Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
JEDI: Το Πεντάγωνο ακυρώνει το πρόγραμμα cloud που δελέασε Microsoft και Amazon

JEDI: Το Πεντάγωνο ακυρώνει το πρόγραμμα cloud που δελέασε Microsoft και Amazon

Το σύστημα JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud) προοριζόταν να αντικαταστήσει τη γερασμένη πληροφοριακή υποδομή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ακύρωσε τελικά το πρόγραμμα JEDI, ένα φιλόδοξο σχέδιο του τέως προέδρου Τραμπ για τη δημιουργία ενιαίου υπολογιστικού νέφους για τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Microsoft είχε κερδίσει το συμβόλαιο των 10 δισ. δολαρίων, ωστόσο η Amazon προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα μεροληψίας από τον Τραμπ. Και οι δύο εταιρείες θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να υποβάλουν νέες προσφορές στους διαγωνισμούς που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Και οι δύο εταιρίες πιθανότατα θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, δήλωσε στο Reuters ο Τζον Σέρμαν, διευθυντής πληροφοριακών συστημάτων του Πενταγώνου.

Το σύστημα JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud) προοριζόταν να αντικαταστήσει τη γερασμένη πληροφοριακή υποδομή του Πενταγώνου με ένα ενιαίο νέφος, το οποίο θα αποθήκευε διαβαθμισμένα δεδομένα και θα προσέφερε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις εργαζομένων της, η Google απέσυρε την προσφορά της το 2018 λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αρχή της για τη μη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη όπλων.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόφαση την Τρίτη αναφέροντας πως «λόγω του μεταβαλλόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος, έχει καταστεί σαφές ότι το συμβόλαιο νέφους Jedi, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις για την κάλυψη των κενών του υπουργείου Άμυνας».

Στην απόφαση ωστόσο δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο ο συνεχιζόμενος δικαστικός πόλεμος από την Amazon, η οποία υποστηρίζει ότι έχασε το συμβόλαιο λόγω της εχθρικής στάσης του Ντόναλντ Τραμπ απέναντί της και απέναντι στον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζεφ Μπέζος.

Ο τέως πρόεδρος Τραμπ ουδέποτε έκρυψε την αντιπάθειά του για τον Μπέζος, τον οποίο μάλιστα αποκαλούσε στο Twitter «Jeff Bozo», ή «Τζεφ Βλάκα», ενώ παράλληλα κατηγορούσε την Amazon για φοροδιαφυγή.

Τόσο για την Amazon όσο και για την Microsoft, πάντως, τα 10 δισ. δολάρια θα ήταν ψίχουλα μπροστά στα κέρδη τους, που φτάνουν τα αρκετές δεκάδες δισ. το  χρόνο.

Το JEDO ήταν στην πραγματικότητα θέμα κύρους και αξιοπιστίας: και οι δύο εταιρείες προσπαθούν εδώ και χρόνια να πείσουν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να μεταφέρουν τα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους στο νέφος. Το συμβόλαιο του Jedi θα πιστοποιούσε ότι ο νικητής πληροί αυστηρές προδιαγραφές, κάτι που θα λειτουργούσε ως διαφήμιση για την προσέλκυση άλλων πελατών.

Η Amazon Web Services εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Άμυνας, ενώ η Microsoft δήλωσε αισιόδοξη ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024