Αναστάτωση έχουν φέρει στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για Covid free και μικτές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο «αγκάθι», ο έλεγχος των πελατών, που καλούνται να διενεργούν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες

Μούδιασμα και αντιδράσεις έφεραν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέο κοροναϊό.

Στην ουσία, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Και αυτό, γιατί το νέο μοντέλο, που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις εστίασης-διασκέδασης, είναι δύο ταχυτήτων.

Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι Covid free επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα δέχονται μόνον εμβολιασμένους, εφόσον έχουν παρέλθει 14 ημέρες και από την δεύτερη δόση του εμβολίου, είτε θα δέχονται πελάτες οι οποίοι έχουν νοσήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα αποτελεί και το «διαβατήριο» για τον πελάτη, που θέλει να επισκεφθεί ένα Covid free εστιατόριο, μία καφετέρια ή ένα μπαρ.

Όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν να υιοθετήσουν το Covid free μοντέλο, θα κερδίσουν μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία θα φθάνει στο 85%, ενώ οι πελάτες, ακόμη και όταν θα βρίσκονται όρθιοι εντός του καταστήματος, δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η πληρότητα μειώνεται στα κέντρα διασκέδασης στο 60%.

Μικτές επιχειρήσεις

Στη δεύτερη ταχύτητα, οι επιχειρήσεις θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους, όσο και ανεμβολίαστους πελάτες. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι αυστηρότερα.

Για να επισκεφθεί, για παράδειγμα, ένας πελάτης ένα εστιατόριο που λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει μοριακό ή rapid test.

H πληρότητα γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων θα είναι στο 50%, ενώ η πληρότητα είναι πολύ χαμηλότερη – στο 25% – για τα κλαμπ και τα μουσικά κέντρα.

Οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση self-test γονέα.

Τα «θολά» σημεία

Υπάρχουν ωστόσο κάποια θολά σημεία στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπήρξε μια τροπολογία στο ζήτημα.

Έτσι, στα καταστήματα που θα επιλέξουν το μικτό σύστημα, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test για να μπουν σε αυτό. Το κόστος των rapid test ανέρχεται στα δέκα ευρώ. Κάθε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνει ένα τέτοιο τεστ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος των rapid tests μπορεί να είναι μεγαλύτερο από… το κόστος της εξόδου που θα επιλεγεί.

Σχετικά με τα ζευγάρια που δεν είναι και οι δύο εμβολιασμένοι, θα πρέπει να επιλέξουν μικτό κατάστημα και να καταβάλει ο ανεμβολίαστος το κόστος του rapid test.

Τέλος, και οι τουρίστες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test για να εισέρχονται στα ανάλογα καταστήματα.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: Μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και αθέτιμος ανταγωνισμός

Ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους, με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα, ζητάει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης χαρακτηρίζει «δυστοπική» την πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μικτά και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας. Καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!».

Οι επαγγελματίες της εστίασης τονίζουν πως ο ρόλος τους είναι να φιλοξενούν «τους φίλους και πελάτες μας, στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να ‘αποδράσουν’ από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!».

Αναφέρουν πως τάσσονται ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων, καθώς και ότι τους βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, «που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές».

Και καταλήγουν: «Η εξαγγελία των κυβερνητικών προτάσεων είναι αντίθετη στην αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως αυτοτελές ανθρώπινο δικαίωμα. Σας καλούμε να πάρετε πίσω αυτό το νέο διαχωρισμό και να συζητήσετε μαζί μας! Ζητούμε ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα».

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Ας επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει Covid free το μαγαζί του

«Ας ανοίξουμε πρώτα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, που είμαστε στον 8ο μήνα lockdown για ένα 20% της εστίασης, ας ανοίξουμε τους πολυχώρους των εκδηλώσεων, και μετά ας σκεφτούμε τι λάθος έχουμε κάνει ως Πολιτεία και δεν έχουμε πετύχει τους στόχους των εμβολιασμών, και ας μη μεταφέρουμε το πρόβλημα στους επαγγελματίες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Mega σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η εστίαση – αν θέλει να λειτουργεί στο 100% – θα υποχρεωθεί να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

«Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο. Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς; Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει να κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Δεν μπορώ να δεχτώ να είναι κάτι τέτοιο υποχρεωτικό για το σύνολο του κλάδου. Ας το επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει Covid free το εστιατόριό του».

