Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ινδία: Θύματα απάτης χιλιάδες πολίτες – Τους απέσπασαν χρήματα για να τους δώσουν ψεύτικα εμβόλια

Ινδία: Θύματα απάτης χιλιάδες πολίτες – Τους απέσπασαν χρήματα για να τους δώσουν ψεύτικα εμβόλια

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 14 συλλήψεις, με αρκετούς εκ των απατεώνων να είναι γιατροί ή νοσηλευτές

Χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα απατεώνων που πουλούσαν ψεύτικα εμβόλια στην Ινδία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν μάλιστα και γιατροί και νοσηλευτές, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Τουλάχιστον 12 ψεύτικα κέντρα εμβολιασμού είχαν στηθεί μέσα ή γύρω από τη Βομβάη, στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα της χώρας, όπως ανέφερε ο Βισάλ Θακούρ, του αστυνομικού τμήματος της Βομβάης.

«Χρησιμοποιούσαν αλατόνερο με το οποίο εμβολίαζαν ανθρώπους», εξήγησε ο Θακούρ. «Το έκαναν σε όλα τους τα ψεύτικα κέντρα εμβολιασμού».

Εκτιμάται ότι περίπου 2.500 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με αυτά τα σκευάσματα, σημείωσε. Οι απατεώνες χρέωναν τα θύματά τους για τα «εμβόλια», κερδίζοντας συνολικά έως και $28.000.

«Έχουμε συλλάβει γιατρούς», τόνισε. «Χρησιμοποιούσαν ένα νοσοκομείο που παρήγαγε ψευδή πιστοποιητικά, φιάλες και σύριγγες».

Μέχρι στιγμής 14 άτομα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της απάτης αλλά και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της συνωμοσίας για εγκληματικές ενέργειες καθώς επίσης και για άλλα αδικήματα. Περισσότερες συλλήψεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν, καθώς οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν και άλλα άτομα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην απάτη, σύμφωνα με τον Θακούρ.

Η Ινδία υπέφερε από ένα βίαιο δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Στο διάστημα αυτό, εκατομμύρια πολίτες μολύνθηκαν από τον ιό και δεκάδες χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα. Μετά την κορύφωση του Μαΐου, τα ημερήσια κρούσματα άρχισαν σταδιακά να μειώνονται, ανακουφίζοντας το σύστημα υγείας της χώρας και επιτρέποντας στις αρχές να επιταχύνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα επιτρέψει στην Ινδία να αναπνεύσει.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε ένα κεντρικό πρόγραμμα εμβολιασμού, στο πλαίσιο του οποίου σημαντικοί αριθμοί δόσεων θα παραχωρούνταν από την κεντρική κυβέρνηση δωρεάν στις πολιτείες. Λίγο καιρό αργότερα, η χώρα πέτυχε ρεκόρ χορήγησης 8 εκατ. δόσεων σε μια ημέρα. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 62 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins – όμως δεν αντιστοιχούν παρά στο 4,5% του πληθυσμού της χώρας.

Τα ψεύτικα κέντρα εμβολιασμού στήθηκαν περίπου από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με το CNN-News18. Οι αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση όταν ορισμένα από τα θύματα ανέπτυξαν υποψίες για την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού που είχαν λάβει και έκαναν καταγγελία στην αστυνομία.

Ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα είχε στηθεί σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών «όμως κανείς από τους κατοίκους δεν ανέπτυξε συμπτώματα και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε με μετρητά», όπως δήλωσε ένα από τα θύματα. «Κάποια στιγμή, αρχίσαμε να γινόμαστε καχύποπτοι».

Καθώς η αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση, υπήρξαν και άλλα άτομα που κατέθεσαν μεμονωμένες μηνύσεις. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σιντάρτ Τσαντρασεκάρ, δικηγόρος από τη Βομβάη, που μήνυσε τους απατεώνες στις 24 Ιουνίου. Πλέον, ο δημόσιος κατήγορος είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι 2.000 άτομα είχαν πέσει θύματα των απατεώνων.

Οι καταγγελίες είναι «πραγματικά σοκαριστικές», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης, παροτρύνοντας την πολιτεία και τις τοπικές αρχές να λάβουν τα μέτρα τους «προκειμένου αθώοι πολίτες να μην πέσουν θύματα απάτης στο μέλλον».

Με πληροφορίες από CNN

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024