Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων μας καλεί να δείξουμε Σεβασμό για το Μέλλον

Ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων μας καλεί να δείξουμε Σεβασμό για το Μέλλον

Μια πρωτοβουλία του καφέ Nescafé σε συνεργασία με πρωτοπόρους οργανισμούς και επιχειρήσεις, φιλοδοξεί να ανακουφίσει τις ελληνικές θάλασσες από τα πλαστικά απορρίμματα

Πού πηγαίνουν τα καλαμάκια μας όταν πεθαίνουν; Δυστυχώς, συχνά καταλήγουν σε μια από τις κυριότερες πηγές ζωής: Στις θάλασσες της χώρας μας – και κατ’ επέκταση ολόκληρου του πλανήτη. Εκεί βρίσκονται και αμέτρητα άλλα απορρίμματα, σε μεγάλο ποσοστό πλαστικά, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και εντέλει το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας. Για αυτό και έχουν τόσο μεγάλη σημασία πρωτοβουλίες όπως αυτή του καφέ Nescafé, που φέρει τον πολύ ταιριαστό τίτλο «Με Σεβασμό για το Μέλλον».

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στη χώρα μας, με κινήσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση του φυσικού περιβάλλοντος από το βάρος που έχει ήδη δεχθεί, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον πλανήτη.

Για το σκοπό αυτό, ο καφές Nescafé συνεργάζεται με ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που καινοτομούν στον τομέα τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την AEGEAN REBREATH, που αναπτύσσει δράσεις πρόληψης προκειμένου τα πλαστικά απορρίμματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα, την ΕΝΑΛΕΙΑ που δραστηριοποιείται στη συλλογή τους σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και τo STARAMAKI, μια ελληνική επιχείρηση που αξιοποιεί το φυσικό στέλεχος του σιταριού για να αντικαταστήσει με τον καλύτερο και πιο φυσικό τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης.

Προστατεύοντας τις μοναδικές θάλασσες της Πελοποννήσου

Η συνεργασία της Aegean Rebreath με τον καφέ Nescafé στοχεύει στην προστασία ορισμένων από τα πιο μοναδικά θαλάσσια περιβάλλοντα της χώρας μας, που απλώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Πρώτο βήμα η διεξαγωγή έρευνας σε επαγγελματίες της εστίασης γύρω από τις μεθόδους διαχείρισης των πλαστικών μιας χρήσης στην Καλαμάτα, με στόχο την κατάθεση των συμπερασμάτων στους αρμόδιους φορείς, που θα είναι σε θέση να τα αξιολογήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για την χάραξη πολιτικών.

Στη διάρκεια του Μαΐου, Aegean Rebreath και καφές Nescafé εγκατέστησαν ειδικό δίχτυ που λειτουργεί ως φίλτρο στις εκβολές του ποταμού Νέδοντα στην Καλαμάτα, συγκρατώντας τα φερτά υλικά και τα απορρίμματα που μεταφέρονται από τα νερά του ποταμού, προκειμένου να μην καταλήγουν στη θάλασσα.

Αναμένεται τοποθέτηση πινακίδων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να αποτρέπουν τους πολίτες από τη χρήση – και την απόρριψη – πλαστικών μιας χρήσης, ενώ περιφράχθηκαν τα αμμοθινικά συστήματα, έγινε βοτανική σήμανση και χαράχθηκαν μονοπάτια στη φημισμένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Μιλώντας σχετικά με το ζήτημα, ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, Πρόεδρος της Aegean Rebreath σημείωσε:

«Η Aegean Rebreath, μέσω των δράσεών της, φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

»Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία μας. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε στη Μεσσηνία με την υποστήριξη του καφέ Nescafé  έχει ως στόχο να αποτελέσει πιλότο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η ρύπανση των θαλασσών ξεκινάει πρωτίστως από τη στεριά και τις συνήθειες μας».

Η πιο πολύτιμη ψαριά

Αν και ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, η συλλογή απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες μετατράπηκε σε μια από τις σημαντικότερες δράσεις της Εναλείας, ενός οργανισμού που έχει στόχο την εκπαίδευση επαγγελματιών αλιέων, για πιο αποδοτική – αλλά και φιλική προς το περιβάλλον – αλιευτική δραστηριότητα. Όταν λέμε «τυχαία», εννοούμε πως όλα ξεκίνησαν με την παρατήρηση πως τα δίχτυα των αλιέων συχνά επέστρεφαν γεμάτα με απορρίμματα, που σε πολλές περιπτώσεις κατέληγαν εκ νέου στη θάλασσα. Πλέον, συλλέγονται και επιδιώκεται η επαναξιοποίησή τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Σε συνεργασία με τον καφέ Nescafé, η Εναλεία μπορεί να θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, στα πλαίσια του προγράμματος «Mediterranian Cleanup», που απομακρύνει τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα από τον Θερμαϊκό Κόλπο πάντα με τη συμβολή επαγγελματιών αλιέων.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Αραπάκη, συνιδρυτή της Εναλείας:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τον καφέ Nescafé για την προστασία του Θερμαϊκού από τα υποθαλάσσια πλαστικά απορρίμματα. Μαζί και με τις αλιευτικές κοινότητες θα μπορέσουμε να συλλέξουμε πλαστικό από τη θάλασσα και να αναδείξουμε βιώσιμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Ένα καλαμάκι με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση

Θέσεις εργασίας για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον και υποστήριξη προς την τοπική αγροτική οικονομία του Κιλκίς. Τα πράγματα που έχει καταφέρει το Staramaki, μια ελληνική εταιρεία, μέσω της αξιοποίησης του στελέχους του σιταριού, ενός υποπροϊόντος της τοπικής γεωργίας δεν είναι και λίγα. Και αποτελούν τις αιτίες που ο καφές Nescafé υποστηρίζει το Staramaki με την παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού ενισχύοντας την παραγωγική του διαδικασία.

Όπως επισημαίνει η ομάδα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki: «Ενθάρρυνση, Καθοδήγηση, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός. Το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει ο  καφές Nescafé για το staramaki, αποτελεί τόσο επιβράβευση των προσπαθειών μας, όσο και ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, για έναν υγιέστερο πλανήτη».

«Όραμά μας να είμαστε ζωντανό παράδειγμα»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλεβίζος, Business Officer Coffees, Nestlé, αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία του καφέ Nescafé τονίζει:

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Με Σεβασμό για το Μέλλον», του καφέ Nescafé. Το όραμά μας είναι να είμαστε οδηγός, κι ένα ζωντανό παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ αλλά και πέρα από αυτή, για έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό.

»Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μακρά πορεία που απαιτεί δέσμευση, συνεχή προσπάθεια και συνεργασία. Γι’ αυτό και ξεκινάμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τρεις εξαιρετικές ομάδες, με τις οποίες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των συνεργατών μας και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της δράσης τους, κάνοντας ουσιαστική διαφορά».

Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον» του καφέ Nescafé εδώ.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024