Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

«Ένδυμα Ψυχής» από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Η εμβληματική συνεργασία του καταξιωμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, πιστός υποστηρικτής των επιστημών, των τεχνών αλλά και της ελληνικής παράδοσης και κληρονομιάς, αγκαλιάζει την πολυαναμενόμενη έκθεση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev «Ένδυμα ψυχής», φέρνοντας ένα σπουδαίο δείγμα 30 έργων στην πόλη της Καλαμάτας, έναν χρόνο πριν την επίσημη παρουσίασή τους από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας.

Η μετάκληση της έκθεσης στην Καλαμάτα αποτελεί τη βασική επετειακή δράση του Ιδρύματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με τη χειρονομία αυτή το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια τιμά την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας, παρουσιάζοντας δύο αιώνες ενδυματολογικής κληρονομιάς.

Οι πλέον αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ξαναγράφουν ιστορία. Επανέρχονται στο προσκήνιο αποτυπωμένες για πρώτη φορά εικαστικά, μέσα από την εμβληματική συνεργασία του καταξιωμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου έχει τίτλο “Ένδυμα Ψυχής” και εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για τη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ξεπερνώντας τις πολλαπλές αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος, ο Βαγγέλης Κύρης και ο Anatoli Georgiev, συνεργάστηκαν στενά με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για περισσότερο από δύο χρόνια.

Φορεσιά από το Άργος, Πελοπόννησος, 19ος αιώνας / Sandu Vlad Gabriel (D Models)

Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως μετά από δεκαετίες. Τα σπάνια εκθέματα του μουσείου (που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, Κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη) βρήκαν για λίγο νέα ζωή. Οι ιστορικής αξίας ενδυμασίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες. Και ζωντάνεψαν ξανά για να αποτυπωθούν από τον “μαγικό” φακό του Βαγγέλη Κύρη. Στη συνέχεια οι λήψεις εκτυπώθηκαν σε ύφασμα. Και με τη νέα τους μορφή αποτέλεσαν την βάση για τα εξαιρετικά κεντήματα του Anatoli Georgiev.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών, πήρε τον τίτλο “Ένδυμα Ψυχής”. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό όγκο δουλειάς [128 έργα στο σύνολό τους] που λειτουργεί ως φόρος τιμής στο ελληνικό ένδυμα. Μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο και την πολυμορφία της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς.

Η παρουσίαση του συνόλου των έργων είναι προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα το 2022 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής της Αθήνας.

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, πιστός υποστηρικτής των επιστημών και των τεχνών αλλά και της ελληνικής παράδοσης και κληρονομίας, αγκαλιάζει την πολυαναμενόμενη έκθεση, φέρνοντας ένα σπουδαίο δείγμα 30 έργων στην πόλη της Καλαμάτας, ένα χρόνο πριν την επίσημη παρουσίασή τους στην Αθήνα.

Για την ειδική παρουσίαση της έκθεσης στην Καλαμάτα επιστρατεύονται δύο ακόμα σημαντικοί καλλιτέχνες, προσδίδοντας στο εγχείρημα μια νέα δραματουργία και δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης βιωματικής ξενάγησης. Τα έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev αναδεικνύονται φωτιστικά από τη σπουδαία σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, ενώ ντύνονται μουσικά με το πρωτότυπο ηχοτοπίο του εικαστικού ήχου Δημήτρη Μπάκα, στο οποίο αποκρυπτογραφούνται ήχοι κεντήματος και λήψεων από φωτογραφικές μηχανές, αναμεμειγμένοι με τη μουσική μας παράδοση.

Η μετάκληση της έκθεσης αποτελεί τη βασική επετειακή δράση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με τη χειρονομία αυτή το Ίδρυμα τιμά την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας.

Χειροποίητο χρυσοκέντημα, με χρυσό γαϊτάνι και κορδόνι, σε τύπωμα από βαμβακερό καμβά. Ενδυμασία που ανήκε στον Ιωάννη Μακρυγιάννη, 19ος αιώνας (λεπτομέρεια).

Ειδική μνεία αξίζει στην υλοποίηση της πολυτελούς έκδοσης «Ένδυμα Ψυχής», 320 σελίδων, η οποία συνοδεύει την έκθεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που υλοποιείται επίσης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

«Να ζεις τη ζωή, όχι μόνο να τη διαβαίνεις.

Είναι μεγάλη τέχνη να μπορείς να ενστερνίζεσαι

τα ρεύματα κάθε εποχής, της κάθε γενιάς – και να τα βιώνεις».

Γεώργιος Καρέλιας

Tο κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Bικτωρίας Kαρέλια ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας του Γεωργίου Kαρέλια να μετουσιώσει τις αξίες του για τη ζωή σε αληθινά έργα. Πιστό στο όραμα του εμπνευστή και δημιουργού του, το Ίδρυμα συνεχίζει μέχρι και σήμερα το έργο του στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς και συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνανθρώπων μας. H Bικτωρία Kαρέλια είναι συνεχιστής της υποστήριξης εκπαιδευτικών, οικονομικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και φιλανθρωπικών έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Το Ίδρυμα παραμένει αφοσιωμένο στο όραμα του ιδρυτή του και λειτουργεί με ακεραιότητα και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, επιτελώντας το έργο του με διακριτικότητα και διαρκή προσπάθεια για τη βέλτιστη υλοποίηση των σκοπών του.

Info

«Ένδυμα Ψυχής»
στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Φωτογραφία: Βαγγέλης Κύρης
Κέντημα: Anatoli Georgiev
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας
Επιμέλεια Έκθεσης: Έρικα Βασιλείου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ρένα Βάλλα
Διεύθυνση Επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης

Διάρκεια Έκθεσης: 7/8 έως 11/9

Ωράριο λειτουργίας: 10 π.μ. έως 10 μ.μ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024