Οι διεπαγγελματικές θα μπορούν να συζητούν τις τιμές της πρώτης ύλης, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Νέα δεδομένα για τις τιμές του κρασιού καθώς δίνεται η «δυνατότητα στις διεπαγγελματικές να δίνουν μη δεσμευτικές ενδείξεις τιμών για τα   οινοποιήσιμα σταφύλια», ανακοίνωσε η ευρωβουλευτής της Αλσατίας Anne Sanders (Ρεπουμπλικανή), κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Συνεταιρισμένων Αμπελουργών στο Κολμάρ (Haut-Rhin).

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η ευρωβουλευτής Anne Sander εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει: «Πολέμησα πολύ στον τομέα της πολιτικής συμβατικοποίησης και στην οργάνωση των τομέων». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε από την Commission οι διεπαγγελματικές να έχουν τη δυνατότητα να συζητούν τις τιμές πώλησης κατά τη συγκομιδή σταφυλιών.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ 2023-2027) δίνει τη «δυνατότητα στις διεπαγγελματικές να δίνουν μη δεσμευτικές ενδείξεις τιμών για τα οινοποιήσιμα σταφύλια», ανακοίνωσε η ευρωβουλευτής της Αλσατίας Anne Sanders (Ρεπουμπλικανή), την 1η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Συνεταιρισμένων Αμπελουργών στο Κολμάρ (Haut-Rhin). «Πρέπει να πω ότι είναι μια συμφωνία που επιτύχαμε εντελώς ανέλπιστα στο τέλος των διαπραγματεύσεων», διευκρινίζει η ευρωβουλευτής, η οποία δεν κρύβει την ικανοποίησή της, ειδικά επειδή οι προθεσμίες για τις πληρωμές επίσης διατηρούνται.

«Στο άρθρο 172 του συμβιβασμού δίνεται η δυνατότητα σε διεπαγγελματικές να εκδίδουν συστάσεις σχετικά με την τιμή των σταφυλιών», διευκρινίζει ο ευρωβουλευτής του Languedoc, Éric Andrieu, (Σοσιαλιστικό Κόμμα), διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ΚΓΠ και της κοινής αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ Οίνου). Αν και το Κοινοβούλιο ζήτησε περισσότερα, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για τα σταφύλια είναι ήδη «ένα σημείο που τίθεται στους κανόνες του ανταγωνισμού», υπογραμμίζει ο Eric Andrieu. Όσον αφορά την τιμή πώλησης, αυτές οι προαιρετικές πληροφορίες θα συζητούνται στις διεπαγγελματικές οργανώσεις που θα είναι τόπος συνάντησης και συζήτησης μεταξύ επαγγελματιών, υπογραμμίζει ο βουλευτής.

«Συμφωνία για την τιμή των σταφυλιών»

Πέρυσι, η Αρχή Ανταγωνισμού Groupement des Producteurs Négociants du Vignoble Alsacien (GPNVA) επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στην Association des Viticulteurs d’Alsace (AVA), και τη Διεπαγγελματική Επιτροπή Οίνων της Αλσατίας (CIVA) «για συμμετοχή σε καρτέλ σταφυλιών».

Για να έχει πολιτική διάσταση, αυτός ο συμβιβασμός πρέπει τώρα να μετατραπεί σε κοινοτικούς κανονισμούς με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί αυτήν την εξέλιξη άκρως σημαντική για την επίτευξη ισορροπίας και την αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων στις τιμές σταφυλιών με πρακτικές που τα τελευταία χρόνια προδικάζουν επίπεδα τιμών, που αποτρέπουν από την συνέχιση της καλλιέργειας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr