Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»: Αυθεντικά συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της ελληνικής γης

«Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»: Αυθεντικά συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της ελληνικής γης

Αυθεντικά προϊόντα με ταυτότητα από συνεταιρισμούς του τόπου μας

Ένα «καλάθι» γεμάτο από μικρούς θησαυρούς της χώρας μας, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, που έχουν αφήσει το στίγμα τους και έχοντας την … σφραγίδα 11 Αγροτικών Συνεταιρισμών, μέλη της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, ξεκινά το «ταξίδι» του προς τους Έλληνες καταναλωτές.

Το ταξίδι ξεκίνησε μέσω του τριετές προγράμματος, που τρέχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ,  οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», που στόχο έχει την προώθηση των Ελληνικών αυθεντικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών προϊόντων.

Οι «Μικροί θησαυροί» της χώρας μας, «δώρα» από την κινητήρια δύναμη του πρωτογενή τομέα, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, αποτελούν μία ξεχωριστή Ελληνική γκάμα από φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, τη Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη – παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

­­­Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη δράση της στηρίζει με υπερηφάνεια όλα τα μέλη της, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς  και δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας αλλά και εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του προγράμματος.

Σήμερα, με μια διαδικτυακή συνάντηση – παρουσίαση, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της καμπάνιας «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης». Οι δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας θα πραγματοποιηθούν στην αγορά της Ελλάδας για την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού ως πρεσβευτές των συνεταιριστικών προϊόντων στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα κατά την διάρκεια της τριετίας. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν τα νέα Μέσα,  καθώς και η παρουσία του «καλαθιού» σε μεγάλη αλυσίδα ελληνικού super market.

Τα συνεταιριστικά  προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ κατάγονται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σπανιότερα χώρα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η φήμη τους οφείλονται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης, τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού περιβάλλοντος, αλλά και τους ανθρώπους που τα παράγουν με συγκεκριμένες διαδικασίες. H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων αλλά και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Γιατί είναι όλα αυτά τα στοιχεία που επιδρούν στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, προστατεύει την παραγωγική τους διαδικασία και δίνει σε κάθε καταναλωτή τη δυνατότητα να τα γνωρίσει.

Με το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνεται η ευκαιρία καλύτερης γνωριμίας με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ αλλά και με τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα.

Ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε όλη την χώρα

«Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι η ενιαία έκφραση και η συντονισμένη δράση των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σταθερή προτεραιότητά μας παραμένει η αύξηση της  ανταγωνιστικότητας τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» αποτελεί υπόδειγμα της προσπάθειας μας αυτής», είπε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα στόχος είναι – όπως τόνισε ο Παύλος Σατολιάς – η ανάδειξη των Συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα, οι αξίες και ο σημαντικός ρόλος τους στην ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αναφερόμενος στον ρόλο των Συνεταιρισμών τόνισε ότι δεν είναι μόνο η μέγιστη αξιοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας, της έμπνευσης και της δημιουργικότητας των αγροτών, αλλά παράλληλα προάγουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των συνεταίρων μελών τους. «Οι Συνεταιρισμοί μας αποτελούν τον σημαντικότερο πυλώνα του αγροτικού τομέα και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του. Το πετυχαίνουν με την πολυποίκιλη δράση τους και με την έμπρακτη στήριξη των αγροτών μας. Το Πρόγραμμα μας καλεί να τους γνωρίσουμε, να τους αξιώσουμε και να τους διαδώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Σατολιάς.

Μεγάλη δύναμη οι …μικροί παραγωγοί

«Αυτή η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που έχει να κάνει με τους παραγωγούς – τους μικρούς παραγωγούς που αποδεικνύονται μεγάλη δύναμη- και τα ξεχωριστά, τοπικά προϊόντα μας», επισήμανε στη συνέχεια η δημοσιογράφος και food blogger Ηλιάδα Κλάγγου.

Μάλιστα, όπως είπε, η ελληνική γαστρονομία και η στροφή των chef στην αναζήτηση ελληνικών προϊόντων ποιοτικών, νόστιμων, ιδιαίτερων, που «έχουν μια ιστορία να πουν» από τη μια και, παράλληλα, «η επιθυμία των καταναλωτών να ξέρουν ακριβώς τι βάζουν στο τραπέζι τους αλλά και να ανακαλύπτουν και οι ίδιοι «μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς» της Ελλάδας, θεωρώ πως έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στους μικρούς παραγωγούς και τις προσπάθειές τους και έδωσαν σημαντική ώθηση στην εξέλιξή τους».

Είναι μια σπουδαία ευκαιρία – όπως τόνισε η Ηλ. Κλάγγου, «για να «ταξιδέψει» το κοινό στις περιοχές σας, να «μπει» στις φάρμες σας, να «παρακολουθήσει» τη γραμμή παραγωγής που ξεκινάει από την αγνή ποιότητα της πρώτης ύλης, να ενημερωθεί σωστά ώστε να επιλέγει περισσότερο συνειδητά τα παραδοσιακά προϊόντα που βάζει στο τραπέζι του (άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ προϊόντα;) και, τελικά, να στηρίξουν – να στηρίξουμε όλοι- ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο τους διατροφικούς θησαυρούς του τόπου μας, την παράδοση που μας συνδέει με το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας μας.

Ελληνικά προϊόντα και Συνεταιρισμοί

Στην σημαντική αυτή δράση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη δράση συναντιούνται δύο βασικοί άξονες: «Τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα και οι Συνεταιρισμοί». Σημείωσε δε, ότι τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας αποτελούν έναν μικρό θησαυρό της ελληνικής γης. Ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας και των παραδόσεων της ελληνικής υπαίθρου, δημιουργώντας μία μοναδική διατροφική παρακαταθήκη. Διαθέτουμε συνολικά 113 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ και ΠΓΕ χωρίς να προσμετρώνται σε αυτά οι οίνοι και τα αλκοολούχα, κατέχοντας την πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προστασία και ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων και μέσω αυτών των αξιών και του πολιτισμού μας, η προστασία του gastro-diversity αποτελούν εθνική μας επιλογή».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στο τρίπτυχο επιτυχίας «εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα».

Οι 11 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (Φέτα Καλαβρύτων ΠΟΠ)
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αμφιλοχίας Γη» (Φέτα ΑΜΦΙΓΑΛ)
  • Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου (Ελαιόλαδο ΠΟΠ Λασιθίου Κρήτης)
  • Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά (Ελαιόλαδο και Ελιές)
  • Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Στέρνας (Ελαιόλαδο)
  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας και Αβίας (ελαιόλαδο Καλαμάτα Αβία)
  • Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας (ποικιλία Αγιωργίτικου)
  • Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Κορινθιακή σταφίδα)
  • Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων – Santo (Κρασιά, φάβα, τοματάκι)
  • Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Πατάτα Νάξου ΠΓΕ, Γραβιέρα Νάξου ΠΓΕ)
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου (ελαιόλαδο και τυριά ΠΟΠ)

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024