περιοχές που εμφανίζουν έξαρση κρουσμάτων.

Με τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για εφιαλτικά σενάρια ακόμη και με 10.000 κρούσματα την ημέρα αν η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα δεν «δαμαστεί», η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών και δεν θα διακινδυνεύσει μια νέα έξαρση της πανδημίας και πίεσης του ΕΣΥ για λόγους οικονομικούς.

Δεν θα φοβηθούμε τα δύσκολα μέτρα και την επιβολή lockdown ακόμη και σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Άλλωστε η επιβολή αυστηρών μέτρων στη Μύκονο τη «ναυαρχίδα του τουρισμού», όπως λένε οι επιχειρηματίες του νησιού, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της αποφασιστικότητας της, ανεξαρτήτως της ορθότητας του μέτρου.

Προς άρση του lockdown στη Μύκονο

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο δεν θα πάρουν παράταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ούτε όμως πρόκειται να πάψουν να ισχύουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, όπως είχε διαρεύσει.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών το τοπικό lockdown θα πάψει να ισχύει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως είχε οριστεί αρχικά, παρά τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών.

Άλλωστε τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που από κάποιους αποδίδεται στην επιβολή των μέτρων.

Σταθεροποίηση πάντως -αν και υψηλά επίπεδα- καταγράφεται και στις προβληματικές περιοχές της Κρήτης, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου δεν επιβλήθηκαν επιπλέον μέτρα.

Για που σαλπάρει το lockdown;

Κατά τη σημερινή σύσκεψη των επιδημιολόγων, από τη μελέτη όλων των δεικτών προκύπτει ότι αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.

Εν δυνάμει στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ή και τοπικό lockdown, αν και οι υπόλοιποι δείκτες που εξετάζουν οι ειδικοί συνηγορήσουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

Το ποσοστό θετικότητας ανά περιφερειακή ενότητα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα στοιχεία για την περίοδο 12 έως 18 Ιουλίου αναφορικά με τους δείκτες θετικότητας αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων που νοσούν με κορονoϊό για την ίδια περίοδο.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους (512.794) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,41% και 0,81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

Οι περιοχές που ξεπέρασαν κατά πολύ αυτό το ποσοστό, είναι κυρίως οι περιοχές που είχαν έντονο επιδημιολογικό φορτίο τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι η Πάρος είχε ποσοστό θετικότητας 4,31%, η Μύκονος 4,06%, το Ρέθυμνο 4,85%, η Σαντορίνη 2,23%, Ιθάκη 2,15%.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024