Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Euro: Για «καταστροφικό» συνωστισμό κάνει λόγο ο ΠΟΥ

Euro: Για «καταστροφικό» συνωστισμό κάνει λόγο ο ΠΟΥ

Υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιμένει νέα έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Επιδημιολόγος του ΠΟΥ δήλωσε άκρως προβληματισμένη με τις εικόνες που έκαναν το γύρο όλου του κόσμου από τον τελικό του Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, καθώς παρακολουθούσε τα πλήθη στις εξέδρες να μη τηρούν κανένα στοιχειώδες μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό και καμιά απόσταση. Εύλογα λοιπόν εκφράζει την ανησυχία της για το τι θα προκύψει όσον αφορά τη μετάδοση του ιού και ειδικά της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική, τις επόμενες ημέρες στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, μέσω των φιλάθλων που ταξίδεψαν στο Λονδίνο για να δουν από κοντά τον τελικό.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα της πανδημίας με την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα να είναι πλέον κυρίαρχη στα νέα κρούσματα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ως χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Ενώ σκοπεύει να καταργήσει τους περισσότερους περιορισμούς, οι οποίοι ίσχυαν λόγω πανδημίας, στις 19 Ιουλίου, σε μια κίνηση που ανησυχεί ορισμένους επιστήμονες.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, η οποία συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει τις πολιτικές των μεμονωμένων κρατών μελών, σε αυτή την περίπτωση, διά της Μαρία βαν Κέρκχοφ – υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – χαρακτήρισε το θέαμα των περισσότερων από 60.000 θεατών στον αγώνα μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας ως «καταστροφικό».

«Να υποθέσω ότι θα έπρεπε να απολαμβάνω να βλέπω σε ζωντανή μετάδοση τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου;» έγραψε στο τέλος του αγώνα.

«Η πανδημία COVID19 δεν κάνει ένα διάλειμμα απόψε … ο ιός και η μετάλλαξη Δέλτα θα εκμεταλλευτούν τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, σε πολυσύχναστες εκδηλώσεις, χωρίς μάσκες, φωνάζοντας / ουρλιάζοντας / τραγουδώντας. Καταστροφικό»

Η ημέρα του τελικού περιλάμβανε μετακινήσεις χιλιάδων οπαδών με τρένο, τραγούδι, αλκοόλ, και με τελική κατάληξη σχεδόν 67.000 άτομα να συγκεντρωθούν ουσιαστικά κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλο στο γήπεδο Γουέμπλεϊ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε αυτόν τον μήνα την απόφαση να επιτρέψει σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους να παρευρεθούν στον τελικό, λέγοντας ότι φιλοξενείται με «προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο με τεστ όλων όσων πηγαίνουν εκεί». Ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργήσει ένα «σημαντικό τείχος ανοσίας».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρυθμός μόλυνσης από COVID-19 αυξάνεται. Υπήρξαν πάνω από 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, με την Ευρώπη να σημειώνει απότομη αύξηση 30%, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ στην τελευταία επιδημιολογική ενημέρωσή του.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας.

Ο υπεύθυνος για τις υγειονομικές κρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, κάλεσε επίσης τις χώρες την περασμένη εβδομάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την άρση των περιορισμών της COVID-19, έτσι ώστε «να μην χάσουν τα κέρδη που είχαν κατακτήσει όλη την προηγούμενη περίοδο»

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024