Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

«Εδώ Λιλιπούπολη»: Το Χρυσαλιφούρφουρο γέμισε το Ηρώδειο χρυσόσκονες

Καμωμένη από τα υλικά της αθωότητάς μας, η Λιλιπούπολη είναι πάντα εδώ...

«Εδώ Λιλιπούπολη». Ενα σήμα που εξέπεμπε κάθε μέρα επί τέσσερα χρόνια το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι. Μια εκπομπή-θρύλος που έσπασε ρεκόρ ακροαματικότητας από το 1976 μέχρι το 1980, σε μικρούς και σε μεγάλους.

Την άκουγαν παιδιά πιου γεννήθηκαν την δεκαετία του 1970, κυρίως, οι σημερινοί πενηντάρηδες που έχουν, πια, γίνει γονείς, ίσως και γιαγιάδες-παππούδες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σημερινοί τριαντάρηδες έχουμε μεγάλη αγάπη στην Λιλιπούπολη, γιατί οι δάσκαλοί μας μας έμαθαν να τραγουδάμε και να χορεύουμε «Το Χοντρό Μπιζέλι» και τους «Παπούα».

Και μικρότερα παιδιά, γεννημένα πριν από λίγα μόλις χρόνια, ψιθυρίζουν μαγεμένα το Χρυσαλιφούρφουρο και την Ρόζα-Ροζαλία.

Και αυτή είναι η επιτυχία της Λιλιπούπολης: δεν θα μοιάσει ποτέ παλιά και ξεπερασμένη.

Τι ήταν η Λιλιπούπολη;

Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας αξεπέραστη και θρυλική: υπήρξε πρωτότυπη και απολύτως επιδραστική, την συζητούσαν πολιτικοί και ακροατές, ενώ επηρέασε αρκετούς καλλιτέχνες της εποχής.

Ο τίτλος αντλεί το όνομα από το κλασικό βιβλίο Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, όπου οι Λιλιπούτιοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι.

Η Λιλιπούπολη ήταν μια «παιδική» (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, καμωμένη «για παιδιά και έξυπνους μεγάλους», η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς.

Οι παραλληλισμοί των τόπων δεν είναι τυχαίοι: Ο Νίκος Δήμου σημείωνε στο περιοδικό «Επίκαιρα» το 1979 ότι «το βουνό Λιλιμπάγια θα μπορούσε να είναι ο Όλυμπος, ενώ το Πόρτο Λίλι θα μπορούσε να είναι ο Πειραιάς. … Τα πρόσωπα έχουν, επίσης, εμφανείς συμβολισμούς: ο Δήμαρχος Χαρχούδας είναι ο πονηρός πολιτικάντης που εξαπατά τους πολίτες του με δήθεν υπηρεσίες που «εξυπηρετούν» τον πολίτη (ενώ στην πραγματικότητα τον απομυζούν), φτιάχνει και ξαναφτιάχνει τη «λεωφόρο Γαλάζιας Πεταλούδας» (εμφανής παραλληλισμός της κατασκευής της Λεωφόρου Συγγρού εκείνη την εποχή)».

Ο Μάνος Χατζιδάκις πίστευε τόσο πολύ σε αυτή την εκπομπή και την προστάτευε τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Σε κείμενό του είχε χαρακτηρίσει τη «Λιλιπούπολη» ως γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, του Τρίτου Προγράμματος, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.

Η σειρά άντεξε μέχρι το 1980. Από τις εκπομπές 3 χρόνων διασώθηκαν μόνο 74!  Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο δίσκος με τα τραγούδια της. Ερμηνεύουν οι Σπύρος Σακκάς, Αντώνης Κοντογεωργίου, Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος και Μαριέλλη Σφακιανάκη.

Οι συνθέσεις ανήκουν στους Λένα Πλάτωνος, Δημήτρη Μαραγκόπουλο και Νίκο Κυπουργό, σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή συνοδευόμενοι από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Τα τραγούδια της εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» παρουσιάστηκαν την Δευτέρα 19/7  στις 9 μ.μ. στο Ηρώδειο (εξ αναβολής λόγω κρούσματος κορωνοϊού στην ομάδα), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου και με τις ερμηνείες των Σαβίνας Γιαννάτου, Δώρου Δηµοσθένους, Λένιας Ζαφειροπούλου και Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Τους συνόδευσαν δεκαεπτά μέλη του μουσικού συνόλου Ventus Εnsemble και η παιδική – νεανική χορωδία Rosarte (σε διεύθυνση Ρόζης Μαστροσάββα), η οποία απέδωσε και ορισμένα κομμάτια στη νοηματική γλώσσα.

