Τα 200 χρόνια από το θάνατο του Γάλλου στρατηγού και ηγέτη Ναπολέοντα Βοναπάρτη τιμά ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s στο Παρίσι, διοργανώνοντας δημοπρασία με ξεχωριστά αντικείμενα που ανήκαν στον Ναπολέοντα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά –αν όχι το κορυφαίο της δημοπρασίας- είναι ένα από τα καπέλα που φορούσε ο Ναπολέοντας, όταν ο στρατός του ηττήθηκε από τη Ρωσία το 1807 και το οποίο αναμένεται να «πιάσει» μια τιμή μεταξύ 400.000 – 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Sotheby’s «το εξαιρετικό πεπρωμένο του (σ.σ. του Ναπολέοντα) συνεχίζει να συναρπάζει σε όλες τις ηπείρους, 200 χρόνια μετά τον θάνατό του».

Το προς δημοπράτηση καπέλο, εκτιμάται ότι το φορούσε ο Γάλλος στρατηγός όταν υπέγραψε τις ειρηνευτικές συνθήκες του Τιλσίτ, που επέβαλαν την ανακατανομή της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ζώνες γαλλικής και ρωσικής επιρροής.

Το καπέλο αγοράστηκε το 1814 από τον πολιτικό και αριστοκράτη Σερ Μάικλ Σο – Στιούαρτ, που ήταν παθιασμένος με τον Ναπολέοντα και το πήγε στη Σκωτία, όπου βρισκόταν η περιουσία της οικογένειάς του και έκτοτε πέρασε από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις 19 καπέλα τα οποία ανήκαν στον Ναπολέοντα, με πολλά απ’ αυτά να βρίσκονται σε μουσειακές συλλογές.

Ο πρώην Γάλλος αυτοκράτορας πέθανε στις 5 Μαΐου 1821, σε ηλικία 51 ετών, στο νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου είχε εξοριστεί από τους Βρετανούς μετά την ήττα του το 1815 στη Μάχη του Βατερλώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο