Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το NLP δεν είναι αρκετό για να αλλάξεις τη ζωή σου

Γιατί το NLP δεν είναι αρκετό για να αλλάξεις τη ζωή σου

Συνήθως οι άνθρωποι προσδοκούν μέσα από ένα αποτέλεσμα να νιώσουν ή να αποφύγουν να νιώσουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα αλλά στην πραγματικότητα το συναίσθημα μιας δεδομένης στιγμής θα σε οδηγήσει σε μια συμπεριφορά και αυτή στο αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Εάν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, πρέπει να μάθεις τον μηχανισμό όλων των συστημάτων που επηρεάζουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αλλιώς, είναι σαν να θέλεις να μαγειρέψεις μεξικάνικο χωρίς να γνωρίζεις τι υλικά χρησιμοποιούν.

Αυτό, ο Albert Einstein το ονόμαζε παράνοια!

Μην σπαταλήσεις όλη σου τη ζωή προσδοκώντας ένα ψάρι να σκαρφαλώσει σε ένα δένδρο!

Ας δούμε τη διαδικασία ως έχει.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να δημιουργήσεις ένα αποτέλεσμα, δεν είναι ούτε οι γνώσεις σου, ούτε τα ταλέντα σου, ούτε οι συνθήκες. Σίγουρα παίζουν ρόλο και κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη ή δυσκολότερη αλλά δεν είναι ο #1 βασικός παράγοντας.

Ο #1 παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα της ζωή σου και τον βαθμό της επιτυχίας σου είναι η συναισθηματική σου κατάσταση.

Συνήθως οι άνθρωποι προσδοκούν μέσα από ένα αποτέλεσμα να νιώσουν ή να αποφύγουν να νιώσουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα αλλά στην πραγματικότητα το συναίσθημα μιας δεδομένης στιγμής θα σε οδηγήσει σε μια συμπεριφορά και αυτή στο αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Άρα η ερώτηση είναι:

Πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα συναίσθημα κατά βούληση και να σταματήσεις να είσαι έρμαιο των συναισθημάτων σου;

Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψεις όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που συντελούν στην συναισθηματική σου κατάσταση.

Ο WYSNLPLifeCoach Μάνος Ισχάκης ξεκινώντας από μικρός την προσωπική του αναζήτηση σχετικά με την ευτυχία ταξίδεψε σε ένα προκλητικό και όμορφο μονοπάτι. Το μονοπάτι της ψυχής του. Η πετυχημένη ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού τον ενέπνευσε να μοιραστεί τις γνώσεις και τις στρατηγικές που μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή και να πετύχει τα όνειρα του. Σήμερα λοιπόν μας απαντά γιατί η διάσημη μέθοδος του NLP δεν φτάνει για να αλλάξει κανείς την ζωή του.

Βασικά μέρη του μηχανισμού του συναισθήματος:

1. Οι #3 εγκέφαλοι

Α. Μυαλό
Β Καρδιά
Γ. Έντερο

2. Τα #3 επίπεδα συνειδητότητας

Α. Συνειδητό
Β. Ασυνείδητο
Γ. Υπερσυνείδητο

3. Οι #3 συνιστώσες του χρόνου

Α. Παρελθόν
Β. Παρόν
Γ. Μέλλον

BONUS: Το Σώμα μας είναι από τους πιο ισχυρούς παράγοντες που καθορίζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Ας δώσω μερικά παραδείγματα:

1. Έστω ότι είσαι άυπνος για μερικές μέρες, μπορείς να νιώσεις ευτυχισμένος και να έχεις διαυγή σκέψη; Εάν όχι, τότε μπορείς να έχεις απόδοση; Εάν όχι τότε τι αποτέλεσμα θα παραχθεί από αυτήν την κατάσταση;

Εδώ μπορείς να παρατηρήσεις πως όσο και να δουλέψεις με την ψυχολογία σου ή ότι τεχνική NLP, EFT, Theta Healing, Reiki, ψυχοθεραπευτική ή όποια άλλη φανταστείς, χρησιμοποιήσεις, δεν αλλάξει το αποτέλεσμα. Μόνο τον χρόνο σου θα αλλάξεις.

2. Έστω ότι άλλα “θέλει η καρδιά” (είναι μεγάλη υπόθεση το σύστημα της καρδιάς και για αυτό το βάζω σε εισαγωγικά) και άλλα το μυαλό, μπορείς να δράσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο; Εάν όχι, τότε μπορείς να έχεις απόδοση; Εάν όχι τότε τι αποτέλεσμα θα παραχθεί από αυτήν την κατάσταση;

Εδώ μπορείς να παρατηρήσεις πως, όσο και να προσπαθήσεις, καμία τεχνική δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορεί να νιώσεις καλύτερα προσωρινά, αλλά η ζωή σου θα είναι στο ίδιο μοτίβο.

Με αυτά τα #3 παραδείγματα θέλω μοιραστώ μαζί σου πως το μυαλό καθορίζει, περίπου, κατά 5% το αποτέλεσμα σου.
Οι τεχνικές NLP είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αλλά δεν είναι πανάκια.

Ξεκίνησα από το NLP! Είχα βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους με το NLP. Ωστόσο, καθώς προχωρούσα ολοένα και ανακάλυπτα πως όχι μόνο δεν ήταν αρκετό αλλά κάποιες φορές ήταν και επικίνδυνο, αλλά γιατί;

Όταν έχεις δύναμη και δεν έχεις επίγνωση αυτής, τότε οι συνέπειες κάποιων δράσεων μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ας σου δώσω ένα παράδειγμα:
Έστω ότι πηγαίνεις το τρακαρισμένο σου αμάξι στον φανοποιό. Έστω ότι ο ειδικός στο κάνει καινούργιο με κάτι εξαιρετικές μεθόδους και εργαλεία που έφερε από την Αμερική.
Τι τύχη θα είχες εάν έπαιρνες το τέλεια επισκευασμένο αμάξι και συνέχιζες να ΜΗΝ γνωρίζεις να οδηγείς;
ΚΑΜΙΑ!

Επίτρεψε μου να σου δώσω ακόμη ένα παράδειγμα:

Ένα από τα δυνατά κομμάτια του NLP είναι η αλλαγή πεποιθήσεων και εικόνων στον εγκέφαλο.
Έστω λοιπόν ότι οραματιζόσουν τον εαυτό σου πετυχημένο, και αντικαθιστούσες την πεποίθηση «Δεν μπορώ να πετύχω» με την πεποίθηση «Μπορώ να πετύχω».
Τι πιθανότητες υπάρχουν στο να πετύχεις;

Μηδαμινές, αλλά γιατί;
Γιατί πίσω από αυτό μπορεί να υπάρχει μια άλλη πεποίθηση ότι «ΔΕΝ αξίζω» που είναι ακόμη πιο θεμελιακή. Έστω, ότι την ανακάλυπτες και αυτή και την άλλαζες, τι πιθανότητες θα είχες να πετύχεις. Περισσότερες από πριν, αλλά λίγες σχετικά με την πραγματικότητα.
Γιατί;
Γιατί υπάρχει ένας συγκεκριμένος και ολόκληρος μηχανισμός πίσω από το “ΔΕΝ αξίζω” που είναι ζωτικής σημασίας για σένα.
Η ερώτηση που γεννιέται εδώ είναι η εξής:

Εσύ Μανώλη γιατί είσαι Master NLP Practitioner και Coach;

Όπως αναφέρθηκα και προηγουμένως το NLP ήταν η αρχή μου. Καθώς προχωρούσα και το πάθος μου για να βοηθήσω ανθρώπους να δημιουργήσουν εξαιρετική επιτυχία με έφερνε σε επαφή με ανθρώπους με διαφορετικά backgrounds, ανακάλυψα ότι το NLP έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, σε συγκεκριμένα αιτήματα και πολλές φορές δεν είναι μόνιμο αυτό που προκύπτει.
Χρειάζεται και κάτι άλλο..

Τότε πως γίνεται τόσοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη να το εξυμνούν;

Τo NLP έχει βοηθήσει, βοηθάει και θα βοηθάει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Παρόλο αυτά, οι άνθρωποι που έχουν βοηθηθεί είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν έχουν βοηθηθεί.

Συμπέρασμα:

Τo NLP είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επίτευξης στόχων. Ωστόσο είναι απλά ένα εργαλείο. Κανένα εργαλείο και σε κανένα σύστημα από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα αποτέλεσμα.
Αυτό που μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα είναι η διαδικασία που έχει αρχή, μέση και τέλος.
Αυτό σημαίνει πως το NLP είναι μέρος μια ολιστικότερης διαδικασίας. Είναι ένα γρανάζι του μηχανισμού και όχι ο μηχανισμός. Εάν το χρησιμοποιήσεις ορθά, στο κατάλληλο σημείο, τότε θα σου δώσει θαύματα. Εάν όχι, απλά θα είναι άλλη μια προσπάθεια για να δημιουργήσεις την επιτυχία που θέλεις και αξίζεις!
Και να θυμάσαι κάτι ακόμη:
Μέρος της διαδικασίας για να αποκτήσεις τη ζωή που θέλεις, να δημιουργήσεις εξαιρετική επιτυχία δεν είναι μόνο το NLP αλλά και η δική σου νοοτροπία μέσα σε αυτή τη διαδικασία.
Η ζωή δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Η ζωή είναι και το ένα και το άλλο. Όσο πιο ολιστικά μπορείς να προσεγγίζεις τις επιθυμίες σου, τόσο πιο κοντά θα είσαι στο σωστό μονοπάτι που θα σε οδηγεί στην επιτυχία που θέλεις.

Έτσι δημιούργησα το Holistic Result Coaching ®. Μια εμπειρία ζωής που δεν σε βοηθάει να αλλάξεις, αλλά σου δίνει όλες τις διαδικασίες, εργαλεία και νοοτροπίες που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις τη ζωή που θέλεις και αξίζεις!

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024