Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Συστάσεις για ρυθμιστικό πλαίσιο σε 7 επαγγέλματα με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης

ΕΕ: Συστάσεις για ρυθμιστικό πλαίσιο σε 7 επαγγέλματα με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης

Οι επιχειρηματικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 13 % της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ και το 14 % της απασχόλησης

Tις επικαιροποιημένες μεταρρυθμιστικές συστάσεις της σχετικά με την κανονιστική ρύθμιση επτά επαγγελματικών επιχειρηματικών υπηρεσιών παρουσίασε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι συστάσεις έχουν ως στόχο να παράσχουν κίνητρα και να συνδράμουν τα κράτη μέλη στη δημιουργία κανονιστικού περιβάλλοντος που να ευνοεί την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως όμως να άρουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ενιαία αγορά υπηρεσιών.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αντικατοπτρίζουν την πολύ περιορισμένη πρόοδο που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των επαγγελματικών κανονιστικών ρυθμίσεων μετά την έκδοση των αρχικών συστάσεων το 2017. Λίγα μόνο κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα για την άρση δυσανάλογων κανονιστικών ρυθμίσεων.

Συνολικά, οι μεταρρυθμίσεις ανταποκρίθηκαν μόνο εν μέρει στις συστάσεις της Επιτροπής, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω κανονιστικές βελτιώσεις στα περισσότερα κράτη μέλη.

Οι στοχευμένες και αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς αυτούς θα ωφελήσουν τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά οικοσυστήματα που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, με τη δημιουργία ενός πιο ανοικτού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση των επιλογών, των τιμών και της διαθεσιμότητας υπηρεσιών για τους πολίτες και τη βιομηχανία.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Οι επαγγελματικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αλλά και τα βιομηχανικά οικοσυστήματα εξαρτώνται από αυτές.

Οι σημερινές συστάσεις δίνουν νέα ώθηση στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς μας για τις υπηρεσίες και συμβάλουν στην ανάκαμψη μετά τη νόσο COVID-19.»

Η περιορισμένη πρόοδος τα τελευταία 4 έτη δείχνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη στη διαδικασία αυτή.

Οι συστάσεις εστιάζουν σε επτά επαγγελματικές επιχειρηματικές υπηρεσίες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, καινοτομίας και απασχόλησης: αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές, πράκτορες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κτηματομεσίτες και ξεναγούς.

Οι συστάσεις αφορούν εθνικούς κανόνες που ρυθμίζουν την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες και την άσκησή τους, για παράδειγμα επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση μόνο επαγγελματιών με ειδικά προσόντα σε έναν μεγάλο αριθμό τομέων δραστηριοτήτων ή περιορίζοντας τα επιτρεπόμενα είδη εταιρικών μορφών και ιδιοκτησιακών δομών.

Οι πρακτικές αυτές μπορούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, καθώς και την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια, οικονομίες κλίμακας και καινοτομία. Όντως, η πρόσβαση σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα και η άσκησή τους αναφέρονται μεταξύ των εμποδίων που εξακολουθούν να υφίστανται για τις επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά.

Για τον σκοπό αυτό, οι συστάσεις: i) παρακολουθούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων· ii) αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με επαχθείς κανονιστικές ρυθμίσεις· και iii) εντοπίζουν τομείς για μεταρρυθμίσεις με το υψηλότερο οικονομικό δυναμικό.

Η παρούσα ανακοίνωση αναλύει και αξιολογεί τον περιορισμό των εμποδίων που επιβάλλονται σε παρόμοια επαγγέλματα, σε όλα τα κράτη μέλη, με τη χρήση ποσοτικού δείκτη.

Η παρούσα ανακοίνωση και οι συστάσεις της αποτελούν μέρος της φιλόδοξης ατζέντας της Επιτροπής για την καλύτερη ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και για να καταστεί αυτή πιο ανταγωνιστική και δυναμική, όπως ορίζεται στην επικαιροποιημένη νέα βιομηχανική στρατηγική του 2020[2]. Αποτελούν βασική δράση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας στην ενιαία αγορά.

Ιστορικό

Οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες επαγγελματικές υπηρεσίες, αντιπροσωπεύουν περίπου το 13 % της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ και περίπου το 14 % της απασχόλησης στην ΕΕ. Οι τομείς αυτοί παρέχουν ενδιάμεσες εισροές σε όλα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι ένας εύρυθμος τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, ενώ η ομαλή λειτουργία του τομέα αυτού θα είναι σημαντική για την επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση της νόσου COVID-19.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024