Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες από τη νέα ΚΑΠ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο μαζί με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα

Ο πρωτογενής τομέας στο επίκεντρο της επίσκεψης και των συνομιλιών του πρωθυπουργού, μαζί με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στην Πελοπόννησο.

Στην Τρίπολη, έγινε η Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για τη νέα ΚΑΠ, εκτός από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, μίλησαν ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και Φωτεινή Αραμπατζή αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, όπως επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του  υπουργείου.

Π. Νίκας: Η νέα ΚΑΠ ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, -μεταξύ άλλων- τόνισε πως “η νέα ΚΑΠ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί το κέντρο της μεσογειακής διατροφής, καθώς εδώ παράγονται όλα τα προϊόντα που συνιστούν την αποκαλούμενη μεσογειακή διατροφή ή πιο σωστά ελληνική διατροφή. Προσδοκούμε από τη νέα ΚΑΠ την ώθηση για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων”.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “συνοδεύοντας σήμερα τον πρωθυπουργό στην Τριφυλία, στη δυτική Μεσσηνία, γεμίσαμε από αισιοδοξία, με τους νέους αγρότες να μάχονται σε σύγχρονες καλλιέργειες, με επιστήμονες δίπλα τους και με την μεταποίηση να έχει κάνει βήματα που ούτε μπορούσαμε να τα φανταστούμε στο παρελθόν”.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ελαιώνα” στους Γαργαλιάνους, ο οποίος εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο ελαιόλαδο σε Αυστρία και Γερμανία. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία, η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Ακολούθησε επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Μάραθο, σε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία. Στη συνέχεια, επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου ενώ συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στη συνέχεια έγιναν επισκέψεις σε θερμοκήπια στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, καθώς και στο Φιλιατρινό φράγμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον αποκατεστημένο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου, ο οποίος χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Εκεί ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Ακολούθησαν επισκέψεις σε μονάδες του πρωτογενή τομέα στην Τερψιθέα ενώ ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και τον υπό κατασκευή ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη, στην Αρκαδία, όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου.

Οπως επισημάνθηκε, ήδη από τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας σε Παλαιόχουνη Αρκαδίας, Καλλιρρόη Μεσσηνίας και Σκάλα Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της Περιφέρειας, απευθύνοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό καθώς -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- “χωρίς τις δικές σας πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο, που επέλυσαν πολλά προβλήματα, θα είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν”.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr