Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προνόμια εμβολιασμένων: 7+1 ερωτοαπαντήσεις – Οι γκρίζες ζώνες, τι πρέπει να γνωρίζουν καταστηματάρχες και πελάτες

Προνόμια εμβολιασμένων: 7+1 ερωτοαπαντήσεις – Οι γκρίζες ζώνες, τι πρέπει να γνωρίζουν καταστηματάρχες και πελάτες

Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Από την άλλη οι πελάτες θα πρέπει να επιλέγουν ανάλογα με το αν έχουν κάνει εμβόλιο ή όχι,

Την ώρα που η κυβέρνηση ελπίζει πως με τα προνόμια στους εμβολιασμένους θα τονωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που έχουν μπερδευτεί με τους νέους κανόνες σε αμιγείς και μικτούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση του Freedom Pass των 150 ευρώ στους νέους, χτες η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση μίας σειράς προνομίων στην εστίαση και στην διασκέδαση, που όμως μπέρδεψε αρκετούς επιχειρηματίες.

Στην ουσία, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Το νέο μοντέλο που ανακοινώθηκε αποτελείται από πολλούς αστερίσκους που θα πρέπει να γνωρίζουν κυρίως οι επιχειρηματίες, αλλά και όσοι πολίτες αποφασίσουν να καθίσουν στο εσωτερικό ενός μαγαζιού.

Ήδη δεν είναι λίγες οι συνομοσπονδίες πάντως που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το συγκεκριμένο πλαίσιο, χαρακτηρίζοντας το περίπλοκο.

Τα «θολά» σημεία

Υπάρχουν δηλαδή κάποια θολά σημεία στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπήρξε μια τροπολογία στο ζήτημα.

Έτσι, στα καταστήματα που θα επιλέξουν το μικτό σύστημα, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test για να μπουν σε αυτό. Το κόστος των rapid test ανέρχεται στα δέκα ευρώ. Κάθε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνει ένα τέτοιο τεστ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος των rapid tests μπορεί να είναι μεγαλύτερο από… το κόστος της εξόδου που θα επιλεγεί.

Σχετικά με τα ζευγάρια που δεν είναι και οι δύο εμβολιασμένοι, θα πρέπει να επιλέξουν μικτό κατάστημα και να καταβάλει ο ανεμβολίαστος το κόστος του rapid test.

Τέλος, και οι τουρίστες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test για να εισέρχονται στα ανάλογα καταστήματα.

Η νέα πραγματικότητα με τα καταστήματα για εμβολιασμένους και μη δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις.

Πως θα γνωρίζει ο πελάτης εάν ένα συγκεκριμένο κατάστημα είναι αμιγές ή μεικτό;

Στην είσοδο θα υπάρχει ειδική σήμανση, την οποία θα ορίζει η ΚΥΑ και την οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι καταστηματάρχες.

Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κ.λπ.;

Θα απαγορεύεται η είσοδος.

Ποιος θα ελέγχει την είσοδο των πελατών;

Το βάρος πέφτει στον αρμόδιο του χώρου εστίασης ή διασκέδασης.

Πως θα καλύπτονται οι καταστηματάρχες απέναντι σε πελάτες που ενδεχομένως θα αντιδρούν;

Η ΚΥΑ θα τους καλύπτει νομικά για την επιλογή να δέχονται μόνο εμβολιασμένους στα καταστήματα τους.

Σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, σινεμά, θεάτρων καθώς και σε υπαίθρια και κλεισ΄τα κέντρα διασκέδασης. μουσικά κέντρα και κλάμπ, όπου θα απαιτείται αρνητικό test, θα μπορεί κάποιος να μπει με self test;

Όχι. Μόνο με PCR ή rapid test. Εξαιρούνται οι ανήλικοι, που θα μπορούν να μπουν με δήλωση self test από τους γονείς τους.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα, γιατί για την προσέλευση στην εργασία αρκούσε και αρκεί το self test, ενώ εν προκειμένω απαιτείται PCR ή rapid test.

Ποιος θα καλύπτει το κόστος του test;

Το κόστος προφανώς και θα το καλύπτει ο ίδιος ο πελάτης.

Στους αμιγείς χώρους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσωπικό;

Όχι, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής άνοιξε το δρόμο για υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων;

Η ΕΛΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που ελέγχουν και σήμερα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Αναλυτικά τα μέτρα

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.

Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Αναφορικά με τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες, ισχύουν τα εξής:

  • Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας.

Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας

Μπαρ και κλαμπ

Όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ, είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά, ισχύουν τα εξής:

Αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.

Αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.

Γήπεδα

Στα γήπεδα θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.

Περί δικαιωμάτων ο λόγος…

Στη διάρκεια των ερωτήσεων και έπειτα από το εύλογο ερώτημα αν τα μέτρα που λαμβάνονται προκαλούν διχασμό στην κοινωνία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία, αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει η πολιτεία να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων και νομίζω κανείς σε αυτήν την αίθουσα και κανείς σε αυτή τη χώρα δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας».

Υποστήριξε ότι «ομιλούμε για δραστηριότητες οι οποίες αφορούν ψυχαγωγία εντός εσωτερικού χώρου και ψυχαγωγία σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεν ομιλούμε βεβαίως για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα κέντρα, εστιατόρια, και οι λοιποί χώροι ψυχαγωγίας λειτουργούν σήμερα για όλους αδιαβαθμήτως και άρα υπό αυτή την έννοια δεν υφίσταται κανένας απολύτως περιορισμός».

Και πρόσθεσε ότι «η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο. Και συνιστά ένα χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης όλοι να στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη».

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: Μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και αθέτιμος ανταγωνισμός

Ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους, με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα, ζητάει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης χαρακτηρίζει «δυστοπική» την πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μικτά και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας. Καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!».

Οι επαγγελματίες της εστίασης τονίζουν πως ο ρόλος τους είναι να φιλοξενούν «τους φίλους και πελάτες μας, στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να ‘αποδράσουν’ από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!».

Αναφέρουν πως τάσσονται ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων, καθώς και ότι τους βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, «που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές».

Και καταλήγουν: «Η εξαγγελία των κυβερνητικών προτάσεων είναι αντίθετη στην αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως αυτοτελές ανθρώπινο δικαίωμα. Σας καλούμε να πάρετε πίσω αυτό το νέο διαχωρισμό και να συζητήσετε μαζί μας! Ζητούμε ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024