«Άκουσα τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε συζητήσει με το υπουργείο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Λαζάρου για «covid free» εστιατόρια: Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω τους πελάτες

Για τα «Covid free» εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που αναμένεται να δημιουργηθούν στη χώρα, μίλησε ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να ζητούν οι ιδιοκτήτες «πιστοποιητικά» από τους πελάτες, ώστε να μπουν στο μαγαζί.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να ελέγχω τους πελάτες κατά την είσοδό τους στο μαγαζί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μαγαζιά δεν μπορούν να ξανακλείνουν.

«Στην Ελλάδα, τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα. Αντί να δημιουργήσουμε μηχανήματα καθαρισμού αέρα και να νιώσουν ασφαλείς όλοι, εμείς ζητάμε ταυτότητα και κοινωνικά φρονήματα στην πόρτα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε ο γνωστός σεφ.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου σημείωσε ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το ποιος πελάτης τους έχει ή δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι εγώ ο ελεγκτικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαζάρου τόνισε, ωστόσο, ότι «το εστιατόριο πρέπει να μείνει ανοιχτό. Περιμένω να διαβάσω όλες τις ανακοινώσεις, να ξεκαθαρίσω την σκέψη μου».

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, όσες αλλαγές προκύψουν θα χρειαστούν χρόνο, ώστε τόσο τα καταστήματα, όσο και οι εργαζόμενοι, να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

«Σίγουρα θέλουμε τα μαγαζιά μας να είναι ασφαλή τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες. Είναι μια δύσκολη εξίσωση», όπως είπε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο κ. Λαζάρου τόνισε ότι αφού «τον παρακαλέσει να εμβολιαστεί», θα είναι δίλημμα τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιλέξει να μην το κάνει.

«Θα τον θερμοπαρακαλέσω να εμβολιαστεί για την ισορροπία του εστιατορίου και τη λειτουργία του», κατέληξε ο κ. Λαζάρου, καθώς επεσήμανε πως πρέπει να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους του, οι οποίοι δεν δούλεψαν για το διάστημα που τα καταστήματα της εστίασης ήταν κλειστά λόγω περιοριστικών μέτρων.

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μπερδεμένος δήλωσε ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, αναφορικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Είμαστε αρκετά μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους ή για τους εξωτερικούς. Δεν έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, η οποία «έριξε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού».

«Καταλαβαίνω την ανησυχία της κυβέρνησης, που θέλει να αυξήσει τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλα μέτρα, που δεν θα ανακάτευαν για μία ακόμα φορά την εστίαση. Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ίσως με λιγότερη πληρότητα απ’ ό,τι λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξωτερικοί χώροι, χωρίς να χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τον έλεγχο», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν, όμως, και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης διχάζει τους πολίτες – Πετάει το μπαλάκι στους καταστηματάρχες της εστίασης

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης σπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια δήθεν για καμπάνια ενημέρωσης και αφού με ευθύνη της κυβέρνησής του, στα τέλη Ιουνίου, αντί για 70% των πολιτών, όπως υποσχόταν, έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού και ο ρυθμός εμβολιασμού φαίνεται ότι επιβραδύνεται, τώρα επενδύει και πάλι στον διχασμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Διχάζει και πάλι την κοινωνία, αυτή τη φορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, λες και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσους μήνες μπορούσαν, αλλά δεν θέλησαν να εμβολιαστούν. Και πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης, που καλούνται πάλι με ‘ατομική ευθύνη’ να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψουν την κυβερνητική αποτυχία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες «να αγνοήσουν τις παλινωδίες, το διχασμό και την εξευτελιστική κοροϊδία της κυβέρνησης και να εμβολιαστούν».

ΚΙΝΑΛ: Προνόμια εμβολιασμένων με ελέγχους και μαζικό εμβολιασμό

«Τα προνόμια πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και, για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι, με ευθύνη της πολιτείας», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Όχι ξανά με ευθύνη των πολιτών, στους οποίους η κυβέρνηση ‘κουνά’ προκλητικά το δάχτυλο από την αρχή της πανδημίας», προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας πως αν τα μέτρα δεν είναι εφαρμόσιμα, «δεν θα έχουν νόημα».

Ο κύριος στόχος παραμένει ο μαζικός εμβολιασμός και εκεί πρέπει να δοθεί όλο το βάρος, καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr