Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τερατώδες τσουνάμι από την πρόσκρουση που σκότωσε τους δεινοσαύρους άφησε ίχνη μέχρι σήμερα

Τερατώδες τσουνάμι από την πρόσκρουση που σκότωσε τους δεινοσαύρους άφησε ίχνη μέχρι σήμερα

Μυστηριώδεις ρυτιδώσεις εντοπίστηκαν στο υπέδαφος των ΗΠΑ.

Ήταν πιθανώς το μεγαλύτερο κύμα που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη: ένα τσουνάμι ύψους ενάμισι χιλιομέτρου σάρωσε τις ακτές όλου του κόσμου πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν χτύπησε στο Μεξικό ο αστεροειδής ή κομήτης που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Για πρώτη φορά, ρυτιδώσεις που άφησε το τσουνάμι στον βυθό του αρχαίου ωκεανού εντοπίστηκαν κρυμμένες στο υπέδαφος της κεντρικής Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, η οποία βρισκόταν τότε κάτω από τη στάθμη του Ατλαντικού.

Οι ομόκεντροι απολιθωμένοι σχηματισμοί, με απόσταση γύρω στο ένα χιλιόμετρο ο ένας από τον άλλο, έχουν μέσο ύψος 16 μέτρων, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στο έγκριτο Earth & Planetary Science Letters.

Ο προσανατολισμός των σχηματισμών ταιριάζει με τη θεωρία της πρόσκρουσης: αν κανείς τραβήξει μια γραμμή κάθετη με τις ρυτιδώσεις, διαπιστώνει ότι η ευθεία αυτή οδηγεί στον διάσημο κρατήρα Τσιξουλούπ, κατάλοιπο της πρόσκρουσης που αναγνωρίστηκε τον περασμένο αιώνα στην έρημο Γιουκατάν του Μεξικού, επισημαίνει στο δικτυακό τόπο του Science ο Γκάρι Κίνσλαντ του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Οι ρυτιδώσεις του υπεδάφους είναι ευδιάκριτες σε εικόνες σεισμικών ερευνών (Kaare Egedhal)

Το τσουνάμι που προκάλεσε το χτύπημα του Τσιξουλούμπ είχε μικρό ύψος καθώς διέτρεχε τον Ατλαντικό, γιγαντώθηκε όμως όταν έφτασε σε ρηχά νερά κοντά στις ακτές της Βόρειας Αμερικής.

Οι ρυτιδώσεις σχηματίστηκαν στον βυθό περίπου 60 μέτρα από την επιφάνεια, βάθος αρκετά μεγάλο για να εμποδίσει τη διάβρωσή τους από τις καταιγίδες.

Τα δεδομένα που αποκάλυψαν την ύπαρξή τους έφτασαν στα χέρια του Κίνσλαντ πριν από δέκα και πλέον χρόνια, η ανάλυσή τους όμως ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Τα δεδομένα είχαν συλλεχθεί από την πετρελαϊκή εταιρεία Devon Energy στη διάρκεια σεισμικών ερευνών στην κεντρική Λουιζιάνα. Για να εντοπίσουν κοιτάσματα, οι εταιρείες υδρογονανθράκων εντοπίζουν χρησιμοποιούν τεχνητές εκρήξεις για να στείλουν στο έδαφος ισχυρά ηχητικά κύματα και να καταγράψουν την ανάκλαση των κυμάτων από τα στρώματα του υπεδάφους. Το αποτέλεσμα είναι ένας χάρτης που μοιάζει να προέκυψε από ραντάρ.

Η μελέτη για την πρόσκρουση του Τσιξουλούμπ έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα παλαιοντολόγων και γεωλόγων για ένα συμβάν που άλλαξε την πορεία της εξέλιξης στη Γη.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, ερευνητές ανέφεραν ότι εντόπισαν στη Βόρεια Ντακότα, 3.000 μακριά βόρεια το Τσιξουλούμπ, απολιθώματα ζώων που πέθαναν στα πρώτα λίγα λεπτά του δραματικού συμβάντος.

Ορισμένα έμοιαζαν να έχουν τιναχθεί στον αέρα από γιγάντια κύματα, και κάποια φαίνεται πως είχαν εισπνεύσει τα καυτά συντρίμμια της έκρηξης που έπεφταν φλεγόμενα από τον ουρανό.

Το τσουνάμι και οι πυρκαγιές πιστεύεται ότι σάρωσαν ολόκληρο τον πλανήτη και οδήγησαν στην εξαφάνιση τους δεινοσαύρους μαζί με τα τρία τέταρτα των υπόλοιπων ζώων και φυτών.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024