Η κάθετη ενίσχυση των κρουσμάτων λόγω της πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα θέτει υπό αμφισβήτηση τον αντίστοιχο ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών, προβληματίζοντας τις αγορές που βλέπουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα να επιστρέφουν.

To κλίμα ήταν κακό εξαρχής και δεν βελτιώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το αμερικανικό χρηματιστήριο να κλείσει με τη χειρότερη επίδοση για τη φετινή χρονιά και τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Οκτώβριο.

Επικίνδυνη μετάλλαξη

Πάντως, η αιτία σαφώς δεν ήταν ασήμαντη. Η κάθετη ενίσχυση των κρουσμάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς λόγω της πιο επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα διαμορφώνει τις συνθήκες για νέα πανδημία… ανεμβολίαστων, προβληματίζοντας επιστήμονες, κυβερνήσεις αλλά και αγορές που βλέπουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα να επιστρέφουν.

Γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τον αντίστοιχο ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των διεθνών αγορών έκλεισε στο «κόκκινο».

Βεβαίως τα θλιβερά πρωτεία πηγαίνουν στη Wall Street και δη τον βιομηχανικό Dow Jones που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 500 μονάδων, ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και 940 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 33.962,04 μονάδες μειωμένος κατά 725 μονάδες ή 2,09%.

Αντιστοίχως, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,06% ή 152 μονάδες στις 14.274,98 μονάδες, συμπληρώνοντας πενθήμερο σερί απωλειών και ο S&P 500 έχασε 1,59% ή 68 μονάδες στις 4.258,49 μονάδες, με τον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό κλάδο να παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις.

Καταφύγιο τα ομόλογα

Στον αντίποδα, η αγορά ομολόγων λειτούργησε σαν ασφαλές καταφύγιο με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν σημαντικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε νέο χαμηλό πέντε μηνών, στο 1,192%.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών κλάδων που θα επηρεαστούν άμεσα από την επαναφορά περιοριστικών μέτρων, όπως οι ταξιδιωτικές και οι αεροπορικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των United, Delta και American έχασαν πάνω από 5%.

Πτώση ενεργειακών

Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων, όπως η Exxon Mobil και η ConocoPhillips, με φόντο την ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου, μία μέρα μετά τη νέα συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

To αμερικανικό WTI έχασε 7,8% στα 66,26 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά, αν και με μικρή κάμψη 0,14%, κινήθηκε και ο χρυσός στα 1.812 δολάρια την ουγγιά.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr