Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε λάθος ράγες το τραίνο της αγροτικής ανάπτυξης

Σε λάθος ράγες το τραίνο της αγροτικής ανάπτυξης

Μεγάλες αλήθειες από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στο συνέδριο της Τρίπολης. Όσα είπε ο Π. Σατολιάς στον πρωθυπουργό για τα επείγοντα προβλήματα του κλάδου, τη λεηλασία των επιδοτήσεων και τα μεγάλα «κενά» στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

Καίριες και απολύτως στοχευμένες στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος ήταν οι επισημάνσεις του προέδρου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλου Σατολιά στη συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.

Ο κ. Σατολιάς αξιοποιώντας τη συγκυρία, έθεσε στη σωστή βάση, τα σωστά ερωτήματα! Και υπέδειξε, ταυτόχρονα, την οδό που οφείλει να ακολουθήσει η πολιτεία, προκειμένου να μπορέσει ο κλάδος να σταθεί όρθιος και να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας Σατολιά:

Εκπροσωπώντας την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ την μόνη ενεργή τριτοβάθμια οργάνωση των συνεταιρισμών σας καλωσορίζω στην παραγωγική Πελοπόννησο και μπαίνω χωρίς χρονοτριβή στα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και συνδέονται με την νέα ΚΑΠ.

Και αναφέρομαι στην άμεση σύνδεση γιατί εάν δεν κρατήσουμε όρθιους τους αγρότες και την παραγωγική διαδικασία τι αξία θα έχει να μιλάμε για την διανομή των πόρων;

Οι αγρότες με την συμβολή των πόρων της ΚΑΠ μπόρεσαν μέσα την κρίση να επιβιώσουν. Τα τελευταία επεισόδια όμως με την κατανομή του Εθνικού αποθέματος δείχνει ότι και σε αυτή την περίπτωση μπήκαμε σε λάθος δρόμο, όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ που συζητάμε σήμερα.

Όμως μετά την πανδημία και τα προβλήματα από την Κλιματική αλλαγή που βιώνουμε φέτος σε πρωτοφανή έκταση νομίζω ότι πλέον είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο συρρίκνωσης της παραγωγής και των εισοδημάτων των αγροτών. Τα μέλη μας είναι ανήσυχα πολύ.

Ο πρωτογενής τομέας δεν αντιμετωπίσθηκε όπως έπρεπε.

Χαρακτηριστικά:

● Έλλειψη χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών και των επιχειρήσεων για την ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας

● Οι επαγγελματίες αγρότες δεν γνώρισαν την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα μέτρα ενίσχυσης για COVID προχωράνε πολύ αργά

● Το σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2021-2027 δεν συζητήθηκε σε βάθος με τους φορείς των παραγωγών, γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αναγκαίο για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2021-2027 για την αξιοποίηση των 19,1 δις ευρώ δεν προχώρησε ουσιαστικά καθόλου και κανένας δεν γνωρίζει πώς:

1. θα στηριχθούν οι αγρότες στα πλαίσια της πρασινης συμφωνίας (Green Deal)

2. θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα ενίσχυσης

3. θα γίνει η σύγκλιση

4. θα υπολογισθεί και θα λειτουργήσει η αναδιανομή και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

5. θα στηριχθούν οι αγρότες για τις απαιτήσεις για το περιβάλλον

6. θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ζημιάς από την Κλιματική Αλλαγή

Επίσης τι θα γίνει:

● Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στις ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν.

● Με τα επενδυτικά προγράμματα καθυστερούν και η Κυβέρνηση αρνείται εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης να εντάξει τους επιλαχόντες σε σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες ώστε να αποτελέσουν μια άμεση ανάσα στον πρωτογενή τομέα.

● Με το κόστος παραγωγής ανέβηκε και άλλο, πρέπει να βοηθηθούν και οι αγρότες να επενδύσουν στις ΑΠΕ, όχι μόνο οι μεγάλοι

● Με τον έλεγχο της αγοράς τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και της ποιότητας των τροφίμων. Χαρακτηριστική παράδειγμα το θέμα του ελέγχου της ΠΟΠ Φέτας.

● Με την κτηνοτροφία πλήττεται ανεπανόρθωτα από την αύξηση των ζωοτροφών και κανένα μέτρο βοήθειας δεν λήφθηκε

● Με την ενσωμάτωση των 9,6 εκ στρεμμάτων βοσκοτόπων στο σύστημα ενισχύσεων για να βοηθήσει τους κτηνοτροφους.

● Με τα θέματα της διαχείρισης του νερού

● Τα θέματα της υποβοήθησης της ψηφιακής γεωργία – γεωργίας ακριβείας ξεχάστηκαν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα την πανδημία, σημαντικός μεν, αλλά ξέχασε τον πρωτογενή τομέα.

Επίσης για το θέμα των ημερών που εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλουμε σχετικά με τις προνομίες στο Εθνικό Απόθεμα θα ήθελα να αναφερθώ στον κ. υπουργό ότι μόλις πριν λίγο ενημερώθηκα από συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα ότι κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής πήρε από εθνικό απόθεμα πριν λίγες ημέρες 50.000 και πλέον ευρώ κουρεύοντας πουρνάρια και μάλιστα μετά από έλεγχο.

Το πρόβλημα είναι κυρίως μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Υπουργέ και εάν δεν αλλάξετε αυτούς που δημιουργησαν το πρόβλημα η της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ξεκινάει χωρίς καλές προϋποθέσεις. Αφού για να πάρει αυτός ο παραγωγός τα 50.000 ευρώ έγινε περικοπή 135 ευρώ από 370 κτηνοτρόφους. Νομίζω ότι αυτό ξέφυγε και πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία.

Εμείς ως νέα ΠΑΣΕΓΕΣ περιμένουμε να ακούσουμε τι νέο θα ειπωθεί και έχουμε επιστημονική ομάδα για την τεκμηρίωση των αιτημάτων μας όσον αφορά την ΝΕΑ ΚΑΠ. Σε ένα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Οι ενισχύσεις πρέπει να έχουν κύρια παραγωγικό προσανατολισμό.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024