Σακελλαροπούλου για Φολέγανδρο: Οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία προκαλούν αποτριαπιασμό και θλίψη
Η ΠτΔ επισημαίνει ότι απαιτούνται έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις για τη διαπαιδαγώση στην κατεύθυνση της μηδενικής ανοχής στη βία και τονίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να εξαλειφθούν στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων.
Τη θλίψη της και τον αποτριαπιασμό της εκφράζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας με αφορμή τη γυναικοκτονία στην Φολέγανδρο.
Μηδενική ανοχή και έγκαιρη πρόληψη
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για την έκταση του φαινομένου στη χώρα, επισημαίνει ότι απαιτούνται έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις για τη διαπαιδαγώση στην κατεύθυνση της μηδενικής ανοχής στη βία και τονίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να εξαλειφθούν στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων.
Αναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:
«Τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας μας έχουν αφήσει όλους άφωνους, συγκλονισμένους. Μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό και ακόμη βαθύτερη θλίψη.
»Ταυτόχρονα όμως, γεννούν σοβαρές ανησυχίες για την έκταση των φαινομένων αυτών στη χώρα μας. Πέρα από την καταγγελία, πέρα από την τιμωρία, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε, για μια ακόμη φορά, τις αιτίες που τα προκαλούν και να εργαστούμε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εξάλειψής τους.
Στερεότυπα
»Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις, στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας. Με τη διαπαιδαγώγηση από την πιο τρυφερή ηλικία, με την ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο των δομών εκπαίδευσης, με τη μηδενική ανοχή ακόμη και στη βία χαμηλής έντασης, όποτε και όπου γίνεται αντιληπτή.
»Θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων και που δημιουργούν συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε πράξεις ηθικά και ποινικά κολάσιμες.
»Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε στην κουλτούρα της βίας να κυριαρχήσει, ούτε να αφήσουμε στις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις να εμφιλοχωρεί η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος».
- Γαμπρός στην Κρήτη ο ανιψιός της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – Ζει σε χωριό του Ηρακλείου
- Ζαχαριάδης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αυτόνομη κάθοδος, αλλά μια μεγάλη συμμαχία στον προοδευτικό χώρο
- Μυθικός Μαριάνοβιτς: Έπαιξε ντραμς και τριγωνάκι στην μπάντα του Αριζόνα (vid)
- Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών
- Θεσσαλονίκη: Δολοφονία 20χρονου – Στο εισαγγελέα έφτασε ο 23χρονος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική
- Γιώργος Μαρίνος: Έλενα Παπαρίζου, Τάκης Ζαχαράτος, Ηρώ τίμησαν τον αγαπημένο καλλιτέχνη




