Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Κατασκήνωση για δισεκατομμυριούχους» στην Κοιλάδα του Ήλιου

ΗΠΑ: «Κατασκήνωση για δισεκατομμυριούχους» στην Κοιλάδα του Ήλιου

Αμερικανοί μεγιστάνες συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στο -διάσημο και για τα μεγάλα deals- καλοκαιρινό συνέδριό τους στο Άινταχο. Φαίνεται ωστόσο ότι οι ισορροπίες μεταξύ τους άλλαξαν, έπειτα από ένα χρόνο πανδημίας

Στο μικρό αεροδρόμιο Φρίντμαν Μεμόριαλ, στο Άινταχο, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, επικρατούσε από την αρχή της εβδομάδας σχεδόν το αδιαχώρητο.

Το ένα μετά το άλλο, ιδιωτικά τζετ προσγειώνονταν. Κι έπειτα, μικρά κονβόι πολυτελών SUV διένυαν διαδοχικά μία απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων, μέσα σε καταπράσινους λόφους, μέχρι να μεταφέρουν τους «πολύτιμους» επιβάτες τους στο πολυτελές θέρετρο στην Κοιλάδα του Ήλιου.


«Θερινή κατασκήνωση δισεκατομμυριούχων» χαρακτηρίζουν ορισμένα ΜΜΕ την πενθήμερη, ετήσια αυτή συνάντηση στο Sun Valley Lodge. Άλλα «φεστιβάλ μεγιστάνων».

Σε κάθε περίπτωση, κροίσοι επιχειρηματίες, επιφανείς πολιτικοί, στελέχη της Wall Street και της Σίλικον Βάλεϊ δίνουν πιστά πια το παρόν σε αυτό το συνέδριο πλούτου και εξουσίας, που διοργανώνει από το 1982 η επενδυτική τράπεζα Allen & Company.

Φέτος, θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 10 Ιουλίου.

Η συμμετοχή είναι αυστηρά κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης. Το δε ολιγοήμερο συνέδριο γίνεται κάτω από «πέπλο» μυστικότητας, χωρίς ανακοινωθέντα.

Η μοναδική φορά που ακυρώθηκε ήταν πέρυσι, λόγω πανδημίας.

Φέτος, για να αποφευχθεί  ο κίνδυνος το πολυτελές θέρετρο να γίνει εστία υπερμετάδοσης, οι συμμετέχοντες -όλοι εμβολιασμένοι- υποβάλλονται και σε τεστ για κοροναϊό, κατά την άφιξή τους.

Για παν ενδεχόμενο, μέρος των εκδηλώσεων αποφασίστηκε να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως και να έχει, η ιστορία δείχνει ότι οι μεγαλύτερες συμφωνίες κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, γίνονται στο παρασκήνιο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις…

«Χρυσή» λίστα

Συνδυαστικά, ο πλούτος των φετινών συμμετεχόντων εκτιμάται ότι ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με υπολογισμούς, αγγίζει τα 588 δισεκατομμύρια -αν και παραμένει ερώτημα ποιοι ακριβώς θα είναι τελικά παρόντες.

Κάποιους έχουν ήδη απαθανατίσει από απόσταση τα φλας των φωτογράφων.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η οικονομική διευθύντρια του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ και οι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι του Netflix, Ριντ Χάστιγκς και Τεντ Σαράντος (ελληνικής καταγωγής, με «ρίζες» από τη Σάμο).

Στο τοπικό αεροδρόμιο έχει επίσης προσγειωθεί το ιδιωτικό τζετ του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, που οι πληροφορίες λένε ότι φέρνει μαζί του τον διάδοχό του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του επιχειρηματικού κολοσσού του, τον Άντι Τζάσι.

Στη μακρά λίστα των προσκεκλημένων υπάρχουν πολλά άλλα ηχηρά ονόματα.

Συγκαταλέγονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Apple, Τομ Κουκ, και του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ -οι εταιρείες των οποίων έχουν εμπλακεί σε δημόσια κόντρα, μετά τις νέες δυνατότητες απορρήτου της Apple, που το Facebook διαμαρτύρεται ότι θα μειώσουν τη διαφημιστική δραστηριότητά του.

Από τον χώρο των media, αναφέρονται επίσης τα ονόματα των CEO της WarnerMedia, Τζέισον Κίλαρ, της Discovery Inc, Ντέβιντ Ζάσλαβ και της News Corp, Ντέβιντ Τόμσον -ο 90χρονος ιδρυτής της οποίας, Ρούπερτ Μέρντοχ, αποφάσισε φέτος να απέχει.

Παρόν στο συνέδριο του Sun Valley θα είναι, αντίθετα, ο συνομήλικός του και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ.

Το ίδιο, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, φαίνεται να ισχύει και για τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, το προφίλ του οποίου έχει πληγεί, με τις αποκαλύψεις που έγιναν μετά το «χρυσό» διαζύγιό του.

Πρόσκληση στο συνέδριο λέγεται ότι έχουν επίσης λάβει ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, η Αμερικανίδα πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ, η πρώην υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ) Ιλέιν Τσάο, ο πρώην ΥΠΕΞ Τζέημς Μπέικερ, καθώς και ο διπλωμάτης και πρόεδρος του ινστιτούτου αναλύσεων Council of Foreign Relations, Ρίτσαρντ Χάας.

Παρόντες είναι επίσης διάσημοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, όπως η Νταϊάν Σόγιερ του δικτύου ABC, ο Άντερσον Κούπερ του CNN και οι εμβληματικοί αρθρογράφοι της Washington Post, Ντέβιντ Ιγκνάσιους και των New York Times, Τόμας Φρίντμαν.

Πλούσια ατζέντα

Το συνέδριο θεωρείται βαρόμετρο για το πώς αυτοί που κινούνται τα «νήματα» της αμερικανικής -και όχι μόνο- οικονομίας αντιμετωπίζουν το μεταβαλλόμενο τοπίο, διεθνώς, λόγω πανδημίας.

Όχι τυχαία, οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου καταπιάνονται με μία ευρεία γκάμα θεμάτων.

Από την παγκόσμια οικονομία και την κλιματική αλλαγή -για την οποία αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ο Γκέιτς την Παρασκευή-, έως τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, το μεταναστευτικό και την ηγεσία σε περιόδους αλλαγών και αστάθειας στον κόσμο.

Η πανδημία, άλλωστε, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες ούτε τις ισορροπίες μεταξύ των ίδιων των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, αναδεικνύοντας κάποιους τομείς και δοκιμάζοντας σκληρά κάποιους άλλους.


Φέτος, για παράδειγμα, θεωρούνται ιδιαίτερα ανεβασμένες οι «μετοχές» των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο gaming και στο streaming, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Ένα από τα καυτά θέματα στα «πηγαδάκια» αναμένεται να είναι η συγχώνευση WarnerMedia και Discovery και οι προοπτικές ανάλογων μεγάλων συμφωνιών στον χώρο.

Τα βλέμματα επίσης είναι στραμμένα στην Amazon και στην πρόσφατη εξαγορά της κορυφαίας εταιρείας θεάματος MGM, έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων -καθώς και στις πιθανότητες αυτή να βρεθεί στο επίκεντρο της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), ως μονοπωλιακή τακτική.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024