Η βραδιά επαναλαμβάνεται απόψε, Τρίτη 20/7, και προλαβαίνετε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ. Απόψε, θα βρίσκεται και η Μαριανίνα Κριεζή στο Ηρώδειο, κάτι που δεν συνηθίζει. 

Τα τραγούδια εκτελούνται στις πρωτότυπες, διευρυμένες ενορχηστρώσεις τους, που με δεδομένη τη διάθεση των τεσσάρων συνθετών να πειραματιστούν τότε με τις νέες μουσικές κατευθύνσεις, καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερο και προκλητικό.

Η ατμόσφαιρα στο Ηρώδειο είναι άκρως μυσταγωγική, χωρίς καμία υπερβολή. Η σκηνή είναι διακριτικά διακοσμημένη με μεγάλες «τρελόμπαλες» και οι φωτισμοί κάνουν το αρχαίο θέατρο να μοιάζει με τον παράξενο και μαγικό κόσμο ενός τεράστιου παιδικού δωματίου.

Ο Δώρος Δημοσθένους, πάντοτε εξαιρετικός, έκλεψε την παράσταση με την πηγαία θεατρικότητά του. Η αδιανόητα παραμυθένια Λένια Ζαφειροπούλου, απαστράπτουσα μες στο πλουμιστό της φουστάνι, τραγούδησε μαυλίζοντας μικρούς και μεγάλους. Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, δίχως ίχνος σοβαροφάνειας, ανταποκρίθηκε περίφημα  και με χιούμορ στον ρόλο του, αναλαμβάνοντας να ερμηνεύσει τα τραγούδια που στην αυθεντική εκδοχή τους τραγούδησε ο Σπύρος Σακκάς.

Για την πανέμορφη Σαβίνα Γιαννάτου, δεν χωρούν λόγια. Ήταν εκεί στην Λιλιπούπολη, από την αρχή.  Και όσο κουρασμένη ή ελαφρώς μελαγχολική κι αν ήταν το βράδυ της Δευτέρας, η παρουσία της και μόνο αρκεί για να κομίσει σφραγίδα αυθεντικότητας και ποιότητας στο εγχείρημα.

Τα ντυμένα στα πράσινα, σαν ξωτικά, της χορωδίας τραγούδησε υπέροχα συνοδεύοντας τους σολίστ. Η ορχήστρα έμοιασε βγαλμένη από δίσκο: άριστος συντονισμός, εξαίρετοι μουσικοί και, φυσικά,  καλορυθμισμένος ήχος.

Κανείς και καμιά μας δεν κατάλαβε πώς και γιατί τελείωσε η παράσταση. Ο κόσμος χτυπούσε ρυθμικά παλαμάκια, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, νέα ζευγάρια και παρέες κατέκλυσαν το Ηρώδειο, όλη η βραδιά διαπνεόταν από μια όμορφη, ρευστή ενέργεια.

Οι μουσικοί και οι σολίστ μάς χάρισαν ανκόρ και, όσο αδειάζαμε τα καθίσματά μας, σιγοτραγουδούσαμε καθένας το αγαπημένο του κομμάτι.

Ποιος είπε πως δεν πιστεύει στα μάγια της Ομορφιάς; Το Χρυσαλιφούρφουρο μάς γέμισε χρυσόσκονες και μάς θύμισε τα παιδικά μας όνειρα…

Ένας εκ των συνθετών της Λιλιπούπολης: ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Πληροφορίες:

Εδώ Λιλιπούπολη
Τα τραγούδια
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
9 & 10 Ιουλίου, 21:00

Εισιτήρια: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 60€ • ΖΩΝΗ Α΄ 50€ | ΖΩΝΗ Β΄ 35€ | ΖΩΝΗ Γ΄ 25€ • ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 20/16/14€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12,50/11€ • ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Χριστοδούλου

Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χριστοδούλου

Σκηνικό περιβάλλον:Γιώργος Βαφιάς

Τραγουδούν: Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρος Δηµοσθένους, Λένια Ζαφειροπούλου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Συμμετέχει η παιδική-νεανική χορωδία Rosarte

Διεύθυνση χορωδίας: Ρόζη Μαστροσάββα

Ορχήστρα από 17 μέλη του μουσικού συνόλου Ventus Ensemble

Οργάνωση παραγωγής: «Ενέργειες Τέχνης & Πολιτισμού 2020» / Μάνος Τρανταλλίδης, Αντιγόνη Γιαλλουρίδου.
Βοηθοί παραγωγής Δήμητρα Κεχαγιά, Μαρία Τσαντέ, Άννα Κασιμάτη

(Ευχαριστίες στην Σχολή Μωραΐτη για τη συμβολή της στην πραγματοποίηση της παράστασης)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024