Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Στο 1,26% ο δείκτης θετικότητας - Ποιες περιοχές εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά

Κοροναϊός: Στο 1,26% ο δείκτης θετικότητας – Ποιες περιοχές εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου είναι 1,26% με τα τουριστικά νησιά να ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό. Για την ίδια περίοδο ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.66.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα στοιχεία για την περίοδο 12 έως 18 Ιουλίου αναφορικά με τους δείκτες θετικότητας αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων που νοσούν με κοροναϊό για την ίδια περίοδο.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους (512.794) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,41% και 0,81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%.

Οι περιοχές που ξεπέρασαν κατά πολύ αυτό το ποσοστό, είναι κυρίως οι περιοχές που είχαν έντονο επιδημιολογικό φορτίο τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι η Πάρος είχε ποσοστό θετικότητας 4,31%, η Μύκονος 4,06%, το Ρέθυμνο 4,85%, η Σαντορίνη 2,23%, Ιθάκη 2,15%.

Το ποσοστό θετικότητας ανά περιφερειακή ενότητα

Ποσοστό θετικότητας ανά ISO WEEK με βάση το σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων COVID-19

Την ίδια στιγμή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εισαγωγή νέων ασθενών, εξιτηρίων και θανάτων από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 820, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 494. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.66.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα τη μέρα

Οι δείκτες θετικότητας και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς και οι ειδικοί προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων.

Η Ελένη Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης, όπως τις μάσκες, μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δ είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Επισήμανε ακόμη πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε.

Τόνισε πως αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι το ινδικό στέλεχος (μετάλλαξη Δ) καθώς με την ταχεία μετάδοση που προκαλεί (50 φορές μεγαλύτερη από το βρετανικό, 100 από το κλασσικό στέλεχος της Wuhan) αναμένεται να αυξάνονται συνέχεια τα κρούσματα.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμώνων σημείωσε ότι οι νέοι νοσούν από την μετάλλαξη Δ με ήπια κλινική εικόνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού για αυτές τις ηλικίες (νέους και ανθρώπους άνω των 50 ετών).

Θωμαϊδης: Θα ξεπεράσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα – Ραγδαία αύξηση στην Αττική

«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Νίκος Θωμαίδης

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα.

Όπως εξήγησε, αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ είναι ότι σε όλη την επικράτεια υπάρχει απότομή σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κλπ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024