«Δώστε λεφτά για την υγεία, όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων στην πορεία που ακολούθησε της συγκέντρωσης των εργατικών σωματείων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Με κυρίαρχο σύνθημα: «Δώστε λεφτά για την υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» Συνδικάτα και Σωματεία της Αττικής πραγματοποίσαν κινητοποίηση το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων από την πανδημία και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην κινητοποίηση μίλησαν η Αντιγόνη Μαυρομάτη, εκ μέρους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής και ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Δριμεία κριτική στην κυβερνητική στρατηγική

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση των εμβολιασμών, για την ελλιπή και στρεβλή ενημέρωση των εργαζομένων, για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία μας, για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και για τα πρωτόκολλα λάστιχο που χρησιμοποιούνται στον τουρισμό με μόνο στόχο να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators» είπε η Α. Μαυρομάτη.

Στην ομιλία του ο Σ. Σταθουλόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «και στον δικό μας κλάδο είχαμε πολλά κρούσματα παρότι υπάρχει έτσι κι αλλιώς αυστηρό πρωτόκολλο λόγω της παραγωγής φαρμάκου.Επιμένουμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε ακόμα και τώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.»

» Γινόμαστε μάρτυρες του αυξημένου ανταγωνισμού ανάμεσα σε πολυεθνικές και κράτη για την πορεία των εμβολιασμών. Αυτός ο οξυμένος ανταγωνισμός έχει από την μία πλευρά ποια πολυεθνική θα κερδίσει θα αποσπάσει μεγάλα κέρδη και από την άλλη η ίδια η πορεία των εμβολιασμών έχει οδηγήσει στο να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση».

«Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 572 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας είναι ενδεικτική το πώς βλέπει η κυβέρνηση την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε στην ομιλία του ο Γ. Φερεντίντος.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «γίνεται προσπάθεια να τσουβαλιαστεί κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση με το κίνημα των «αρνητών», όπως μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί που διεκδικούσαν ασφαλείς σχολικές αίθουσες, όπως οι αναποφάσιστοι διεκδικούν πλατιά επιστημονική ενημέρωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.»

» Για αυτό και οι εξαγγελίες περί «υποχρεωτικότητας» φανερώνουν σε όλο το μεγαλείο την υποκρισία της κυβέρνησης που «κουνάει το δάχτυλο» στο λαό και την ίδια ώρα αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας».

«Δώστε λεφτά για την υγεία, όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία»

Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και λήψη μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς ζήτησαν και εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν μεταξύ άλλων η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και φοιτητικοί σύλλογοι.

«Δώστε λεφτά για την υγεία, όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων στην πορεία που ακολούθησε, η οποία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ζήτησαν επίσης, αναφέρει το voria.gr, να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις από την πίσω πόρτα με αφορμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων.

Επιπλέον, διεκδικούν δωρεάν μαζικά τεστ, τα οποία, όπως λένε, να μην επιβαρύνουν τους εργαζόμενους αλλά τους εργοδότες, ενώ εκπρόσωποι φοιτητών ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας για την ασφαλή επιστροφή στα πανεπιστήμια.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr