Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: Με το σταυρό στο χέρι... η κυβέρνηση ενόψει της Ιεράς Συνόδου - Η στάση των κομμάτων

Εμβόλιο: Με το σταυρό στο χέρι… η κυβέρνηση ενόψει της Ιεράς Συνόδου – Η στάση των κομμάτων

«Πρέπει η θέση της Εκκλησίας σε επίπεδο Ιεράς Συνόδου να είναι ξεκάθαρη και να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός σε ορισμένους ιερείς που έχουν πια προσωπικές απόψεις που όμως χρησιμοποιούν το σχήμα τους προκειμένου να πείσουν» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης ενόψει της Ιεράς Συνόδου

Μετά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες η κυβέρνηση θέλει να βάλει ενεργά στο παιχνίδι της υποστήριξης του εμβολιασμού και την Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό

Το σήμα άλλωστε έχει δοθεί από το σχέδιο «πόρτα-πόρτα» το συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τοπικοί άρχοντες θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε στο επίπεδο κάθε συνοικίας και γειτονιάς να εντοπίζονται οι ανεμβολίαστοι και ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα πρόσωπα κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα επιστρατεύονται σ’ αυτή την εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

Στις περιπτώσεις, δε όπου οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Από την κυβέρνηση προσβλέπουν πολλά στο ρόλο της Εκκλησίας προκειμένου να μεταπειστεί μεγάλο μέρος των πιστών.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις σήμερα του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος κάλεσε την Εκκλησία να πάρει σαφή θέση υπέρ των εμβολιασμών.

Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ενόψει και της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη, θέμα το οποίο άλλωστε τέθηκε και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Πρέπει η θέση της Εκκλησίας σε επίπεδο Ιεράς Συνόδου να είναι ξεκάθαρη και να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός σε ορισμένους ιερείς που έχουν πια προσωπικές απόψεις που όμως χρησιμοποιούν το σχήμα τους προκειμένου να πείσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον Σκάι.

Ο μόνος τρόπος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν. Από το Κερατσίνι όπου παρέστη στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως τις τελευταίες επτά μέρες υπήρξε σημαντική αύξηση νέων ραντεβού, ελπίζοντας πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.

«Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, που βλέπετε ότι ήδη είχε κάνει την εμφάνισή της και στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και παντού στην Ευρώπη, είναι να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι όσοι νόσησαν βαριά και νοσηλεύτηκαν ή έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν κατά 99% ανεμβολίαστοι.

Απουσιάζουν από τον σχεδιασμό οι μαχόμενοι υγειονομικοί

Πάντως από το σχεδιασμό της κυβέρνησης τόσο τώρα στο ζήτημα του εμβολιασμού όσο και γενικότερα στη διαχείριση της πανδημίας δεν περιλαμβάνονται οι μάχιμοι υγειονομικοί, γεγονός που επισημάνθηκε από το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μοναδική θλιβερή εξαίρεση την περίπτωση του Βελόπουλου και του ακροδεξιού κόμματός του, έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού. Ωστόσο βάλλουν κατά της κυβέρνησης και την εγκαλούν πως με την πολιτική της και τους χειρισμούς της υπονομεύει τόσο αυτό καθ’ αυτό τον εμβολιασμό αλλά και τις απόψεις που ενισχύουν το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Κοινωνικό αγαθό το εμβόλιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες άλλωστε αποδοκίμαστε τον Παύλο Πολάκη και μάλιστα με ομοβροντία δηλώσεων τόσο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, όσο και άλλων στελεχών όπως του Ανδρέα Ξανθού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ και σε χτεσινή του ανακοίνωσή του χαρακτήρισε κοινωνικό αγαθό το εμβόλιο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει ούτε βούληση ούτε σχέδιο για να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική.

Καμπάνια και πολιτική συνεννόηση

Το ΚΙΝΑΛ θα προβεί σε καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού όπως ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία όμως εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της κυβέρνησης και των υπουργών της.

«Η κυβέρνηση τώρα πανικόβλητη εξαντλείται σε απειλές των Υπουργών και εξαγγελίες στο πόδι, που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να τηρηθούν.

»Επιβάλλεται να αυξηθεί άμεσα ο ρυθμός εμβολιασμού και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

»Επιτέλους η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα, χρειάζεται τη συνεννόηση όλων μας, αξιοποίηση όλων των δυνάμεων για να πείσουμε τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Στάση ευθύνης και διχαστικές λογικές

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΚΚΕ παραπέμποντας στα ποσοστά εμβολιασμού των αντιπροσώπων του 21ου συνεδρίου του κόμματος. Ωστόσο και ο γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης καταλογίζοντάς της ότι ενισχύει με τη στάση της λογικές και πραγματικές ανορθολογισμού.

«Η στάση αυτή ευθύνης του ΚΚΕ συμβαδίζει με τον αγώνα που συνεχίζεται για την διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

»Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η νέα εξάπλωση της πανδημίας, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό κι όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι θα ενισχύσει την πολιτική εμπορευματοποίησης και θα κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην υγεία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Φανατικά

Υπέρ των εμβολιασμών άλλωστε έχει ταχθεί και μάλιστα φανατικά ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ωστόσο έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και τη διαφωνία του με την κυβέρνηση για την στοχοποίηση όσων πολιτών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024